Recension av Mord i Central Park, Patricia Cornwell : Patricia Cornwell trollbinder och tröttar ut - LitteraturMagazinet

 Gästrecension 

LjudboksRecension av Mord i Central Park, Patricia Cornwell

Patricia Cornwell trollbinder och tröttar ut

Anne-Li Norberg har en nästan magisk förmåga att trollbinda mig. Jag blir så rädd att jag inte kan sluta lyssna"
Bok-
presentation:
Mord i Central Park
Författar-
presentation:
Patricia Cornwell
Uppläsare: s
Utg.år: 2012

En ung kvinna hittas halvnaken och placerad i en förnedrande ställning, mördad och tydligt utsatt för sexuellt övervåld. En annan kvinna är försvunnen och misstänks för kanske att ha gått samma öde tillmötes.

Båda kvinnorna tycks ha något samband med någon gul taxibil?

För vana läsare av Patricia Cornwells deckare om rättsläkaren Kay Scarpetta är de flesta av bokens personer och bakåtblickar säkert mycket välbekanta. Böckerna har också filmatiserats Men jag har varken läst böckerna eller sett teve-serien så för mig blir det mycket ny information att ta in och hålla reda på.

Anne-Li Norberg har en nästan magisk förmåga att trollbinda mig. Jag blir så rädd att jag inte kan sluta lyssna och påminns om att jag en gång tidigare började lyssna på en Kristina Olsson-deckare som Norberg läste och omöjligen kunde sluta. Är det romanen eller Norbergs läsning av den som inte släpper taget? Omöjligt att veta medan jag är inne i lyssnandet, men efteråt tror jag det till största delen beror på uppläsningen. Det betyder dock inte att läsningen inte ändrar karaktär och rytm när det lugnar ner sig exempelvis i det avslutande kapitlet. Fram till dess finns inga lugna stundar. Ofta har romanens många kvinnliga huvudpersoner en helt otrolig simultankapacitet som gestaltas av att de ständigt håller på med flera urviktiga saker samtidigt. Även detta skildras skickligt av Norberg som till synes utan ansträngning växlar tonfall mellan det djupt personliga samtal som pågår mellan Scarpetta och hennes systerdotter samtidig som de gör husundersökning, letar på internett på flera datorer samtidig, värderar fynd, ledtrådar och bevis med mera.

Trots spänningen och sträcklyssnandet är detta nog inte några romanfigurer jag längtar efter att följa i fortsättningen; de är för mycket övernaturliga superkvinnor för min smak. Relationerna i arbetsteamet är intressanta och som oftast det som intresserar mig mest. Tempot är högt hela romanen igenom. Handlingen äger rum under några få dagar mot bakgrund av den djupa amerikanska krisen efter Bush och före Obama, vilket ju är intressant i sig.

Profil: Esther Hansen

Mottagen: 20 mars 2013

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Grafisk utgåva skänker nytt liv åt Anne Franks dagbok

Recension: Anne Franks dagbok av Ari Folman

En skärningspunkt mellan oändligheter

Recension: Det osynliga motstyckets bok av Göran Sonnevi

Krävande minimalist

Recension: de av Helle Helle

Välskrivet relationsdrama

Recension: Kom i min famn av Caroline Eriksson

Morris Mohlin träffar målet

Recension: Morris Mohlin är levande måltavla av Maria Frensborg
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB