Recension av Bekele, Raquel Lozano: Angelägen berättelse om mötet med Sverige - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Bekele, Raquel Lozano

Angelägen berättelse om mötet med Sverige

Det här är en berättelse fylld av både humor och mycket ilska. En del hopplöshet, men också en kampglöd"
Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5
Bok-
presentation:
Bekele
Författar-
presentation:
Mattias Elftorp
Häftad
Finns i lager, 136 kr

I en tid med alltmer rumsren rasism bör alla sätta sig in i hur det känns att vara hotad med utvisning. "Bekele" är en oerhört viktig bok.

 Du är tillsammans med Johannes. Han har rätt att stanna i Sverige vad som än händer, men du blir utkastad om ni skulle göra slut. Ni måste regelbundet gå till Migrationsverket och stå ut med frågor om ert sexliv. Då händer det som inte får hända. Ert förhållande håller helt enkelt inte.

Bekele har kommit till Sverige från Eritrea för att arbeta. Så möter hon Johannes och deras relation innebär att hon kommer att få stanna i Sverige - om de bara är tillsammans i två år.

Bekele jobbar som städerska och måste vänja sig vid att ses som mindre värd av de som befolkar kontoren där hon städar. Dessutom blir hon stoppad på gatan inom ramen för REVA. Hon försöker komma in i ett samhälle som inte är så intresserat av att öppna några dörrar.

Värst är ändå besöken hos Migrationsverket, där hon och Johannes är skräckslaget nervösa. Tänk om det verkar som att de fejkar? Är de verkligen trovärdiga nog i sin kärlek till varann? Även när handläggaren Lennart frågar vilka samlagsställningar de föredrar måste de svara något vettigt, trots att de bara blir förbannade.

Vi får också följa Lennart och hans fru. Hon vill inte att han fortsätter jobba på Migrationsverket, men han vill absolut inte bli arbetslös och menar att någon annan ändå skulle göra samma jobb. När arbetsplatsen firar avvisningar är det tydligt vart de tre författarna står i fråga om Migrationsverket som totalt omänskligt system.

För Bekele händer något som absolut inte borde ha fått äga rum. Hon är otrogen. Kan hon ändå fortsätta vara ihop med Johannes? Och om han gör slut, måste hon då lämna Sverige?

Det här är en berättelse fylld av både humor och mycket ilska. En del hopplöshet, men också en kampglöd. Raquel Lozano och Mattias Elftorp har skrivit ett kortfattat men mycket matigt manus med en tonsäker känsla för dialoger. Emre Özdamarlar står för fenomalt bra teckningar som verkligen fångar människorna och de liv som skildras. Känslorna syns direkt i vartenda ansiktsdrag, utan att några stereotypa sätt att skildra dessa känslor någonsin behöver tillämpas.

"Bekele" är en oerhört viktig bok. Den borde spridas i gymnasieskolor, på arbetsplatser. Den är ett ovärderligt inslag på varje bibliotek och i varje privat bokhylla. För precis så angeläget är det att ta del av den här berättelsen om hur det är att vara människa i ett byråkratiskt system som anser sig ha rätt att förminska dig till en siffra – som alltid är en för mycket. I en tid med alltmer rumsren rasism bör alla sätta sig in i hur det känns att vara hotad med utvisning.

Enda felet med "Bekele" är att den gärna hade kunnat få berätta mer om Bekele och Johannes. Å andra sidan – koncentrationen har också många fördelar. Istället kanske vi kan få hoppas på fler böcker om Bekele? Jag vill väldigt gärna veta hur det går för henne i ett alltför kallt Sverige.

Profil: Sebastian Lönnlöv

Mottagen: 23 mars 2014

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Trovärdigt om vikingarnas handelsresor

Recension: Miklagård av Agneta Arnesson Westerdahl

Om motstånd i Hitlers Tyskland

Recension: Mildred : den sanna berättelsen om kvinnan i hjärtat av den tyska motståndsrörelsen av Rebecca Donner

En bok fylld av drömmar, minnen och längtan

Recension: Och väggarna förvandlades till världen runtomkring av Johanna Ekström

På andra sidan Urvattnet

Recension: Spiritus av Linda Åkerström

En titel som lovar för mycket

Recension: Himmlers Sverige: Visioner och verklighet av Lennart Westberg
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB