Recension av Springfloden, Cilla & Rolf Börjlind: Första boken om Olivia och Tom lovar gott för framtiden - LitteraturMagazinet

 Gästrecension 

Recension av Springfloden, Cilla & Rolf Börjlind

Första boken om Olivia och Tom lovar gott för framtiden

Jag skulle bli mycket förvånad om inte den här romanen också blir filmad"
Bok-
presentation:
Springfloden
Författar-
presentation:
Cilla Börjlind
Utg.år: 2012
Pocket
Finns i lager, 78 kr

Cilla och Rolf Börjlind har skrivit manus till bland annat tjugosex Beckfilmer! Ingen kan väl ha missat den egensinnige grannen med halskrage som ringer på hos Beck och bjuder på en ”stänkare”. Nu har de skrivet en riktigt spännande kriminalroman, helt omöjlig att lägga ifrån sig. Jag skulle bli mycket förvånad om inte den här romanen också blir filmad.

En sen kväll år 1987 begås ett mord på en ung gravid kvinna. Hon grävs ner i en grop på en strand på Nordkoster strax innan springfloden. Bara huvudet syns och snart kommer vattnet att stiga. Förövarna, tre personer, iakttas av en liten pojke som springer hem och larmar sina föräldrar, men kvinnans liv går inte att rädda och polisen lyckas inte identifiera henne. Fallet förblir olöst.

Långt senare får polishögskolans elever välja några ”cold case”-fall för att skriva sina elevarbeten. Olivia Rönning väljer strandfallet på Nordkoster, delvis för att hennes numera döda far varit inblandad i utredningsarbetet. Den som ledde utredningen heter Tom Stilton, men det visar sig att han lämnat polisen och tystnaden är kompakt. Han finns ingenstans. Av en ren slump stöter Olivia på Tom när han som uteliggare står och säljer Situation Stockholm utanför en affär. Han har inget intresse av att prata med Olivia om sitt gamla fall.

Samtidigt utsätts hemlösa i Stockholm för rå misshandel som filmas med mobiltelefon och filmen läggs ut på internet. En kväll följer Tom med Vera till hennes risiga husvagn, men efter älskogen drar han tillbaka till sitt skjul i skogen. Knackningar på dörren väcker Vera och när hon öppnar blir hon överfallen. Vera är en tuff kvinna och bjuder motstånd, hon misshandlas svårt och överlever inte. Filmen av samlaget, filmad genom fönstret, och misshandeln läggs ut på internet. Tom får svåra samvetskval för att han lämnat Vera och börjar försöka bygga upp sin kropp genom att gå i trappor. Han är fast besluten att ta fast gärningsmännen.

Olivia ger sig inte, hon nystar envist i strandfallet, och blir så småningom brutalt varnad och hennes älskade katt försvinner. Så småningom blir Tom lite mera kontaktbar och tillsammans funderar de på mordet även om Tom ler lite överlägset åt Olivias vilda slutsatser.

Det här är den första boken om Olivia och Tom och den lovar gott för framtida böcker. Den är oerhört spännande och här finns förutom misshandel och mord även cage fighting, barn i burar som slåss, vilket jag inte hört talas om tidigare. En titt på internet visar att fenomenet förekommer eller har förekommit, i alla fall utomlands.

Mordfallets upplösningen kommer som en överraskning.

Profil: Viola Kondracki

Mottagen: 21 augusti 2012

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Naturnära om livets hårda villkor

Recension: Dit du går, följer jag av Lina Nordquist

Kärlek på kundtjänst

Recension: Älskar att hata dig av Lovisa Wistrand

Överlastad spänningsroman

Recension: Plats 7A av Sebastian Fitzek

Tröstande godnattbok

Recension: Flickan från andra sidan havet av Sophie G. Hallgren

Fantastisk skildring av ett människoliv

Recension: Märit av Elisa Rossholm
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB