Recension av Depeche Mode, Serhij Zjadan: Kaosartad prosa om ungdomar i det post-sovjetiska Ukraina - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Depeche Mode, Serhij Zjadan

Kaosartad prosa om ungdomar i det post-sovjetiska Ukraina

Mycket humor och ibland helt absurda dialoger"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Depeche Mode
Författar-
presentation:
Serhij Zjadan

Serhij Zjadans prosa har kallats för ”proletärpunk”. ”Depeche Mode” är hans andra bok på svenska. Den utspelar sig bara ett par år efter Sovjetunionens fall och Ukrainas självständighet – men känns aktuell.

Zjadans berättande är halsbrytande och jämförelsen med punken är rimlig. Det är samma lust att bryta mot form och stil för att göra sin egen grej. Boken inleds med fyra förord som inte nödvändigtvis följer kronologi eller tematik. Frikyrkomöten som bokstavligt misstolkas, fiktiva bruksanvisningar och osannolika möten blandas till en kakafoni som följer sin egen logik.

Protesterna mot regimen i Ukraina har i skrivande stund dämpats en aning. Landet slits mellan önskan att närma sig resten av Europa mer och beroendet av Ryssland. Ambivalensen fångas upp av Zjadan som skildrar unga människor i brytningstiden. De lever i storstaden Charkiv och försöker på sitt eget sätt hitta meningsfullhet i tillvaron.

Framtiden är oviss för det nya landet och personerna i boken verkar också ganska vilsna. De vältrar sig i sex, droger och rock´n´roll (eller det irländska folkkollektivet som ett skruvat radioprogram benämner Depeche Mode). De tillverkar sina egna marxistiska analyser och konstaterar att samhället är lika korrupt som tidigare.

Doggen Pavlov, Kommunist-Vasia och Serhij hamnar i absurda situationer när de letar efter Turbo, vars styvfar har tagit livet av sig. Det är visserligen inte helt säkert att vännen vill bli hittad av den anledningen. Men det ger dem i alla fall en uppgift att utföra istället för den vanliga vardagen i arbetslöshet och kriminalitet.

Zjadans samhällskritik slår åt alla håll på anarkistiskt vis och ibland undrar man vart han vill ta läsaren. Med mycket humor och ibland helt absurda dialoger håller han hur som helst den kaosartade texten levande.

Profil: Henrik Elstad

Mottagen: 16 januari 2014

 

Anmäl textfel

Utgivning

Depeche Mode

av Serhij Zjadan
Fyra dagar i juni 1993. Doggen Pavlov, Kommunist-Vasia och berätt...

Anarchy in the UKR

av Serhij Zjadan
Försök att göra dig fri från politiken, läs inga tidningar, gå in...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

En angelägen bok om postcovid

Recension: Jag är inte här, det här händer inte av Annah Björk

Vägen till 11 september

Recension: Al-Qaidas krig : Historien bakom den islamistiska terrorismen av Jens Nordqvist

När det lätta inte är det rätta

Recension: Ett bloss i Barcelona av Malin Letser

Gripande slut på Bricken-serien

Recension: Stockens färd mot havet av Vibeke Olsson

Judisk pojke och hans far i efterkrigstidens Polen

Recension: En låda apelsiner av Lena Einhorn
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB