Recension av Vi som älskade, Renée Carlino: Kärlek som slitits itu - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 
20

LitteraturMagazinets recension av Vi som älskade, Renée Carlino

Kärlek som slitits itu

Det modernaste med Lovreads satsning är kanske just det faktum att de låter ljudbok och fysisk bok ges ut samtidigt. De har insett att lättillgänglighet är nyckeln för många läsare idag"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Vi som älskade
Författar-
presentation:
Renée Carlino

Bokförlaget Forums imprint Lovereads dök upp vid årsskiftet och fokuserar på romance som passar den svenska läsaren. Det ska vara modernt, lättillgängligt och romantiskt.

Men vägen dit har än så länge varit snårig, trots att de redan gett ut en handfull böcker. Att försöka hitta romanceförfattare som passar den svenska läsaren är tydligen inte helt lätt. Med sin senaste roman ”Vi som älskade” av den amerikanska stjärnförfattaren Renée Carlino börjar Lovereads till sist kanske hitta rätt.

Matt och Grace bor bredvid varandra i studentkorridoren på New York University. Han fotograferar, hon spelar cello och tillsammans upplever de studenttiden. När Matt en sommar får sin drömpraktik på National Geographic bestämmer de att de ska fortsätta sitt liv tillsammans så snart han kommer tillbaka. Men när han återvänder är Grace borta.

Femton år senare får de syn på varandra på en tågstation och de tvingas försöka nysta upp vad det var som faktiskt hände för så många år sedan. Hemligheter, missförstånd och drömmar framträder långsamt. Men den stora frågan är: kan de hitta tillbaka till varandra?

”Vi som älskade” är engagerande men långsam. Dämpad på ett lika behagligt som melankoliskt sätt. Carlino skildrar en kärlek som slitits itu av livet, och hon gör det bra. Språket finns där, karaktärerna finns där och djupet finns där. Dessutom flyter skiftningarna mellan Matts och Graces berättarperspektiv felfritt. Det enda jag egentligen saknar är lite av den där extra hettan och passionen som en kan förvänta sig av regelrätt romance. Jag söker fortfarande efter den där boken som kan sammanföra det förträffliga språket, de flerdimensionella karaktärerna och det heta (jämställda!) sexet.

Men det är mycket som träffar rätt med ”Vi som älskade”. Omslaget är talande, innehållet luftigt och om en väljer ljudboken är den snyggt inläst av Mattias Linderoth och Charlotta Jonsson. Det modernaste med Lovreads satsning är kanske just det faktum att de låter ljudbok och fysisk bok ges ut samtidigt. De har insett att lättillgänglighet är nyckeln för många läsare idag, någonting som många större förlag fortfarande kämpar med att acceptera.

Känslan är att ”Vi som älskade” är den bok ur deras utgivning som bäst passar den svenska marknaden och det bådar ju gott för Lovereads kommande utgivning. Romance är trots allt lite extra trevlig i sommarhettan.

Texten har tidigare publicerats 24 juni 2018

Profil: Anna Bjurström

Mottagen: 20 december 2018

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Roman med ett ärende

Recension: Fjärilsvägen av Patrik Lundberg

Grymma fäder, misshandlade barn

Recension: Leona. Öga för öga av Jenny Rogneby

Skitigt, uppkäftigt och genuint

Recension: Livet är en jävla fest av Simon Hanselmann

Gammal kärlek rostar aldrig?

Recension: Tistelhonung av Sara Paborn

Mordgåta på lättsamt allvar

Recension: Den sorgsne busschauffören från Alster av Håkan Nesser
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB