Recension av Odödliga ord och deras historia : 500 citat - från antiken till Astrid Lindgren, Stig Wallerman: Traditionell historieskrivning i ny tappning - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 
14

LitteraturMagazinets recension av Odödliga ord och deras historia : 500 citat - från antiken till Astrid Lindgren, Stig Wallerman

Traditionell historieskrivning i ny tappning

Genom kungahus och kloster, filosofiska rum och riksdagar, in i den moderna tiden"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Odödliga ord och deras historia : 500 citat - från antiken till Astrid Lindgren
Författar-
presentation:
Stig Wallerman

Stig Wallerman har som journalist och skribent ägnat yrkeslivet åt klarspråk, och han tilldelades Klarspråkskristallen 2001. "Odödliga ord och deras historia" är resultatet av ett livslångt intresse för historisk litteratur.

Det finns mycket intressant att upptäcka bland de förklaringar som följer varje citat. Wallerman skriver i förordet att det mesta är hämtat från den gamla skolans berättande och anekdotiska historieskrivning, ur böcker som idag endast kan hittas på antikvariat eller långt ner i bibliotekens källararkiv. Det är alltså främst svensk historia, även om resten av västvärlden finns med på ett hörn, och det är en historia skriven av män.

Med detta sagt är det, bortsett från att den inleds med den bibliska skapelseberättelsen, en kronologisk exposé från kung Hammurabi ca 1700 f.Kr. till ishockeystjärnan Peter Forsberg, och den tar läsaren genom kungahus och kloster, filosofiska rum och riksdagar, in i vår egen tid. Vissa citat är onekligen vedertagna som bevingade ord: "Tärningen är kastad" (Julius Caesar), "Tiderna förändras och vi med dem" (sagt på 800-talet av den romerske kejsaren Lothar I), "Härtill är jag nödd och tvungen" (biskop Brask), "Finlands sak är vår" (Finlandskommitén) och "Jag har en dröm" (Martin Luther King). Andra citat har valts ut för att belysa ett historiskt skeende, som den lilla pojken när Kristian II på väg hem till Danmark från Stockholms blodbad lät avrätta Stureanhängare och turen kommit till Jönköping där hans far Lindorm Ribbing och hans åttaårige storebror just blivit avrättade. Då ska Gustaf Ribbing ha tittat på sin brors kropp och sagt "Käre man, bloda inte ner min skjorta, för då får jag ris av mor", varpå skarprättaren ska ha svarat "förr skall min skjorta blodas än jag blodar din" och kastat ifrån sig yxan. 

Längst bak finns citatregister, personregister och ordregister, men boken kan lika gärna läsas från pärm till pärm. Själv har jag svårt för att bara bläddra litegrann, jag fastnar lätt och vill läsa mer. Det jag lite grann vänder mig emot är att fiktiva personer som Hamlet, Sherlock Holmes, Nalle Puh och Ida i Lönneberga själva tillskrivs sina citat och står med bland de historiska personerna, även om det i texten framgår att det är Shakespeare, Arthur Conan Doyle, A. A. Milne och Astrid Lindgren som skrivit dem. Det har säkert varit en knepig men rolig process att få till boken. Alla citat är som sagt inte stående uttryck, men Wallerman uppmärksammar oss på dem, och påminner om gångna tider, och det räcker gott så.

Profil: Sandra Sandström

Mottagen: 14 december 2019

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

En titel som lovar för mycket

Recension: Himmlers Sverige: Visioner och verklighet av Lennart Westberg

En angelägen bok om postcovid

Recension: Jag är inte här, det här händer inte av Annah Björk

Vägen till 11 september

Recension: Al-Qaidas krig : Historien bakom den islamistiska terrorismen av Jens Nordqvist

När det lätta inte är det rätta

Recension: Ett bloss i Barcelona av Malin Letser

Gripande slut på Bricken-serien

Recension: Stockens färd mot havet av Vibeke Olsson
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB