Lästips till Förintelsens minnesdag - LitteraturMagazinet

Butiken är stängd tills vidare

Bok-
presentation:
Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz
Författar-
presentation:
Göran Rosenberg
Utg.år: 2012
Storpocket
Beställningsvara, 140 kr
Maus
Art Spiegelman
Männen med rosa triangel
Heinz Heger
Om man ännu finns : en familjekrönika
Rose Lagercrantz
Pocket
62 kr
Min mors tystnad
Lizzie Doron
Inbunden
242 kr
Pocket
66 kr
När mamma brände Gud
Miriam Katin
Inbunden
307 kr

27 januari

Lästips till Förintelsens minnesdag

Koncentrationslägret Auschwitz befriades den 27 januari 1945. Sedan 2005 är dagen en internationell minnesdag då Förintelsens offer uppmärksammas över hela världen. LitteraturMagazinet tipsar om läsning.

I Sverige har den 27 januari varit en nationell minnesdag för Förintelsens offer sedan 1999. Men 2005 deklarerade FN denna dag som en internationell minnesdag och uppmärksamheten spreds över världen. Tanken är att bekämpa intolerans, främlingsfientlighet, rasism, antiziganism och antisemitism.

Det kommer ständigt nya böcker kring detta enorma trauma i Europas historia. Vittnesskildringarna börjar av naturliga skäl ta slut i takt med att de som överlevde blivit gamla och dör. Samtidigt finns barn till de som överlevde fortfarande kvar och skriver sina historier utifrån sin utgångspunkt som barn till överlevare.

Här kommer några lästips från LitteraturMagazinet redaktion:

"Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz" av Göran Rosenberg är en självbiografisk memoarbok om Göran Rosenbergs föräldrar, framför allt hans pappa. Föräldrarna överlevde båda Förintelsen och kom till Sverige efter krigsslutet. Boken belönades med Augustpriset 2012. Läs mer här. 

"Maus" av Art Spiegelman är en serieklassiker från 1986 som handlar om Förintelsen. Judarna är tecknade som möss, tyskarna som katter, polackerna som grisar, och så vidare. Recension här.

"Männen med rosa triangel" av Heinz Heger är en unik skildring av hur homosexuella behandlades i tyskarnas koncentrationsläger under Andra världskriget. Boken gavs ut första gången 1972. Det är överlevaren Josef Kohout som berättar och Hans Neumann som har skrivit ner hans berättelse. Boken gavs ut på nytt sommaren 2013 med nyskrivet förord av Jonas Gardell och efterord av den österrikiske aktivisten Kurt Krickler. Recension här.

"Mannen utan öde" Imre Kertész anses vara en av världslitteraturens starkaste skildringar av koncentrationslägren. Den ungerska författaren Imre Kertész fick Nobelpriset i litteratur 2002 och var själv deporterad under andra världskriget. Romanen är en vittnesskildring även om den inte är direkt självbiografisk. Recension här.

"Om man ännu finns" av Rose Lagercrantz är en familjekrönika och ett försök att rädda det förflutna ur glömskan. Med utgångspunkt från sin mammas sista år i livet berättar Rose Lagercrantz om hur var det att växa upp i Sverige som barn till överlevande från Förintelsen och med delar av släkten spridd över världen – de få som överlevde. Recension här. 

"Min mors tystnad" av Lizzie Doron är en förunderlig liten bok där författaren skriver om hur det är att vara barn till överlevare i Israel. Boken skildrar bland annat människorna i ett kvarter i Tel Aviv där många överlevare bor. Lizzie Doron söker sin frånvarande pappa. Boken är en uppföljare till “Varför kom du inte före kriget?” där hon skriver om sin mamma. Recension här.

"När mamma brände Gud" av Miriam Katin, en serieroman om en kvinna och hennes dotter som gömmer sig på landsbygden under Andra världskriget och därmed kommer undan Förintelsen. Här visas en annan sida av Förintelsen nämligen allt som drabbade de som kom undan lägren. Barnperspektivet samsas med den vuxnes vetskap om att allt måste offras om de ska överleva. Recension här. 
 


27 januari 2014
 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel

Varför måste Dagerman dö?

Recension: Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek av Lo Dagerman

Tredje boken om Betty gör mig besviken

Recension: Käraste vänner av Katarina Widholm

Pricksäker satir över kulturlivet

Recension: Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke

Trovärdigt om vikingarnas handelsresor

Recension: Miklagård av Agneta Arnesson Westerdahl

Om motstånd i Hitlers Tyskland

Recension: Mildred : den sanna berättelsen om kvinnan i hjärtat av den tyska motståndsrörelsen av Rebecca Donner

En bok fylld av drömmar, minnen och längtan

Recension: Och väggarna förvandlades till världen runtomkring av Johanna Ekström

På andra sidan Urvattnet

Recension: Spiritus av Linda Åkerström

En titel som lovar för mycket

Recension: Himmlers Sverige: Visioner och verklighet av Lennart Westberg
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB