Recension av Bruce, Peter Ames Carlin: Liten fattig pojkes utveckling till världsstjärna - LitteraturMagazinet

 Gästrecension 

LjudboksRecension av Bruce, Peter Ames Carlin

Liten fattig pojkes utveckling till världsstjärna

Uppläsaren av boken är Björn Granath och han är suverän! Klar och tydlig och så harmoniserande med texten att man tror sig lyssna till författaren själv"
Bok-
presentation:
Bruce
Författar-
presentation:
Peter Ames Carlin
Uppläsare: s

En liten mager pojke går med sin farfar i handen och letar i folks sopor efter elektronisk avfall som farfadern sedan använder för att bygga nya radioapparater av. Farfadern som varit tvungen att ge upp sitt jobb för att kunna stanna hemma och ta hand om sin psykisk sjuka fru, pojkens farmor.

En liten mager pojke i ett katolsk hem med en psykisk sjuk farmor och likaledes sjuk pappa, hårt arbetande ansvarstagande farfar och mor, ivrigt dansande mostrar och två yngre systrar. En mix som skapar en världsstjärna som växer och utvecklas som konstnär och som människa fortfarande i sitt 64 levnadsår!

Trots att vi föddes samma år visste jag i stort sett ingenting om Bruce Springsteen innan jag började läsa boken. Mitt intresse handlade från början om att besöka detta parallella liv som var så annorlunda från allt jag känner till. Nästan halvvägs in i boken upplever jag Springsteen som en odräglig självupptagen dominant och hänsynslös person. Jag blir tvungen att leta rätt på honom och hans musik på Youtube för att förstå hans charm och genialitet.

Så fort jag hör hans musik känner jag förstås igen den. Vem gör inte det? Fast jag visste inte att han varit en del av också mitt liv. Först musiken, sedan hans politiska ställningstaganden från Vietnamveteranerna via kampen för demokrati i öststaterna till hans helhjärtade engagemang för Barack Obamas presidentvalskampanj.

Biografin är också en sann H C Andersen saga. Den fula ankungen som visar sig vara en svan. Först går han så gruvligt mycket ont igenom. Hur kommer det sig att vissa människor har en sån ofattbar uthållighet? Att orka fortsätta att kämpa fast man har allting emot sig?

Det ser ett tag fullkomligt hopplöst ut för Springsteen men han bara fortsätter och han lyckas på alla områden i livet. En viktig detalj är att han varit så avogt inställd till droger. Säkert bidrar det till att han orkat med det hårda liv, som det ständiga turnerande över hela världen varit. Med bibehållen hälsa. Sina demoner har han kanaliserat ut i världen via sin musik och med hjälp av trogna vänner och flera års psykoterapi. Trots de många uppbrott och skilsmässor från sina kvinnor och sitt band som tycks oundvikliga på vägen att utveckla sitt konstnärskap förblir Springsteen väldigt trogen mot alla gamla vänner. Glädjen är stor hos alla gamla lyssnare när han återförenas med sitt gamla E-street-band och han lyckas också med sin djupa önskan att få ett äktenskap att fungera och hålla ihop sina barns familj.

Berättelsen är så spännande att jag är fängslat från första stund fast jag med min bristande kunskap om amerikanska rockgrupper har svårt att hänga med i all "namedropping". Just alla dessa uppradningar av namn, grupper och personer är en svårighet i alla biografier. Ett verkligt liv rymmer så ofattbart många människor och kontakter och den sannaste berättelsen om en person gör det oundvikligt att nämna åtminstone de allra viktigaste.

Uppläsaren av boken är Björn Granath och han är suverän! Klar och tydlig och så harmoniserande med texten att man tror sig lyssna till författaren själv. Det finns en rytm och melodi i uppläsningen som följer texten på ett sätt som ger intryck av att Granath är väl förtrogen med huvudpersonen, hans liv och hans utveckling. Detta är en uppläsning som verkligen förhöjer texten och läsupplevelsen.

Profil: Esther Hansen

Mottagen: 4 januari 2013

 

Anmäl textfel

Utgivning

Bruce

av Peter Ames Carlin
En gedingen biografi om Bruce Springsteen skriven av Peter A Carlin som intervjuat Springsteen vid ett flertal tillfällen. Han har också pratat med familj, bandmedlemmar, barndomsvänner.
Storpocket, Finns i lager, 140 kr

Utgivning - andra språk

Bruce (eng)

av Peter Ames Carlin
Stunning biography of Bruce Springsteen describing his life and w...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB