Recension av Mitt liv som bok, Paul Desalmand: Bokliv och litteraturtips - LitteraturMagazinet

 Gästrecension 

Recension av Mitt liv som bok, Paul Desalmand

Bokliv och litteraturtips

Som bokmal blir jag helt enkelt ganska påverkad."
Bok-
presentation:
Mitt liv som bok
Författar-
presentation:
Paul Desalmand
Utg.år: 2012

En bok som berättar om hur det är att vara en bok.

När jag läste beskrivningen om boken tänkte jag att detta borde vara alla bokmalars bok, ett måste i bokhyllan. Det lockade mig mycket att få följa med en bok från tryckning via bokhandlar, oaktsamma ägare till makulering. Denna bok är dock mer än så. Paul Desalmand har tidigare skrivit knappt 60 böcker, däribland skolböcker och litteraturkritik, men detta är hans första roman. Att han är påläst inom litteraturen är det ingen tvekan om. Boken är sprängfylld av författare och deras verk, och många av verken talar för sig själva, precis som boken vi får följa.

Boken som berättar vill inte nämna sin titel, författare eller förlaget som satte den till världen. Storleken och omfånget på boken är känt, men det står klart för läsaren att boken som man håller i handen inte är samma som berättar. Boken föddes 17/6 1983 tillsammans med 799 syskon under en halvtimme. Efter det visade det sig att det inte var särskilt många som var intresserad av att läsa. Till slut kommer den i alla fall från bokhandeln och får resa över stora delar av världen, men mestadels i hemlandet Frankrike.

Jag trodde fokus skulle ligga på Bokens resa, men som jag skrivit blandar författaren in mycket mer. Förutom litteratur finns bland annat politiska inslag, men mest radas författarnamn och deras verk upp. Av dessa är det väldigt få jag känner igen, men för en litteraturvetare med fokus på fransmän tror jag att detta kan vara riktigt intressant. För mig blev det lite för djupt och lite för lite skönlitteratur.

Boken berättar mycket om sitt liv och sina känslor. Efter att ha läst denna bok har jag fått en slags ”relation” till böckerna i min bokhylla. Nog för att jag ofta tittade åt dem innan, men nu funderar jag på om de mår bra, står fint, och är beredd att skydda dem från eventuella hundöron (usch!) och ryggknäckningar. När jag går till en bokhandel nästa gång kommer jag förmodligen tycka synd om alla böcker som inte blir köpta, för tänk vad tråkigt det måste vara att aldrig bli läst! Som bokmal blir jag helt enkelt ganska påverkad.

Första meningen: Jag fick inte vara ute i dagsljuset särskilt länge.

Gillar: Att läsaren får se världen ur en boks perspektiv.

Gillar inte: Att jag inte är en så stor litteraturvetare när det gäller utländska författare och verk. Det blir lite väl mycket namedropping som jag inte hänger med på.

Profil: Sofie Nordquist

Mottagen: 18 juni 2012

 

Anmäl textfel

Utgivning

Mitt liv som bok

av Paul Desalmand
Ett vackert barn är fött: den 17 juni 1983, klockan 16.37 pressad...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

En fulländad romandebut

Recension: Räkna hjärtslag av Katarina Widholm

Gedigen roman om en annan tid

Recension: Kaptenen och Ann Barbara av Ida Jessen

Möte med 80-talet

Recension: Den tionde punkarn av Arne Wickander

Kärlek, klass och roller derby

Recension: Att se stjärnor av Vio Szabo

Stark avslutning om Tora

Recension: Hudlös himmel av Herbjørg Wassmo
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB