Recension av Borta i solsystem 27, Rikard Kärrman: Svidande samhällskritik i Science Fictiondebut - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Borta i solsystem 27, Rikard Kärrman

Svidande samhällskritik i Science Fictiondebut

Den tentakelprydda, tekniskt överlägsna arten som har kommit för att studera Jorden och dess innevånare drivs av logik"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Borta i solsystem 27
Författar-
presentation:
Rikard Kärrman

Genom ögonen på sin förundrade huvudperson frågar författaren viktiga frågor om hur människor behandlar sig själva och sin omvärld.

Författaren Rikard Kärrman debuterade 2013 med den här Science Fiction-romanen, ”Borta i solsystem 27”. I sin berättelse levererar han svidande kritik mot det samhälle vi lever i, samt de motsättningar som ständigt finns mellan olika världsdelar. 

Kaptenen har rest långt för att komma till solsystem 27. Forskningsexpeditionen han leder har kommit för att studera arten som lever på den blå planeten. Arten är tvåbent, aggressiv och eventuellt intelligent. Forskarna är överentusiastiska, men Kaptenen själv mest trött och desillusionerad, samt lider av ständig värk i tentaklerna. Kaptenen försjunker i grubblerier över en svunnen ungdom och ägnar forskningsexpeditionen allt mindre energi. Men när personalen börjar bete sig allt mer som de ombytliga tvåbeningarna tvingas han vända allt mer av sin uppmärksamhet mot den glittrande planeten.

Den tentakelprydda, tekniskt överlägsna arten som har kommit för att studera Jorden och dess innevånare drivs av logik. Känslostormar är dem relativt främmande och därför blir människans agerande till mångt och mycket helt obegripligt. Genom deras ögon ifrågasätter Rikard Kärrman en rad företeelser, allt från snedfördelningen av Jordens resurser och överkonsumtion till väpnade konflikter. På ett enkelt men samtidigt vasst sätt visar han på det orimliga i människans rättfärdigande av sitt beteende i mångt och mycket.

Kärrman låter även sin tentakelprydda, logiskt tänkande art filosofera över hur människornas samhällen skulle kunna förändras till det bättre, men resultatet blir nedslående. Forskarna ser sig själva som överlägsna de primitiva, känslostyrda människorna. Trots att de har teknik och intelligens som vida överstiger människans så lyckas de inte lösa de situationer som uppstår i kontakten med Jorden. Genom resonemanget får även västvärlden och den medföljande kolonialistiska attityden som fortfarande ibland präglar kontakter mellan olika världsdelar indirekt en rejäl (och välbehövlig) känga.

”Borta i solsystem 27” är tankeväckande samtidigt som den till stor del av baserad på knastertorr humor. Kombinationen blir mycket tilltalande, rent ut sagt uppfriskande!

Profil: Emma Kreü

Mottagen: 16 juli 2014

 

Anmäl textfel

Utgivning

Borta i solsystem 27

av Rikard Kärrman
Efter en lång rymdresa, med bultande tentakler och på tre inte he...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

En titel som lovar för mycket

Recension: Himmlers Sverige: Visioner och verklighet av Lennart Westberg

En angelägen bok om postcovid

Recension: Jag är inte här, det här händer inte av Annah Björk

Vägen till 11 september

Recension: Al-Qaidas krig : Historien bakom den islamistiska terrorismen av Jens Nordqvist

När det lätta inte är det rätta

Recension: Ett bloss i Barcelona av Malin Letser

Gripande slut på Bricken-serien

Recension: Stockens färd mot havet av Vibeke Olsson
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB