Recension av Jämställdhetsbluffen, Pelle Billing: Lättillgängligt om mansrollens baksida - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Jämställdhetsbluffen, Pelle Billing

Lättillgängligt om mansrollens baksida

Pelle Billing menar att det är tabu för män att prata om sådant som kan göra att de framstår som svaga, gnälliga och oförmögna att leva upp till de krav som ställs på dem"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Jämställdhetsbluffen
Författar-
presentation:
Pelle Billing
Häftad
Finns i lager, 342 kr

Låt oss prata om män och ”mansrollen”. Det är sant att höga samhällspositioner oftast innehas av män och de personer med högst lön är män, men det finns en baksida.

Den ser ut så här: Män är ensamma och isolerade i högre grad än kvinnor; män tar livet av sig i större utsträckning än kvinnor; de människor som lever på samhällets botten är, med några få undantag, män; det är oftast män som dör på sin arbetsplats och det är män som skickas ut (och dör) i krig.

När skolan misslyckas med sitt uppdrag och killarnas betyg störtdyker kallar vi det för ”antipluggkultur” – och lastar därmed över skolans ansvar på killarna, ett svek som sannolikt plogar vägen för isolering, arbetslöshet och diverse andra mindre roliga saker.

”Män klarar sig alltid”, är en inte alltför ovanlig åsikt – men de gör ju uppenbarligen inte det.

Så om män är så utsatta, varför pratar vi inte om mansfrågor? Pelle Billing menar att det är tabu för män att prata om sådant som kan göra att de framstår som svaga, gnälliga och oförmögna att leva upp till de krav som ställs på dem – en begränsning som ”kvinnorollen” inte belagts med – och hans syfte med ”Jämställdhetsbluffen” är att belysa mansfrågor och bredda jämställdhetsdebatten. Billing menar att maktanalysen, bilden av mannen och den rådande diskursen är enögd och att vi har ersatt gamla begränsningar med nya – och jag är beredd att hålla med honom. Han sätter även fingret på skillnader mellan könen upprätthålls i vår lagstiftning, till exempel genom att göra skillnad på föräldrar beroende på kön och tillåta könsstympning av småpojkar.

Pelles stundvis tillspetsade argumentation (som jag gillar) tar avstamp i aktuell forskning och i slutet av boken finns en diger referenslista. Han är såväl lättbegriplig som lättillgänglig och det är förvånansvärt mycket som ryms i bokens nätta format.

Mansfrågor måste diskuteras mer. Inte på bekostnad av kvinnofrågorna utan parallellt med dem. Diskussionsutrymmet är tillräckligt stort för det. Så läs den här boken, sug i er dess innehåll och inse att vi aldrig någonsin kommer att uppnå jämställdhet så länge vi sätter dubbla standarder och diskriminerar varandra.

Profil: Kåkå Olsen

Mottagen: 4 januari 2013

 
Kommentar av Peter

"tabu för män att prata om sådant som kan göra att de framstår som svaga, gnälliga och oförmögna att leva upp till de krav som ställs på dem – en begränsning som ”kvinnorollen” inte belagts med"

Vilket å andra sidan har som resultat att kvinnor upplevs som svaga, gnälliga och oförmögna(!). "Var inte en sån kärring" och dylika uttryck uttrycker just det samt att kvinnodominerade jobb ses som lättare och sämre värda - t ex undersköterska versus bilmekaniker.

Samhällets botten? Vilka är det främst som används inom trafficking?

"När skolan misslyckas med sitt uppdrag och killarnas betyg störtdyker kallar vi det för ”antipluggkultur”"

Gör vi? Jag vet att Jan Björklund har retorik i den stilen men mig veterligen har det gällt kritiken att alla elevers betyg är sämre nu. De flesta övriga och då i synnerhet seriösa inom skolforskning hävdar helt enkelt att skolan är felaktigt uppbyggd som den är.

Men givetvis så förlorar även män på heternormen och dess könsroller. T ex det att man som man ska lämpa över ansvaret för barnen på hustrun och därmed förlora mycket av kontakten med dem. De flesta kvinnofrågor gynnar ju med andra ord män - såsom delad föräldraförsäkring.

7 februari 2013
Kommentar av Kåkå

Finns ingen anledning att dikotomisera. Det är ingen tävling. Det går att diskutera flera saker samtidigt.

19 februari 2013
Skriv svar
Osignerad kommentar

Jag kan inte mer än att hålla med, men Pelle har också en vetenskaplig bakgrund som få andra författare har. Att precis som Pelle gör att uppvisa evidens för det han säger är något som en del organisationer inte tycker om. Man måste ta avstamp i vad forskningen säger för att kunna föra en diskussion som inte baseras på ty kunden och där lyckas Pelle utmärkt. Det Skarpt, intellektuellt och sakligt. Bra jobbat Pelle, det är din första bok. Jag Ser fram emot nästa!!

13 januari 2013
Osignerad kommentar

Per på Minpappa.n skrev kommentaren

13 januari 2013
Skriv svar
Kommentar av Mattias

Bra sammanfattat och recenserat! Precis så. Underligare är det inte. Egentligen samma sak som Pär Ström har sagt, om än kanske i hårdare ordalag: mansfrågor och mansdiskriminering finns parallellt med kvinnofrågor och kvinnodiskriminering. Det gäller att ha TVÅ ögon öppna om jämställdhetsutvecklingen ska fortskrida på ett vettigt sätt.

9 januari 2013
Kommentar av Savox

Per Ström hängde också ut kvinnorna (ickeoffentliga personer) som utnyttjade sin rätt som invånare i en demokratisk stat att polisanmäla Julian Assange (även om JA troligen gjorde sig skyldig till sexuellt ofredande/sexuellt tvång snarare än våldtäkt i lagens mening även om han betedde sig som ett riktigt svin), vilket Ström använde som argument för att kvinnor älskar att ljuga om våldtäkt.

10 januari 2013
Osignerad kommentar

OM så har skett är det givetvis fel. Dock svårt att veta vad som är fakta och vad som är illvillig ryktesspridning i dina påståenden.

10 januari 2013
Kommentar av Tycko brahe

Det var ju bra om Pär Ström hängde ut kvinnorna som anmäld Assange. De hängde ju ut Assange i kvällspressen redan dagen efter att de anmält honom. Ont ska med ont förgås.

13 januari 2013
Skriv svar
Kommentar av Kåkå

I sista meningen i näst-näst sista stycket har det trillat bort ett "hur": "Han sätter även fingret på HUR skillnader mellan könen upprätthålls ..." ska det stå. :)

9 januari 2013
Kommentar av Petra

En väldigt ögonöppnande bok!!

9 januari 2013
Kommentar av Nils

Mycket bra sammanfattat. Jag instämmer helt.

9 januari 2013
Kommentar av Joachim

Savox skriver att Per Ström är ansvarslös. Men det är ju Per Billings bok som recenseras. Savox blandar ihop korten och personer. Inte bra!

10 januari 2013
Kommentar av Peter

Savox svarar vad jag kan se på "Egentligen samma sak som Pär Ström har sagt". Och du svarar på Nils?

7 februari 2013
Skriv svar
litteraturmagazinet.article_158658.comments

Anmäl textfel

Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Om mänskliga relationer och onda handlingar

Recension: Händelser vid vatten av Kerstin Ekman

Mer miljö än spänning

Recension: Flickan utan hud av Mads Peder Nordbo

Lyckan att vara ett bokbarn

Recension: Bokbarnet av Sam Winston

Intrig måste man ha – det säger alla!

Recension: Grand final i skojarbranschen av Kerstin Ekman

Fängslande action i korta kapitel

Recension: Nu i ro slumra in av M. J. Arlidge
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB