"Bullshit att kalla de här böckerna för feministiska" - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet Debatt 
Bok-
presentation:
Femtio nyanser av honom
Författar-
presentation:
E L James
Utg.år: 2012
Danskt band
Finns i lager, 269 kr
Pocket
Färdig att skickas, 56 kr 73 kr
Femtio nyanser av mörker
E L James
Pocket
56 kr 73 kr
Pocket
73 kr
Femtio nyanser av frihet
E L James
Pocket
56 kr 73 kr

Femtio nyanser-trilogin

"Bullshit att kalla de här böckerna för feministiska"

När författaren EL James intervjuades i "Skavlan" i september 2012 pratade hon om att böckerna stärker kvinnor och att det i själva verket är Ana och inte Christian Grey (Femti) som är den starka parten. "Bullshit", tycker Nina Rutström.

Jag får en känsla av att det är en obegåvad 13-åring som skrivit böckerna. Ana och Christian Grey grälar, blir sams, knullar, grälar igen och så går det runt. Ana resonerar med "sin inre gudinna" och "sitt undermedvetna" som gör både arabescer och dricker gin. Jada jada jada. Uselt språk. Barnsliga liknelser, upprepningar och icke trovärda händelser. Till exempel när Ana och Femti talar i telefonen och hon säger något som får honom stum, i 60 osannolikt långa sekunder. Eller det där med att Ana är litteraturvetare men hon läser aldrig, pratar eller tänker väldigt sällan på böcker.

Varför denna framgång, frågar jag mig. Hur kan så många människor uppskatta att läsa om det obehagliga förhållandet mellan Ana och Femti? Är det porren som lockar helt enkelt? Eller kan det vara tillfredsställelse vuxna kvinnor känner när de äntligen får ta del av luftslottet som funnits i deras drömmar ända sedan de var små flickor och drömde om att bli räddade av prinsen?

EL James presenterar den blyga, inåtvända, vackra, oskuldsfulla kvinnan, som ägnat sig åt litteratur istället för män (= madonnan). Men som plötsligt blir uppvaktad av prinsen på den vita hästen, helt på hans initiativ (förstås). Han är stormrik och skämmer bort henne med presenter i form av kläder, skor, bilar och dyr teknik (= torsk). Han envisas med att bjuda som en "riktig" gentleman (= dinosaurie, trodde de dött ut?). Han kör helikopter och har segelbåt, skickar blommor och överraskar. Precis så där som i drömmen. Och han är vansinnigt svartsjuk, aggressiv och dominant (= odjuret). Han binder gärna fast henne, slår och sliter sönder hennes underkläder. Som en "riktig" karl. "Mjuk inuti men hård utanpå" som man brukar säga. Hon är rädd för honom. Men samtidigt så attraherad. Våt och villig i alla lägen, trots att alla varningslampor blinkar.

EL James med sin vuxensaga spär på myten om mannen som kall, kåt och sexuellt aggressiv. Om kvinnan som ovetande och oskuldsfull.

Det är fullständig bullshit att kalla den här boken för feministisk. Visserligen är böckerna skriva av en kvinna, ur en kvinnas synvinkel. Men det är mannen som är subjektet, allt handlar om vad Femti gör, gillar, vill, kan och inte kan. Dessutom har kvinnor föga att hämta av läsningen om Anas våta underliv och multipla orgasmer trots att klitorisstimulering inte verkar förekomma och inte ens omnämns. All sex handlar om penetrering. Som en hyllning till penis. Egentligen är det förvånande att berättelsen är skriven av en kvinna då Ana antagligen uppfyller en porrskadad mans föreställningar om hur en kvinna borde vara i sängen. Hon vet ingenting om sin egen njutning, han för henne och vet allt.

Så småningom närmar sig parterna varandra något. Ana blir lite tuffare och säger nej tack till till att bli slagen med rotting, Femti visar att han faktiskt kan älska. Dock på ett destruktivt vis då han gång på gång säger högt att Ana är "hans".

Han beställer vid ett tillfälle tid hos en doktor som ska ge henne en p-spruta utan att fråga henne först, då han "hatar kondomer":

"Det är min kropp", muttrar jag, irriterad eftersom att han inte har frågat mig.
"Min med", viskar han.
Jag tittar på honom medan ett antal gäster går förbi. Han ser så ärlig ut. Ja, min kropp är hans... han känner den bättre än jag."

Förstår ni det sjuka här? Som att HAN skulle känna HENNES kropp bättre än HENNE. Hon är hans ägodel vilket också manifesteras när hon säljs för etthundratusen dollar, där Femti och en annan man bjuder mot varandra om en dans med Ana.

Jag tycker det är osmakligt att romantisera den våldsamma stalker-typen som i vår patriarkala värld inte alls är en fabel utan en otäck sanning. Fortfarande behandlas kvinnor som handelsvaror världen över. En sund människa borde ha svårt att bli kåt när hon tänker på det. 


Profil: Nina Ruthström

4 februari 2013
 

Anmäl textfel

Kommentar av Karin

Äntligen!!! Tack! Försökte mig på att läsa den första delen och var konstant arg så jag slutade.

29 november 2013
Kommentar av Simone

Roligt att läsa den här artikeln! Jag har gått och tänkt på varför så många tjejer i min vänskapskrets (jag är 20 år) verkar svälja dessa böcker med hull och hår. Jag orkade knappt läsa halva, kvinnosynen och det riktigt töntiga och lama språket stod mig upp i halsen. Den känns som en sexuellt avancerad version av Twilight på något vis? Den underdåniga, mesiga lilla prinsessan vars värld snurrar runt den rika och mäktige mannen. Trist att det ska bli en förebild för unga tjejer!

15 september 2013

BRAVO! Jag hoppas att unga flickor läser (om de absolut måste läsa) böckerna som avskräckande exempel på hur det inte ska vara i ett förhållande.

12 maj 2013
Kommentar av Esther Hansen

Kommentar av Maria Gustafsson, författare, på min boklogg:

Jag tycker den svenska boken STOCKHOLM - BELIZE skulle ha platsat i denna artikel. Pirrigt explicit sex utan underkastelse eller smärta, med vissa hinder i kärlekshistorien. En svensk kvinna idag som lever ut sin sexualitet, och med det föga kända landet Belize bitvis som exotisk bakgrund.

20 februari 2013
Kommentar av Nina Ruthström

Låter spännande. Ska söka den boken.

20 februari 2013
Skriv svar
Kommentar av m

Det du skriver om p-medel i slutet, jag har varit med om så gott som samma sak och har nog aldrig känt mig så utsatt, förbisedd och utan värde som då. Han uttryckte inte i ord att han ägde min kropp men hans agerande talade sitt tydliga språk, det var hans åsikter och vilja som räknades, han hade tolkningsföreträde.

Har inte velat läsa böckerna på grund av verklighetsfrånvänd skildring av bdsm, men nu är jag ännu mer bestämd. Skulle antagligen må dåligt av att läsa.

19 februari 2013
Kommentar av Britt

Undrar verkligen vad det är som gör den så populär. Jag tyckte inte om boken, tycker du Nina gjort en lysande beskrivning av den. Men likt förbaskat så fortsatte jag att läsa.

11 februari 2013
Kommentar av Bettan

Bra skrivet Nina!

9 februari 2013
Kommentar av Linda

Tack Nina för att du läst skiten, nu slipper jag och kan lägga min tid på annat!

6 februari 2013
Kommentar av sofia

Kort och gott: Tack! Du har formulerat dig så träffande att jag slipper göra det. För övrigt blir inte bättre boken bättre bara för att man läser den på originalspråket.

6 februari 2013
Kommentar av Emilia

Intressant tanke för er som läst boken - hur hade ni sett på den om rollerna var omvända? Om han var hon, och hon var han..?

6 februari 2013
Kommentar av Nina Ruthström

Så länge det som i första boken handlar om en BDSM-lek spelar det mindre roll vem som har vilken roll, även om det är mer ovanligt och därför kanske lite uppfriskande om kvinnan har övertaget.

Jag skulle tycka det var lika vidrigt om en kvinna dominerade och hotade en man som i boken. Lika vidrigt.

6 februari 2013
Skriv svar
Kommentar av Emilia

Usch, det låter som en riktigt tråkig och vidrig bok... Var inte sugen på att läsa den innan, och är det definitivt inte nu. Fattar inte vad folk gillar i den - vad handlar den om egentligen?!? Den verkar ju urtråkig... och extremt förlegad i sin människosyn...

Och hur den skulle kunna STÄRKA kvinnor är ju en gåta?!! Blir förbannad bara jag läser om dessa två personers förhållande... Obehaglig bok.

6 februari 2013
Kommentar av Gunvor

Där satte du huvudet på spiken Nina!

6 februari 2013
Kommentar av Mia

Hej,

För en gångs skull håller jag fullständigt med dig, nina!

Trots att det är en kvinnlig författare som skrivit böckerna så är kvinnosynen fruktansvärd´!

6 februari 2013
Kommentar av J

Jag har läst 2 av de 3 böckerna, än så länge. Dock på engelska.

Jag håller med om det mesta du säger - om man vill se den ur ett verklighetperspektiv.

Men som tidsfördriv tycker jag den är bra - som en längre och helt okej sexnovell. Och läser man andra sexnoveller, så brukar inte de heller vara särskilt jämställda eller under sunda förhållanden.

I den engelska versionen nämns klitoris, ganska ofta. Så det måste vara den svenska översättaren som var feg? Och jag tycker att språket visst kan vara uselt och barnsligt, även i den engelska versionen. Men den svenska är betydligt värre (har läst ett avsnitt).

5 februari 2013
Kommentar av Inger

Jag läste alla tre böcker eftersom jag var nyfiken på hur deras relation skulle yttra sig, om hon skulle fortsätta våga att göra sina små revoltrar och hur allt till slut slutade.

Sexet i böckerna var väl kittlande till en början, men sen blev det "vardag" och ibland skummade jag bara igenom de sidorna, sen tror jag faktiskt att böckerna kan krydda till sexlivet för många

Jag ångrar inte att jag har läst alla tre böcker

5 februari 2013
Kommentar av Nina Ruthström

Jag tror också böcker om sex kan krydda sexlivet, därför efterfrågar jag böcker med sex OCH jämlika relationer.

6 februari 2013
Skriv svar
Kommentar av Malin

Klarade mig inte ens igenom hälften av boken och hypen kring den gör mig nästan deprimerad. Jag håller med dig på alla punkter. Tack för en bra artikel!

5 februari 2013
Kommentar av Linda H

Snälla snälla Nina, hur kan du jämföra denna SAGAN/drömmen/fantasin med verklighetens kvinnohandel?

Kanske den har träffat din egna mörka fantasi?

Varför annars hetsa upp sig på detta sätt över en bok vars innehåll har skrivits om i åratal i massor av tidigare romaner med mer eller mindre porr i?

Eller menar du att kvinnor som säljs som sexslavar slutar med äktenskap och barn med massor av kärlek så som i boken?

Borde växa upp och lära dig skilja på fantasi & verklighet!

5 februari 2013
Kommentar av Nina Ruthström

Kultur är en del av och sätter spår i samhället. Precis som vår bild av mörkhyade påverkas av att se nidbilder av svarta påverkas kvinnor av att läsa om underlägsna kvinnor som blir köpta, slagna och får orgasmer genom stimulering av bröstvårtor. Även fast man är medveten om att det är en saga.

6 februari 2013
Skriv svar
Kommentar av www.litendelavmig.se

Tack Nina äntligen!

Däremot så njöt jag från början av att se mina väninnor dela bilder av hur de läste boken och jag föreställde mig (fel ord hahaha) men jag har antagit eller tänkt mig hur de samtidigt onanerar och tänker äntligen att kvinnor öppet vågar visa och delge sin lust som annars ses som skam och tabu i skillnad mot manlig onani som det brukar skyltas vitt och brett om...

Fram för mer snuskböcker men inte detta krassa utförande!

5 februari 2013
Kommentar av Nina Ruthström

Instämmer till fullo!

Fram för fler porriga och jämställda böcker.

5 februari 2013
Kommentar av G Johansson

Ja eller hur!?! På med en strap-on tjejer och ställ gubben på alla fyra och ge honom vad han tål! =D

5 februari 2013
Skriv svar
Kommentar av G Johansson

Jag gillade dom men förstår så klart vissa av Nina Ruthströms funderingar. Sen tycker jag det är lite löjligt att gå igång på detta sätt. Vi gillar väl olika sorters böcker och ska väl ändå få göra det också? Jag kritiserar inte dom som läser sånt som inte intresserar mig. Och att kritisera språket.. Det är väl skönt att få läsa böcker ibland som inte är svåra att ta till sig eller har ett svårt språk. I mitt yrke blir det mycket allvar och ett skrivet språk som kräver extra tankeverksamhet. Därför är det skönt att få läsa något enkelt som omväxling. Jag ÄR en sund människa men orkar inte problematisera precis allting. Detta utspelar sig i USA. Där förekommer såna här välgörenhetstillställningar där man köper en dans. Är det så hemskt när pengarna går till välgörenhet? Jag blir lite nyfiken på ifall du verkligen har läst böckerna för Mr Grey smeker visst hennes klitoris, både med tunga och fingrar men det står kanske inte uttryckligen att det klitoris det handlar om. Kanske är det så att så många gillar dessa böcker eftersom de kan identifiera sig på olika sätt. Många kärleksromaner är ju så pluttenuttiga och så lever de lyckliga i alla sina dar.. Verkligheten ser inte ut så. Det finns många människor som är ärrade av sin bakgrund och därmed inte förmår att fungera så som vi människor bör fungera och förväntas fungera. Om du skulle fråga mig så känner jag inte min kropp speciellt bra av olika privata anledningar. Mitt ex kände definitivt min kropp bättre om man pratar om det sexuella. För mig så handlar mitt gillande av boken inte om att bli kåt av sexet eller att han gillar BDSM (som för övrigt är mer vanligt än man kan tro) eller att man romantiserar den kalla hårda mannen och den oskuldsfulla kvinnan. Jag och många med mig saknar den där känslan av att älska någon med sådan styrka att man är centrum i varandras världar. Att få fly in i en fantasivärld där den grå vardagen inte finns, bara väldigt stark kärlek. De flesta som gillar böckerna är säkert medvetna om det faktum att vi IRL aldrig skulle orka leva med en man som Mr Grey pga hans stora problem med sig själv. Oavsett hur tragiska ni tycker att dessa böcker är, så har massvis av kvinnor läst dem och älskat dem. Och glöm inte att hur torftigt språket än är, så skrattar författaren hela vägen till banken.. :) Har förresten läst någonstans att hon efter att ha läst Twilightböckerna, fick idén till dessa eftersom de böckerna sålde som smör. Hon skulle bara ändra handlingen lite och de som har läst Twilightböckerna bör kunna se likheten. Tyder väl på att denna kvinnan inte är så lågbegåvad trots allt.. :)

5 februari 2013
Kommentar av Nina Ruthström

Att jag går igång och kritiserar boken är väl inte så konstigt då jag gör det i egenskap av som profil på litteraturmagazinet. Det är lite utav poängen så att säga.

Om ett språk ska vara avancerat eller ej är en smaksak. Jag förstår visst att det har fördelar. Men det här är inte bara simpelt. Det är så fullproppat med upprepningar att det stör. Mig.

Precis. Klitoris nämns inte vilket är synd.

Ang BDSM så var det anledningen att jag inte dissade första boken så hårt då Femtis beteende kunde förklaras med BDSM-avtalet. Vilket inte gäller i andra boken.

Jag oroar mig för att den här romantiserade bilden av en livfarlig karl kan leda till att fler kvinnor ser mellan fingrarna när män beter sig illa. Jag är rädd för att den här boken ökar risken att kvinnor tar sig an farliga män och ska "rädda" dem, vilket redan är ett problem i vårt samhälle. Jag befarar att den romantiserade bilden av farliga män spär på kvinnors sökande efter dessa, vilket missgynnar både kvinnor och goda män.

Jag har aldrig menat att författaren är dum. Tvärtom. Men jag menar att hon har presterat dåligt ur ett författar- och jämlikhetsperspektiv när hon skrivit denna triologi. Hon kan ju gå skrattande till banken. Men förmodligen skrattar hon inte åt de kvinnor som aldrig får orgasm och fejkar sig genom sina liv. Åt de som lever ihop med en man som slår.

5 februari 2013
Kommentar av G Johansson

Men skojar du? Har du verkligen läst alla böckerna? Du uttalar dig om saker som inte ens stämmer.. Jag har läst böcker och sett filmer sedan jag var liten flicka där temat varit att kärlek inte ska vara enkel. Detta är alltså knappast något nytt utan det finns en massa författare före EL James som har skapat detta problem isåfall. Vi kvinnor har ett eget ansvar kring de val vi gör i våra liv och om du tycker att EL James ska hållas ansvarig för att kvinnor behandlas illa, ej får orgasmer och fejkar sig igenom sina liv, ja då förminskar du verkligen kvinnans egen inneboende kraft och gör henne till ett offer. Att ägna sig åt BDSM med sin partner är väl ändå inte detsamma som att leva ihop med en man som slår?

5 februari 2013
Osignerad kommentar

Exakt, läst böckerna kanske hon gjort men med en inställning som gör att hon läst utan att fatta innehållet.

Tycker du Nina borde sluta kommentera vidare angående denna boken, släpp det,

Ju mer du kommenterar ju mer avslöjar du dig själv!

Det känns ju som du besitter ett mans förakt?!

7 februari 2013
Skriv svar
Osignerad kommentar

Har inte läst den och nu kommer jag inte ens titta i den. du uttrycker allt jag misstänkt..

5 februari 2013
Kommentar av En gotlänning på fastlandet

Underbart! Det avgör saken, har känt mig kluven om dessa böcker ska läsas. Kommer icke att göra det!

Tack

5 februari 2013
Kommentar av Emma Kreü

Word.

5 februari 2013
Kommentar av Trött på hypen

Tragiskt att dessa böcker hyllas som feminism. Hellre Erkänna att det är så simpelt som att dom gör dig kåt men att gömma sig bakom en mur av "jämställdhet" är bara ett genomskinligt försök till bortförklaringar.

Bara för att något är lättläst betyder inte heller att det är välskrivet.

Tack för att du skrev den här texten och jag hoppas iaf en av alla "nyanserfrälsta" kan ta den till sig.

5 februari 2013
Kommentar av =)

Tack... äntligen

5 februari 2013
Kommentar av Satu Harnesk

Tack!

5 februari 2013
Osignerad kommentar

Tack, delar din åsikt, mycket bra skrivet.

5 februari 2013
Osignerad kommentar

Tack!

5 februari 2013
Osignerad kommentar

Varför en obegåvad 13-åring? Har det med ålder att göra? Tydligen är boken skriven av en begåvad, vuxen person. Problemet är väl snarare strukturen och vad människor tjänar pengar på.

Hälsningar

Annika Nylén

Stockholm

5 februari 2013
Kommentar av Nina Ruthström

För att den är så infernaliskt dåligt skriven. Kan delvis bero på översättningen också.

5 februari 2013
Skriv svar
Kommentar av Frida Jakobsson

Jag slängde min efter att ha läst halva. Du sätter ord på det jag själv inte hade förmåga att förklara. Tack Nina Ruthström!

5 februari 2013
Kommentar av Lillstrumpen

Tack! Har nu bestämt mig att verkligen INTE läsa den här boken!!!

Mycket bra skrivet!

5 februari 2013
Kommentar av Allis

Tack, äntligen. Fast, frågan kvarstår, varför, varför faller så många kvinnor för denna skräpbok?

5 februari 2013
Kommentar av Nina Ruthström

Jag tror det beror på antingen snusket eller drömmen om den "perfekte" mannen eller båda.

Tyvärr verkar medvetenheten kring vilka extremt dåliga signaler som E L James förmedlar genom att romantisera en galning som Femti, vara låg. Jag har hört många som drömmer om en man PRECIS som Femti. Men egentligen, vem vill vara med en man som skrämmer en? Som vill äga en?

5 februari 2013
Kommentar av Peter

Det är nog egentligen inte så konstigt. The male gaze är ju normaliserad så pass att den ses som den naturliga även för kvinnor. Och det är ju liksom det där trygga i att ha en könsroll som sedan barnsben berättat vad man ska tycka om. Kvinnor ska vara prinsessor i torn, som på medeltiden.

5 februari 2013
Kommentar av Mia

Varför så mågma faller för boken? sex säljer, dt är ju tyvärr inget nytt.

6 februari 2013
Skriv svar
Kommentar av Bo Delby
På onsdag ska jag berätta en historia på detta ämne.
20 februari 2013
Kommentar av Dana Orkideh Mohseni
Har jobbat på Bokia ett tag, har ändå aldrig ens orkat försöka läsa den skiten, trots att vi alla blev rekommenderad att göra så. Usch! Gillar man inte Twilight, ska man inte ens försöka lägga tid på den boken.
20 februari 2013
Kommentar av Per Rosengren
Tänkte egentligen inte kommentera eftersom jag knappast tog något större intryck. Men det är intressant att jag är ganska ensam man här...... Både min fru och jag läste dem, såg det mest som en ny-version av vita serien eller harlekin. Fantasier som slår ihjäl tiden på bussen, i tvättstugan eller på älgpasset. Inget märkvärdigt utom att man blandat in lite "modern" BDSM. Sedan kan man ju tycka vad man vill om att skriva sådan litteratur men huvudfrågan blir ju trots allt hur de kan sälja så bra. Här finns ju knappast något tvång att läsa dem som kvinna och det är väl knappast någon som snubblat över det. Del 2 och 3 säljer ju i stort lika bra som 1:tan, så uppenbart finns ju lusten att läsa den här typen av saga. Trots all skolning i "kritiskt tänkande".
20 februari 2013
Kommentar av Monika Löfvin Rosén
Precis!
20 februari 2013
Kommentar av Nina Ruthström
Gunvor Täktén: Jag gillade själv delar i första boken, så det är inte meningen att sätta mig över någon. Att kritisera litteratur är väl inget konstigt!
20 februari 2013
Kommentar av Anna-Karin Blom
Fantastisk.. Romantisk, eggande, suggestiv o beroendeframkalkande, jag ÄR kvinna o blir gärna behandlad som så, med uppvaktning, omhändertagande och en omtänksam man.... Sluta vara så politiskt korrekta och våga njut av kvinnligt respektive manligt!
20 februari 2013
Kommentar av Nina Ruthström
Ulrika Sutorius Precis som Linda ANdersson skrivit ovan så vill många läsa om den perfekte prinsen. Sen att han är en misshandlande psykotisk stalker-typ verkar mindre viktigt. Mer kritiskt tänkande behövs!
20 februari 2013
Kommentar av Nina Ruthström
Charlotta: Nja det blir inte mer porrigt. Men det vidriga beteende Femti har mot Ana kan delvis förklaras med BDSM-avtalet i första boken vilket inte gäller i andra. Därför bli andra boken långt värre, tycker jag, då det blir glasklart vilket kräk han är. Ettan var osmaklig. Tvåan var vidrig. Trean kommer jag inte att läsa.
20 februari 2013
Kommentar av Nina Ruthström
Ulrika: Tror jag. Vi vill läsa erotik/porr men JÄMSTÄLLD sådan tack.
20 februari 2013
Kommentar av Lou

Jag håller med dig om att böckerna inte är det minsta feministiska, men varför tror du att alla feminister uppskattar samma slags erotik/porrskildringar? Alla kvinnliga feminister går inte i gång på ordet klitoris i sig, ganska många tycker att de kliniskt korrekta orden på delar av både manliga och kvinnliga könsorgan snarare är avtändande i en text och kanske också i en sexualakt i verkliga livet. Jag skulle verkligen inte bli tänd av att min partner sa "nu ska jag slicka din klitoris" lika lite som han skulle bli tänd av att jag sa "nu ska jag slicka på ditt ollon" jag blir överhuvudtaget inte tänd av någon text som innehåller ord som klitoris, ollon, perineum, anus, blygdläppar, testiklar, vagina. Inte på grund av att jag är pryd eller inte vågar stå för min sexualitet utan för att jag personligen tycker att det där kliniskt korrekta språkbruket påminner mig om en läkarbok. Det går åtminstone för mig utmärkt att bli tillfredsställd som kvinna och feminist och att tillfredsställa sin partner utan att använda de här orden i

samband med sexualakten eller att läsa skildringar där de ingår i varje mening.

En bok blir heller inte automatiskt mer feministisk ju fler gånger ordet klitoris förekommer. Däremot tycker jag ur ett feministiskt perspektiv att boken är vidrig på andra sätt . Inte minst för att den normaliserar stalking.

23 september 2013
Skriv svar
Kommentar av Rigmor Liliequist-Ulfsparre
Tycker som du Sanna.
20 februari 2013
Kommentar av Åsa Hultkrantz
Måste nog försöka läsa den för att bilda egen uppfattning...
20 februari 2013
Kommentar av Gunvor Täktén
Låter översittar aktigt, vad kalla ni all de kvinnor som gillar böckerna?????
20 februari 2013
Kommentar av Agneta Hammarstedt
Orkade 20 sidor - sen var jag färdig att spy på skiten! De här böckernas popularitet är rent skrämmande!
20 februari 2013
Kommentar av Monica Hagbok
Det är underhållande och eggande tycker jag. Dessutom belyser den en fråga om vem som bör/ska/kan förändras i en relation. Behöver jag förändra mig för att vi ska funka bättre? Vill jag att han ska förändras? Vill han att jag ska förändras? Konsten att vara kvar i sin egen identitet samtidigt som man tillsammans bygger en vi-identitet.
20 februari 2013
Kommentar av Mona Snäll
Har inte läst, tänker inte läsa. Ointressant.
20 februari 2013
Kommentar av Ulrika Sutorius
Håller helt med Nina Ruthström. Vet inte hur jag ska tolka det att den säljs och läses i så stor utsträckning. Vart har klokskapen och det kritiska tänkandet tagit vägen?
20 februari 2013
Kommentar av Linda Andersson
Oj så många negativa åsikter, har mest hört positiva, har läst alla 3. Man måste ju bara få veta hur det går, vad händer. För mig är den som en saga för vuxna, rena fantasin! Vem vill inte att den snyggaste rikaste karlen i världen faller för en..?! När man var liten läste man om prinsessan som fick sin drömprins o nu läser man denna.. Blev ju bara glad av den :)
20 februari 2013
Kommentar av Petra Popper
Fruktansvärt dålig bok!
20 februari 2013
Kommentar av Emma Kyrö Çakmak
Så sant
20 februari 2013
Kommentar av Mia Berglind
Har läst de första 100 sidorna och tänker nu använda boken till att elda i öppna spisen med. Är generellt sett emot bokbål men i detta fall finns ingen annan lösning.
20 februari 2013
Kommentar av Ulrika Wesström
Men tydligen finns ett stort intresse för att läsa erotika och utbudet är ju inte så imponerande. Kan detta vara "i brist på bättre"?
20 februari 2013
Kommentar av Sofia Guitz
Tack, sparar pengar till mycket bättre böcker :) Har fått för mig att den var överskattad och jag verkar ha rätt!
20 februari 2013
Kommentar av Sandra Jeppsson
Hear, hear!
20 februari 2013
Kommentar av Ann Ekström
Håller med!
20 februari 2013
Kommentar av Ulla Marjatta Pohjanen
Har ej något intresse av boken över huvudtaget !!!! Mycket prat lite verkstad ...Tell Me !!! tack
20 februari 2013
Kommentar av Kristin Forslöf
Blev helt förskräckt när min väldigt litterära bästa vän gav den till mig i födelsedagspresent.... Har inte läst den.
20 februari 2013
Kommentar av Eva Granath
Läst en, det räcker :-(
20 februari 2013
Kommentar av Anna-Lena Hedlund
Jag blir bara mer och mer styrkt i mitt beslut att ignorera dessa böcker....
20 februari 2013
Kommentar av Annikka Modig
Ha! Boken var ett riktigt bottenskrap.! ! :D
20 februari 2013
litteraturmagazinet.article_160375.comments
 Elin Lucassi 
Klicka på bilden för större version

Elin Lucassi:
Jättekul pyssel för alla smarta pojkar! Och söta flickor.

Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Fransk skärva i snygg förpackning

Recension: För fåglarna dör av Frédéric Dard

Om mänskliga relationer och onda handlingar

Recension: Händelser vid vatten av Kerstin Ekman

Mer miljö än spänning

Recension: Flickan utan hud av Mads Peder Nordbo

Lyckan att vara ett bokbarn

Recension: Bokbarnet av Sam Winston

Intrig måste man ha – det säger alla!

Recension: Grand final i skojarbranschen av Kerstin Ekman

Fängslande action i korta kapitel

Recension: Nu i ro slumra in av M. J. Arlidge

Lång kamp för rätt vård

Recension: Hur i helvete kunde det bli så här? : om en okänd sjukdom och svensk psykiatri av Birgitta Aupeix

Triangeldrama i stallet

Recension: Vänd rätt upp av Emelie Novotny

Vacker och varierande lyrik om utsatthet

Recension: Knivkastarens kvinna : berättelse av Kerstin Ekman

Tonårsångest skildrad med humor och finess

Recension: Inuti huvudet är jag kul av Lisa Bjärbo
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB