Recension av Jag drömde att jag var gravid i natt, Sara Elgeholm: Normkritisk familjebildning i serieform - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Jag drömde att jag var gravid i natt, Sara Elgeholm

Normkritisk familjebildning i serieform

En glädjande ny röst i den svenska serievärlden"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Bok-
presentation:
Jag drömde att jag var gravid i natt
Författar-
presentation:
Sara Elgeholm

I Sara Elgeholms debut "Jag drömde att jag var gravid i natt" är temat nyskapande och bilderna effektiva. Men själva berättelsen blir något övertung.

Det här är en debut som inte bara introducerar en ny serietecknare, utan också en genre som tidigare har saknats i Sverige: den normkritiska, HBTQ-inkluderande föräldraberättelsen i serieform.

I centrum står en blivande förälder som vill överskrida könsstereotyper och förlegade familjeformer, som vill skaffa barn och låta denna nya individ växa upp i en familj som inte bygger på romantik utan som låter ett större antal människor med olika identiteter vara med och bidra, utan att de behöver vara kära i varandra eller ha sex med varandra.

Serien bygger på blogginlägg och den största delen skildrar tiden innan graviditeten, med misslyckade inseminationer som leder till olika former av oro och tvivel. Som läsare blir jag ganska utmattad och önskar att denna långa resa kunde ha kokats ihop till något mer koncentrerat. Nu är istället graviditeten snabbt avklarad och själva familjebildningen kan bara anas.

Det är fint med fler berättelser om olika former av föräldraskap och om den ofta snåriga vägen till graviditet. Huvudpersonen framställs på ett sympatiskt sätt som allt annat än enkel att tycka om och leva med. Vi är alla människor komplexa men tenderar att vilja skönmåla oss själva – något som Elgeholm helt har undvikit och bör ha en eloge för.

Tecknandet är heller inget att klaga på – tvärtom. Bilderna är både effektiva och ganska så annorlunda. Enkla och snygga med bra avvägningar mellan realism och konstnärlighet. Samtidigt blir berättelsen övertung och upprepande. Den hade nog tjänat på att fjärmas från sin bloggform och slipas på några vändor till. Dessutom hade jag gärna velat veta mer om vad som händer sedan – men där kan förhoppningsvis en uppföljare råda bot på problemet. Elgeholm är nämligen en ny röst i den svenska serievärlden som gläder mig och som jag väldigt gärna läser mer av.

Profil: Sebastian Lönnlöv

Mottagen: 25 juni 2015

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Litterär fullträff om destruktiva relationer

Recension: Slagsmål av Karl Modig

Känsliga läsare varnas när tv-serie blir bok

Recension: Världens hemskaste sjukdomar av Sofia Bergström, Ida Kjellin

Ung för 50 år sedan

Recension: En flickas memoarer av Annie Ernaux

Påskgodis i bokformat

Recension: Knäckta ägg och krossade hjärtan : en alldeles omöjlig påsk av Maria Ernestam

Det gäller livet hos Herbjørg Wassmo

Recension: Den som ser av Herbjørg Wassmo
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB