LitteraturMagazinets recension
av Pussy Riot!, Pussy Riot
Brev, rättegångspläderingar och sångtexter






Det är drygt ett år sedan som tre kvinnor dömdes till fängelse för huliganism efter deras performance i Frälsarkatedralen i Moskva. I ”Pussy Riot! – A Punk Prayer for Freedom” varvas brev och rättegångspläderingar med sångtexter och dikter från Maria Aljochina, Nadezjda Tolokonnikova och Jekaterina Samutsevitj.
I skrivande stund har en av medlemmarna i punkkollektivet Pussy Riot, Maria Aljochina, nekats frivillig frigivning.
För den som vill få en inblick i den ryska rättsrötan är boken ett upplysande tidsdokument. Tre intellektuella punkare och deras försvarare avslöjar såväl det korrupta politiska systemet som bristen på rättssäkerhet för oppositionella. För hela världen blev Putins skendemokratiska styre uppenbart när rättegången hölls och i Pussy Riots brev och anföranden inför rätten görs det än tydligare.
Det är en Kafka-lik stämning när kvinnorna beskriver hur de greps och förvägrades sina rättigheter i samband med rättegången. Samtidigt imponeras man av deras ståndaktighet i den utsatta situationen. De är principfasta när de förnekar någon juridisk skuld med hänvisning till konstitutionen och rättspraxis i sekulära stater. Samtidigt som de ödmjukt ber om ursäkt till de troende som eventuellt har tagit illa upp av deras punkbön.
Pussy Riots feministiska och regimkritiska budskap riktar sig inte mot religiösa personer, som åklagaren vill göra gällande. Deras syfte med punkbönen i Frälsarkatedralen var att peka på den ortodoxe patriarkens kopplingar till Putin. Det är en protest mot sammanblandningen av kyrka och stat i ett land som ska vara sekulärt enligt sin grundlag.
Möjligen kunde boken haft lite mer av förklarande text om man inte är så inläst på rysk samtid. Men tack vare de tydliga, resonerande texterna lär man sig mycket om hur det är att leva som oliktänkande i dagens Ryssland. Det dras många paralleller till tidigare ryska och sovjetiska regimer. I sitt slutanförande inför domstolen inleder Tolokonnikova med följande ord:
”Egentligen är det inte de tre medlemmarna i Pussy Riot som nu står inför rätta. Om så varit fallet hade den här händelsen knappast varit lika betydelsefull. Den här rättegången handlar om hela det ryska politiska systemet, vilket till sin egen olycka njuter av att visa upp statens grymma behandling av individen och dess likgiltighet inför mänsklig heder och värdighet. De värsta delarna av Rysslands historia återupprepas.”
Intäkterna för boken går till rättegångskostnaderna för Pussy Riot. Men den är väl värd sitt pris även för innehållet. Pussy Riot tar hjälp av antika filosofer, ryska dissidenter, bibliska citat och andra referenser när de resonerar kring individens frihet, statligt förtryck, kyrkligt inflytande med mera. Det är läsning för både hjärta och hjärna att ta del av denna nutidshistoriska skildring.
Mottagen: 23 maj 2013
Anmäl textfel