Recension av Elin under havet, Sofia Malmberg: Välritat om grooming - LitteraturMagazinet

 Gästrecension 

Recension av Elin under havet, Sofia Malmberg

Välritat om grooming

Den här berättelsen är så hemskt. Hemskt och så himla snyggt framförd"
Bok-
presentation:
Elin under havet
Författar-
presentation:
Sofia Malmberg
Utg.år: 2012

Det här är ett seriealbum som bygger på fenomenet nätgrooming – eller gromning, som det heter på svenska. Det innebär att en vuxen person skapar ett känslomässigt band till ett barn i syfte att utföra sexuella övergrepp.

Boken handlar om Elin. Elin drömmer om att träna kampsport. På internet får hon kontakt med André, som är kampsporttränare. Han erbjuder Elin privatlektioner fram tills hon kan börja i en grupp. Han talar om för Elin att hon var ond i sitt förra liv, och därför behöver han hjälpa henne genom arbeta viss punkter i hennes kropp.

Efteråt försvinner Elin in i sin egen värld. En värld under havet.

Den här berättelsen är så hemskt. Hemskt och så himla snyggt framförd. Den är så välritad. Jag älskar verkligen Sofia Malmbergs stil och hoppas att hon kommer släppa fler böcker. Hon har varit sparsam med text, vilket jag verkligen gillar. Man får tolka in lite eget i bilderna. Allt finns inte serverat framför en.

Något jag blev lite konfunderad över var slutet. Det blir lite abrupt och avklippt. Det känns ihopstressat. Det känns som att det har gått väldigt kort tid, men egentligen får läsaren aldrig veta hur lång tid som faktiskt gått.

Jag skulle vilja se att lärare plockade fram den här i skolorna. Ja, jag vet, det är ett seriealbum och ingen riktig bok. Men det kanske är dags för lärare att inse potentialen för seriealbumet i undervisningen. Serier är ofta lätta att ta till sig även om man inte är någon storläsare. Det här albumet avhandlar ett ganska viktigt ämne, och genom att plocka fram det tidigt kanske man kan göra barn mer medvetna när de surfar på internet.

Profil: Anna Lagerqvist

Mottagen: 2 maj 2012

 

Anmäl textfel

 Recensioner 

Recension av Elin under havet, Sofia Malmberg

Välgjort seriealbum med viktigt budskap

En bok som går på djupet utan att drunkna däri"
”Elin under havet” är ett seriealbum för ungdomar, tecknat i gråskala med en stil som lutar åt mangahållet.  Ämnet är nog så allvarligt: en ung tjej söker efter ett sammanhang att träna kampsport i, men blir istället utnyttjad av vuxen person som utger sig för att vara vän – men som egentligen bara tänker dra nytta av sitt överläge. Det är därmed på mån...
Recension av profil: Sebastian Lönnlöv

Utgivning

Bibliotekarien som medpedagog eller Varför sitter det ingen i lånedisken?

av Sofia Malmberg
Hur skapar man en pedagogisk skolbiblioteksverksamhet? Hur kan bi...
Häftad, Finns i lager, 336 kr

Elin under havet

av Sofia Malmberg
Elin har upptagna föräldrar och är helt enkelt ensam. När hon får kontakt med den trevlige kamsportstränaren André så blir hon glad och tror att hon har hittat ett nytt fritidsintresse och går med på att träffa André när han föreslår det. Men det visar sig att André har helt andra planer inför mötet.

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Tunt men ömsint om en mor

Recension: En kvinnas frigörelse av Édouard Louis

Jul i Berlin 1939

Recension: Mörkläggning av Simon Scarrow

Vackert om en gåtfull färd

Recension: Myten om Luna av Hillevi Torell

Luxemburg under ytan

Recension: Tivolit av Jenny Runesson

Naturnära om livets hårda villkor

Recension: Dit du går, följer jag av Lina Nordquist
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB