Recension av Pussy Riot!, Pussy Riot: Brev, rättegångspläderingar och sångtexter - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Pussy Riot!, Pussy Riot

Brev, rättegångspläderingar och sångtexter

Det är en Kafka-lik stämning när kvinnorna beskriver hur de greps och förvägrades sina rättigheter"
Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5

Det är drygt ett år sedan som tre kvinnor dömdes till fängelse för huliganism efter deras performance i Frälsarkatedralen i Moskva. I ”Pussy Riot! – A Punk Prayer for Freedom” varvas brev och rättegångspläderingar med sångtexter och dikter från Maria Aljochina, Nadezjda Tolokonnikova och Jekaterina Samutsevitj.

I skrivande stund har en av medlemmarna i punkkollektivet Pussy Riot, Maria Aljochina, nekats frivillig frigivning. 

För den som vill få en inblick i den ryska rättsrötan är boken ett upplysande tidsdokument. Tre intellektuella punkare och deras försvarare avslöjar såväl det korrupta politiska systemet som bristen på rättssäkerhet för oppositionella. För hela världen blev Putins skendemokratiska styre uppenbart när rättegången hölls och i Pussy Riots brev och anföranden inför rätten görs det än tydligare.

Det är en Kafka-lik stämning när kvinnorna beskriver hur de greps och förvägrades sina rättigheter i samband med rättegången. Samtidigt imponeras man av deras ståndaktighet i den utsatta situationen. De är principfasta när de förnekar någon juridisk skuld med hänvisning till konstitutionen och rättspraxis i sekulära stater. Samtidigt som de ödmjukt ber om ursäkt till de troende som eventuellt har tagit illa upp av deras punkbön.

Pussy Riots feministiska och regimkritiska budskap riktar sig inte mot religiösa personer, som åklagaren vill göra gällande. Deras syfte med punkbönen i Frälsarkatedralen var att peka på den ortodoxe patriarkens kopplingar till Putin. Det är en protest mot sammanblandningen av kyrka och stat i ett land som ska vara sekulärt enligt sin grundlag.

Möjligen kunde boken haft lite mer av förklarande text om man inte är så inläst på rysk samtid. Men tack vare de tydliga, resonerande texterna lär man sig mycket om hur det är att leva som oliktänkande i dagens Ryssland. Det dras många paralleller till tidigare ryska och sovjetiska regimer. I sitt slutanförande inför domstolen inleder Tolokonnikova med följande ord:

”Egentligen är det inte de tre medlemmarna i Pussy Riot som nu står inför rätta. Om så varit fallet hade den här händelsen knappast varit lika betydelsefull. Den här rättegången handlar om hela det ryska politiska systemet, vilket till sin egen olycka njuter av att visa upp statens grymma behandling av individen och dess likgiltighet inför mänsklig heder och värdighet. De värsta delarna av Rysslands historia återupprepas.”

Intäkterna för boken går till rättegångskostnaderna för Pussy Riot. Men den är väl värd sitt pris även för innehållet. Pussy Riot tar hjälp av antika filosofer, ryska dissidenter, bibliska citat och andra referenser när de resonerar kring individens frihet, statligt förtryck, kyrkligt inflytande med mera. Det är läsning för både hjärta och hjärna att ta del av denna nutidshistoriska skildring.

Profil: Henrik Elstad

Mottagen: 23 maj 2013

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Mer än en vanlig deckare

Recension: Förmörkelsen av Karin Fossum

Sjungande vokaler och ett requiem

Recension: Ur världen av Eva Runefelt

Nybliven begravningsentreprenör nystar i det förflutna

Recension: Min fars hemlighet av Sara Blaedel

Författarbiografi för barn

Recension: Små människor, stora drömmar. Astrid Lindgren av Maria Isabel Sánches Vegara

Läsvärd spänningsdebut från Luxemburg

Recension: Tolken av Jenny Runesson
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB