Recension av Ålevangeliet : Berättelsen om världens mest gåtfulla fisk, Patrik Svensson: Från Sargassohavet och tillbaka igen - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 
24

LitteraturMagazinets recension av Ålevangeliet : Berättelsen om världens mest gåtfulla fisk, Patrik Svensson

Från Sargassohavet och tillbaka igen

Det är inte endast i egenskap av djur, utan också som en symbol för allt som är outgrundligt, som ålen slingrar sig genom boken där vartannat kapitel tar läsaren tillbaka till författarens barndom och uppväxt"
Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5
Bok-
presentation:
Ålevangeliet : Berättelsen om världens mest gåtfulla fisk
Författar-
presentation:
Patrik Svensson

Patrik Svensson är till vardags kulturjournalist på Sydsvenskan. I sin lika personliga som allmängiltiga debut "Ålevangeliet" spårar han den gåtfulla ålen genom historien, litteraturen och mattraditionerna. Dessutom närmar han sig sin far.

Ålen, Anguilla anguilla, har i alla tider men på olika sätt varit ett mysterium för människan. Aristoteles drog slutsatsen att ålar föds ur lera eftersom ingen människa sett ålen leka. Sigmund Freud dissekerade utan framgång ett stort antal ålar i Trieste på jakt efter testiklar eftersom ingen sett en ål av hankön, och dansken Johannes Schmidt ägnade tjugo års arbete åt att finna och beskriva ålens troliga parningsplats, Sargassohavet.

Nu vet vi att ålen är en fisk och att den blir könsmogen först i det sista stadiet av sina metamorfoser. Men fortfarande har ingen människa sett någon levande (eller död) vuxen ål i Sargassohavet. Ingen har fått den europeiska ålen att föröka sig i fångenskap, ingen vet hur gammal den kan bli eller vad som styr deras metamorfoser. Och när ålen som funnits i minst fyrtio miljoner år nu dör ifrån oss, så vi vet heller inte varför.

"Ålevangeliet" är en på alla sätt fantastisk bok och har redan innan den gavs ut i Sverige sålts till över trettio(!) länder. Ålen är en fisk som engagerar överallt där den finns och har funnits. Men bokens framgång beror knappast på ämnesvalet i sig, det är snarare hur Patrik Svensson skriver, och att han inte begränsat sig till någon enstaka aspekt. Zoologi, historia, litteratur och tradition förenas samtidigt som språket fängslar, och kombinationen gör att läsaren inte bara blir klokare, utan även känner sig klokare. 

Det är inte endast i egenskap av djur, utan också som en symbol för allt som är outgrundligt, som ålen slingrar sig genom boken där vartannat kapitel tar läsaren tillbaka till författarens barndom och uppväxt, till stigen vid ån där hans bjässe till asfaltsarbetande far lärde honom att fånga ål, döda ål och äta ål. Där vid ån uppstår fadern på nytt, stabil och fåordig.

Naturvetaren, esteten och humanisten inom mig är alla tre lika begeistrade, och jag hoppas (och tror) att andra läsare också tilltalas av "Ålevangeliet" i samma höga utsträckning som förlagen. Lägg titeln på minnet, för en säkrare julklapp eller gåbortspresent till vem som helst lär vara svår att finna. 

Profil: Sandra Sandström

Mottagen: 24 december 2019

 

Anmäl textfel

Utgivning

Gotiska

av Patrik Svensson
Det gotiska språket är intressant för alla som studerar språk. Re...

Språkutbildning i en digital värld : informationsteknik, kommunikation och lärande

av Patrik Svensson
Men vilka möjligheter finns för lärare, studenter och elever inom...

Utgivning - andra språk

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Trovärdigt om vikingarnas handelsresor

Recension: Miklagård av Agneta Arnesson Westerdahl

Om motstånd i Hitlers Tyskland

Recension: Mildred : den sanna berättelsen om kvinnan i hjärtat av den tyska motståndsrörelsen av Rebecca Donner

En bok fylld av drömmar, minnen och längtan

Recension: Och väggarna förvandlades till världen runtomkring av Johanna Ekström

På andra sidan Urvattnet

Recension: Spiritus av Linda Åkerström

En titel som lovar för mycket

Recension: Himmlers Sverige: Visioner och verklighet av Lennart Westberg
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB