Recension av Suicide Club, Rachel Heng: När livet blir för långt - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Suicide Club, Rachel Heng

När livet blir för långt

En idéroman sprungen ur en åldersfixerad och ortorektisk värld"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Suicide Club
Författar-
presentation:
Rachel Heng

Lea har fått tillgång till föryngrande behandlingar och står på sin hundraårsdag på toppen av karriärstegen, men hur blir ett liv utan död i sikte? Rachel Hengs framtidsskildring har av en rad stora tidskrifter utsetts till årets mest intressanta debut.

Lea var tolv år när hennes far försvann och det var längesen hon ägnade honom en tanke. Hon jobbar hårt på sitt kontor, hon bor ihop med pojkvännen Todd, som inte heller han lider av några ålderskrämpor. Långlevarna är en liten skara, en slags aristokrati som med goda gener och en hårt reglerad livsstil visar hur mycket de älskar livet. De äter rätt, tränar rätt och sover rätt. Inte sällan har de också rätt kontakter. SmartBlod™ och DiamantHud™ gör dem så gott som osårbara, och deras Coacher förser dem regelbundet med reparerande medel. En dag på väg till arbetet upptäcker Lea sin far av en slump, på trottoaren på andra sidan gatan, och hela hennes liv ställs på ända.

Ministeriet tolkar hennes kliv rakt ut i gatan som ett självmordsförsök. Lea blir satt under observation av Ministeriet, men hon kan inte sluta tänka på sin far. Hennes ursprungliga familj och uppväxtmiljö tränger in i handlingen. Mamma Uju som anammade alla livsälskande direktiv, pappa Kaito som tröttnade när han tyckte att det gick överstyr, och storebror Samuel som dog för så längesedan. Han som redan vid födseln dömdes till ett så pass kort liv att han aldrig ens fick påbörja den långa utbildningen till barnläkare. 

Anja Nilsson är också en långlevare. Hon är dotter till en berömd svensk mezzosopran och arbetar som servitris på en restaurang där ingen känner till att hon är långlevare. Hemma i lägenheten ligger hennes okontaktbara mor som varken kan röra på sig eller dö. Anja spelar fiol, men riktiga musiker är sällsynta sedan Ministeriet börjat betrakta musik som en icke-livsälskande aktivitet. SmartBlod™, DiamantHud™, MuskelKraft™ och Reparanter™ har förfinats och förbättrats. Långlevarna sörplar vitamindrinkar och vakar över varandras eventuella snedsteg. Nu hägrar inte bara ett långt liv – det går rykten om odödlighet för de allra bäst lämpade... Först var för sig, och sedan tillsammans, börjar Lea och Anja ifrågasätta meningen med livet.

"Suicide Club" är en idéroman sprungen ur en åldersfixerad och ortorektisk värld. De femtio första sidorna gör mig totalt uppslukad och ger en välbehövlig skjuts till resten av boken som liksom tappar fart när barndomsminnen väcks till liv. Födelsesiffrorna sjunker och städerna krymper, riktigt varför det är så kan det bara spekuleras kring. Likaså saknar jag för trovärdighetens skull en grundläggande förklaring till hur långlevarnas blod, hud, muskelbyggande och föryngrande preparat fungerar. Det, tillsammans med att tidslinjen är lite luddig, gör tyvärr världsbygget mer skissartat än jag skulle önska.

Annars är "Suicide Club" en välskriven och på många sätt en bra bok som väcker frågor och funderingar och som borde fungera utmärkt i bokcirkeln. Trovärdigheten är stor när det kommer till romanfigurerna och relationerna dem emellan. Utöver reaktionen på vår tids hälsohets är det en fin skildring av skilsmässobarnets relation till sina föräldrar.

Profil: Sandra Sandström

Mottagen: 24 november 2018

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Bländande vackert om en värld där djuren dör

Recension: Den sista migrationen av Charlotte McConaghy

Tro möter vetenskap i roman om en familj

Recension: Inte av denna världen av Yaa Gyasi

Inkluderande bidrag till svensk historieskrivning

Recension: Svenska hjältar : från Engelbrekt till Greta Thunberg av Gösta Hultén

Kärlek och svek, lögner och drömmar

Recension: Lyckans son av Herbjørg Wassmo

Bricken går till rätta med sig själv

Recension: Som skuggan följer ljuset av Vibeke Olsson

Vardagsäventyr i matbutiken

Recension: Vilse av Ola Belin

De två mot de andra

Recension: F av Katarina Frostenson

Ett lyckopiller i höstmörkret

Recension: Terapeuten som inte visste vad han gjorde av Max Schüllerqvist

Den moderna storstadskvinnan och hennes eskapader

Recension: I sommar blir det nog bättre av Sisko Savonlahti
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB