Recension av Antologi Tago, Rolf Classon: Matig antologi med svenska serier - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Antologi Tago, Rolf Classon

Matig antologi med svenska serier

Allra mest lysande är Lena Ackebo, som blandar ekonomispråk med porr"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3

Kartago är ett av de större svenska serieförlagen. I förlagets historia har det haft namnet Tago, som nu har blivit titeln på en första antologi i vad som förhoppningsvis blir en hel räcka av samlingsvolymer.

I denna första volym får vi se Jan Stenmark stenmarka vidare, Nina Hemmingsson hylla fittan i en rosafärgad seriesida, Joakim Pirinen satirsparka åt alla håll med ångestestetik. Frida Ulvegren skildrar utsattheten i att ragga. Sara Olausson spekulerar i sitt kanske kungliga ursprung. Henri Gylander visar oss barndomens magi och skräck.

Thomas Olsson (bild) och Pär Thörn (manus) skildrar en revolutionär poet som inte förmår hålla käften. Knut Larsson bjuder på läskiga teckningar med mycket känsla. Rui Tenreiro skildrar mystiska bioodlare. Carl Larsson får komma till tals med en tidig serie. Johan Jergner berättar om festivalfylla. Gunnar Lundkvist serverar ordlös Klas Katt-ångest. Emma Ahlqvist låter oss möta ett medelålders vårdbiträde som inte vill binda sig vid mannen hon har sex med. Anneli Furmark illustrerar en text av Cora Sandel om hennes katter.

Barndom är ett genomgående tema. Julia Hansen, ännu ganska oetablerad men antagligen nästa stora stjärna, tecknar läskigt bra och berättar med humor om en uppväxt bland Jehovas vittnen. Li Österberg fångar komplexiteten i sociala samspel mellan unga tonåringar. Emelie Östergren skildrar barndomen och gör det självklart helt suveränt, med känsla för det skrämmande i livet. Emma Rendel låter oss förstå två unga flickor som har bytt kläder med varandra och vad det innebär för deras identiteter.

Texter finns också. Redaktören Rolf Classon skriver om en gammal kärlek. Oskar Ekman har författat en kort biografi över Gustaf Tenggren, som tecknade åt Walt Disney. Eric Ericson diktar om påhittade orter. Martin Kellerman föreställer sig sin förläggare som år 2039 skriver sina memoarer, med inte särskilt lyckat resultat. Allra mest lysande på textfronten är Lena Ackebo, som blandar ekonomispråk med porr i en berättelse om revisorer som inte kan hålla händerna borta från varandra fast de borde granska räkenskaper.

Kvaliteten är genomgående hög bland de många bidragen. Texterna känns inte självklara i sammanhanget, men stör inte alltför mycket. Det enda riktigt tveksamma bidraget är Stefan Johanssons serie, som vare sig visar någon kvalitet i teckningsstil eller i berättande. Med bara ett bottennapp och mycket annat bra håller jag tummarna för att Tago blir ett återkommande inslag i serieutgivningen.

Profil: Sebastian Lönnlöv

Mottagen: 30 september 2013

 

Anmäl textfel

Utgivning

Tago : volym 2

av Rolf Classon
Svenska tecknade serier är kanske en av de konstformer som utveck...
Häftad, Finns i lager, 244 kr

Tago : volym 1

av Rolf Classon
Tecknade serier i Sverige ökar och utvecklas mer än någon annan ...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Bland släktfejder och familjehemligheter

Recension: Hitta Linnéa av Johanna Wistrand

En entimmesbok om passion

Recension: Sinnenas tid av Annie Ernaux

Om ett yrkesval att kämpa för

Recension: En egen lön av Maria Gustavsdotter

En modern tonårsbok för alla

Recension: Värsta bästa tonåren av Maria Dufva

Fullt upp på detektivbyrån

Recension: Det spökar på Smögen av Anna Ihrén
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB