Nobelpriset - LitteraturMagazinet

 Blogg: Nobelpriset 2013 

 

Sofia Hallberg

Därför vinner Bob Dylan Nobelpriset i litteratur

Om Putin kan vara nominerad till fredspriset, och Obama kan få det, kanske man kan finna en trend i att hitta och lyfta "kändisar" ännu högre? 

Jag tror det är det samhälle vi lever i 2013. Min gissning är därför att Bob Dylan vinner Nobelpriset i litteratur. Ja, jag känner mig så säker på det nu när jag tänker på det att jag satsar ett guldmynt.

Just nu pågår en kändisfixering inom ... precis allt! Inte minst litteraturen. 

Handen på hjärtat, hur många böcker har du läst av Nobelprisvinnare? Hade du inte blivit lite extra glad om det var någon "folklig" person som vann? Någon vars texter du kan nynna. Ett ansikte du känner igen. 

Nu tippar jag att vi tar ner priserna till en riktigt populär nivå. Inget ont sagt om Dylan för det. Jag älskar också Bob Dylan.
Och tänk vilka breda försäljningsmöjligheter! Pengarna kommer bara rulla och rulla och rulla. Musik, böcker, pins, t-shirts ...

"While money doesn’t talk, it swears" som han sjunger i låten It's Alright, Ma (I'm Only Bleeding).Vad tror du om Dylans chanser? Är jag inne på rätt spår?

Sofia


Taggar: #[NOBELPRISET]
Kommentera /Visa 2 kommentarer

Anmäl textfel

 Världens finaste litteraturpris 

Instagram

LitteraturMagazinets julkalender på Instagram

På instagram har vi varje dag fram till jul en julkalender. Häng med!

Enkät

Vem får Nobelpriset i år? Och vem borde få det?

Spekulationerna var i full gång inför 2013 års Nobelpris i litteratur. 2012 blev det Mo Yan, en kinesisk författare som det blev en hel del rabalder om i efterhand.

Så här resonerade några av LitteraturMagazinets medarbetare innan det stod klart att Alice Munro tilldelas 2013 års Nobelpris:

Linda Odén, litteraturblogg på LitteraturMagazinet:
– Haruki Murakami tippas vinna i år men jag skulle bli väldigt förvånad om han tar hem priset. Han är lite för populär och lite för ojämn. Hans ibland sunkiga kvinnosyn lär i alla fall inte ligga honom i fatet – se bara på Mario Vargas Llosa. Joyce Carol Oates, som också brukar finnas med bland de förhandstippade, tror jag i så fall mer på. Mina personlia favorit är den algerisk-franska författaren Assia Djebar. Men det brukar ju bli en äldre, vit man. I den kategorin håller jag tummarna för Philip Roth som är en synnerligen skicklig författare.
 

Henrik Elstad, redaktör för LitteraturMagazinet Skräck:
– Allra mest tror jag på Alice Munro från Kanada. Hon har nämnts i flera år som en trolig nobelkandidat. Det borde i alla fall vara en kvinna som får priset i år eftersom det har varit några män på raken. Därför lägger jag också några kronor på den italienska författaren och dramatikern Dacia Maraini. Jag vet inte så mycket om  henne men det är ju inte helt ovanligt att akademien faller för hyfsat okända namn!

 

Carolina Landin, litteraturblogg på LitteraturMagazinet:
– Jag läser mest fantasy, ungdomsböcker, barnböcker, deckare, romance  och feel-good – och Nobelpristagarna utses sällan bland författare som skriver den typen av böcker. Alltså har jag ingen koll på vem som skulle kunna vinna. Jag försöker i alla fall alltid läsa en bok av årets nobelpristagare när de väl utses, för tänk om det faktiskt är en ny Selma Lagerlöf som får priset?

 

 

Vi frågade också läsarna: Vad tror du? 

Varje år i oktober tar spekulationerna fart: Vem ska få Nobelpriset i litteratur?

Nobelpriset delades ut första gången 1901 och är idag världens mest kända litteraturpris. Prissumman är också den största, 8 miljoner kronor (2012). Författare över hela världen hoppas, ängslas och biter på naglarna när årets pristagare ska tillkännages.

Enligt Alfred Nobels egen vilja är det Svenska Akademien som utser Nobelpristagarna. Ledamöterna sammanträder under stort hemlighetsmakeri och ingen vet exakt vilken dag i oktober månad som pristagaren ska tillkännages. Hur som helst – en absolut deadline är förstås den 10 december då priset delas ut i Stockholms konserthus.

Akademiens ledamöter måste vara hyfsat överens om vem som ska få priset. Den författare som så småningom utses måste få minst hälften av rösterna.

Prispengarna kommer från en fond som bildades av Alfred Nobels efterlämnade förmögenheter.

 Nobelpriset 2013 

Sofia Hallbergs författarblogg

Spekulationer om Nobelpriset 2013

Enligt vadslagningsfirman Ladbroks är vinnaren given. Det blir Haruki Murakami som får Nobelpriset i litteratur i år. Han leder vadslagningen före Joyce Carol Oates. På tredje plats kommer den ungerske författaren Peter Nadas. Vem håller du på?

Läs mer ...

LitteraturMagazinet tema

Mo Yan - 2012 års nobelpristagare

LitteraturMagazinet tema: Mo Yan, www.moyan.se

Läs om 2012 års Nobelpristagare i litteratur och hans livsverk! Vi presenterar de av hans böcker (tre stycken) som finns på svenska och intervjuar Tranan, det lilla bokförlaget som nu har en Nobelpristagare i sitt stall.

– Det är tuffa tider och den här uppmärksamheten är välkommen, säger förlagsredaktören Lina Rydén-Reynols på Tranan.

Läs mer ...

LitteraturMagazinet Tema

Doris Lessing - 2007 års nobelpristagare

Dags att sätta tänderna i en gigant! Doris Lessing debuterade redan 1950 med "Gräset sjunger" och fick Nobelpriset i litteratur 2007.

Sedan debuten har hon givit ut ett 30-tal böcker – bland annat de självbiografiska böckerna i serien "Våldets barn" som utspelar sig delvis i Sydafrika och genombrottsboken "Den femte sanningen" som handlar om frigörelse och kvinnans situation.

Varmt välkommen till LitteraturMagazinet Tema!

Läs mer ...

LitteraturMagazinet Tema

Haruki Murakami - en japansk gigant

Haruki Murakami – en gigant med en alldeles egen stil inspirerad av västerländsk musik och litteratur och ofta nämnd i Nobelprissammanhang.

Framträdande drag är de surrealistiska inslagen. "Vad som gör Murakamis romaner så bra är att vad som helst kan hända. Det oväntade blir det väntade. Det okända det kända", tycker LitterarurMagazinets profil Daniela Deldén.

Varmt välkommen till LitteraturMagazinet Tema!

Läs mer ...
 Elin Lucassi 
Klicka på bilden för större version

Elin Lucassi:
Reaktioner på årets nobelpris i litteratur

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Stringent om en livsavgörande händelse

Recension: Dödsängel av Axel Burénius

Instängd med de stora

Recension: Jag vill skriva sant : Tora Dahl och poeterna på Parkvägen av Jesper Högström

Våld i vinets värld

Recension: Mordet som kom av sig av Lennart Rammer

Lyxig bok fylld av dansk stickinspiration

Recension: Knitting for Olive av Caroline Larsen, Pernille Larsen

En fulländad romandebut

Recension: Räkna hjärtslag av Katarina Widholm

Gedigen roman om en annan tid

Recension: Kaptenen och Ann Barbara av Ida Jessen

Möte med 80-talet

Recension: Den tionde punkarn av Arne Wickander

Kärlek, klass och roller derby

Recension: Att se stjärnor av Vio Szabo

Stark avslutning om Tora

Recension: Hudlös himmel av Herbjørg Wassmo

Surrealistisk kolonial skröna

Recension: Arsène Schrauwen av Olivier Schrauwen
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB