Recension av Diabolic, S. J. Kincaid: Kraftfull protagonist i ny sci-fi för ungdom - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Diabolic, S. J. Kincaid

Kraftfull protagonist i ny sci-fi för ungdom

Karaktärsutvecklingen hos Nemesis känns intressant bakvänd jämfört med vad vi är vana att se hos de starka framtidsdystopiska hjältinnor hon följer i spåren"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Diabolic
Författar-
presentation:
S. J. Kincaid

Den amerikanska författaren science fiction-författaren S.J. Kincaid rönte framgångar med "Insignia"-serien. "Diabolic" är den första av hennes böcker som översatts till svenska. 

En Diabol är en humanoid med mänskligt DNA som är utformad och programmerad till att vara ett livsfarligt vapen med ett enda syfte: att skydda den människa den binds till. Om det så betyder att dö. Eller döda.

Diabolen Nemesis är bunden till Sidonia, dottern till en senator. När senatorn blir anklagad för förräderi mot kejsaren blir Sidonia kallad till det galaktiska palatset som politisk fånge. För att skydda henne tar Nemesis hennes plats. Väl medveten om att hon är skapad för att vara brutal och känslolös måste Nemesis nu bete sig som en övertygande senatorsdotter. Hennes liv hänger på det, men än viktigare: Sidonias liv hänger på det.

S.J. Kincaid har frambringat en intresseväckande protagonist genom att skapa en trovärdig mördarmaskin som sakta får allt mer förståelse för sin mänsklighet. Nemesis befinner sig i en ständigt moralisk gråzon eftersom hon är villig att göra vad som helst för att uppnå sitt mål, tills hon börjar ifrågasätta sin egen existens. Kan hon ha ett syfte utöver att skydda Sidonia? Kan hon känna sorg och glädje? Kan hon till och med bli förälskad? Karaktärsutvecklingen hos Nemesis känns intressant bakvänd jämfört med vad vi är vana att se hos de starka framtidsdystopiska hjältinnor hon följer i spåren.

”Diabolic” genomsyras av politiska spel och starka karaktärer som alla har sin egen agenda, och är beredda att göra vad som helst för att fullfölja den. Det är många trådar som vävs samtidig och Kincaid gör ett bra jobb med att dra dem samman i slutet, även om svaret lite väl ofta verkar vara synonymt med våld och död. Det här är en bok som minst sagt är i det råare laget, men för mig är det ett välkommet tillägg i ungdomsboksvärlden. Att Kincaid saknar den riktiga finessen i sina våldsscener slätas över när hon istället låter känslorna tränga sig på. På det stora hela är det en genomtänkt och intressant sci-fi för ungdom. Och det är just Nemesis som karaktär som lyfter boken extra högt.

Ryktet säger att detta är en fristående bok som inte kommer få några uppföljare. Jag hoppas att det är sant, för det behövs i en utgivningskultur i ungdomsboksvärlden där serier snarast är en regel. ”Diabolic” står bra för sig själv, och jag håller tummarna för att den tillåts fortsätta göra det. Men med succén denna bok blivit är det kanske inte särskilt troligt att den får sitt avslut riktigt än.

Profil: Anna Bjurström

Mottagen: 24 januari 2017

 

Anmäl textfel

Utgivning

Utgivning - andra språk

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB