Recension av Den mänskliga kroppen, Paolo Giordano: En ”På västfronten intet nytt” – fast på 2000-talet - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Den mänskliga kroppen, Paolo Giordano

En ”På västfronten intet nytt” – fast på 2000-talet

Giordano målar upp ett krig vars tillvaro jag helt och fullt tror på. Det är ingen actionfilm"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Den mänskliga kroppen
Författar-
presentation:
Paolo Giordano

Med sin nya bok ”Den mänskliga kroppen” har Paolo Giordano skapat en ”På västfronten intet nytt” för 2000-talet. Platsen för berättelsen är krigets Afghanistan. Aktörerna är unga italienska män (och en kvinna). Men huvudpersonen är Kriget.

Den italienska författaren Paolo Giordano tilldelades 2008 Italiens mest prestigefyllda litterära pris, Premio Strega för sin debutroman. 

Kriget sägs vara precis som vilken verksamhet som helst – men bara i teorin. Hur gärna vi än vill blunda för den vidriga verkligheten kommer ”mjuka mål” ändå alltid vara bröder, mödrar, farmödrar, vänner. Det är människor som dör. Människor med kroppar som alla ser likadana ut när de sprängs i bitar.

Giordano låter oss följa en grupp mer eller mindre vilsna män som alla kommer till armén med sitt eget bagage. Någon bär på en massa aggressiv energi som måste få utlopp. Någon annan vill bara frigöra sig från sin mor och bli ”en riktig man”. Där finns män som inte kan förstå hur en (svag) kvinna kan lämna dem. Att deras hjärtan kan brista. Att de kan känna rädsla. Men där finns också män som aldrig upplevt annat än just detta. Gemensamt har de den nedärvda föreställningen om vad det är att vara manlig, och de får inte bilden att passa ihop med verkligheten.

Det är i mångt och mycket en berättelse om mannen. Kvinnorna hägrar i utkanten. Som motpoler, trygga hamnar, kroppar och hot. De är mödrar och älskarinnor. Kärl att tömma sin ångest i, kött att döva sig med. Enda sättet att överleva, i denna arméns version av livet, blir att jobba stenhårt på avhumanisering och dränka alla tvivel i rationellt tänkande.

Giordano målar upp ett krig vars tillvaro jag helt och fullt tror på. Det är ingen actionfilm. Mest är det bara tristess och magsjuka orsakad av dåligt lokalt kött. Men i samma sekund som tristessen abrupt övergår i handling får allt plötsligt potential att bli någonting annat än det från början var. Sex blir ett straff. Ett vackert ökenlandskap blir helvetet på jorden. Och en människa, blir en bit känslolöst kött.

Profil: Elin Lucassi

Mottagen: 24 september 2013

 

Anmäl textfel

Utgivning

Den mänskliga kroppen

av Paolo Giordano
En pluton unga män lämnar Italien för ett fredsuppdrag i Afghanis...

Primtalens ensamhet

av Paolo Giordano
Mattia är en överintelligent pojke med en förståndshandikappad tv...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Instängd med de stora

Recension: Jag vill skriva sant : Tora Dahl och poeterna på Parkvägen av Jesper Högström

Våld i vinets värld

Recension: Mordet som kom av sig av Lennart Rammer

Lyxig bok fylld av dansk stickinspiration

Recension: Knitting for Olive av Caroline Larsen, Pernille Larsen

En fulländad romandebut

Recension: Räkna hjärtslag av Katarina Widholm

Gedigen roman om en annan tid

Recension: Kaptenen och Ann Barbara av Ida Jessen
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB