Recension av Utvald, Sarah Stovell: Trovärdig och effektiv debut - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Utvald, Sarah Stovell

Trovärdig och effektiv debut

Någon har tappat greppet, men vem av dem är den opålitliga berättaren?"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Utvald
Författar-
presentation:
Sarah Stovell

Brittiska Sarah Stovell debuterar med en välskriven psykologisk thriller om två skrivande kvinnor och deras förhållande. En av dem ljuger, men vem?

"Utvald" handlar om Bo Luxton och Alice Dark, som också är bokens båda berättare. Bo Luxton är en lite äldre och etablerad författare, hennes böcker går åt som smör i solsken. Hon föredrar ändå lantlig idyll och det ganska tillbakadragna familjelivet hemmavid framför kändisskap och offentlighet. Alice Dark är ung och bor i ett kollektiv med sin pojkvän, konstnären som hellre festar än målar. Hon är pank och drömmer om förändring och att komma vidare i livet, men hon vet inte hur hon ska bära sig åt.

Det första Bo Luxton får se av Alice Dark är en text som Alice skrivit om hennes relation till sin mor, och Alice blir genast antagen till en veckolång skrivarkurs som Bo ska hålla ute på landet. Alice är den yngsta deltagaren, den enda på kursen som visar sann talang. Bo får Alice att känna sig bekräftad och sedd. Alice får Bo att känna sig ung. Deras intresse för varandra är helt klart ömsesidigt. En vecka går fort, och när kursen tar slut behåller de kontakten.

Det blir många sms och ett intensivt mejlande. När Bos make åker iväg i affärer bjuder Bo hem Alice. Så långt stämmer deras utsagor, men därefter glider historierna isär. Leker Bo med Alice och hennes känslor eller är det Alice som trakasserar Bo och vägrar lämna henne ifred? Någon har tappat greppet, men vem av dem är den opålitliga berättaren?

"Utvald" är bra på många sätt. Boken är välskriven och läsningen spännande. Gestaltningarna av både Alice och Bo är trovärdiga, och Stovell lyckas upprätthålla både stämning och spänning ända till slutet. Berättelsens konstruktion är genomtänkt, och konststycket hon verkligen lyckas med är framställningen av manipulation. Sarah Stovell undervisar i kreativt skrivande, och kanske är det lite för tillrättalagt, lite för mycket författarskola över det hela. Men som psykologisk thriller är den onekligen effektiv.

Profil: Sandra Sandström

Mottagen: 19 september 2018

 

Anmäl textfel

Utgivning

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Litterär fullträff om destruktiva relationer

Recension: Slagsmål av Karl Modig

Känsliga läsare varnas när tv-serie blir bok

Recension: Världens hemskaste sjukdomar av Sofia Bergström, Ida Kjellin

Ung för 50 år sedan

Recension: En flickas memoarer av Annie Ernaux

Påskgodis i bokformat

Recension: Knäckta ägg och krossade hjärtan : en alldeles omöjlig påsk av Maria Ernestam

Det gäller livet hos Herbjørg Wassmo

Recension: Den som ser av Herbjørg Wassmo
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB