Recension av Konsten att ta hand om ett dödsbo : Spara sälja slänga gråta, Susanne Lj Westergren: Värme, medkänsla och konkret vägledning - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Konsten att ta hand om ett dödsbo : Spara sälja slänga gråta, Susanne Lj Westergren

Värme, medkänsla och konkret vägledning

En sansad följeslagare genom ett många gånger svårt och ledsamt uppdrag"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Konsten att ta hand om ett dödsbo : Spara sälja slänga gråta
Författar-
presentation:
Susanne Lj Westergren
Inbunden
Finns i lager, 172 kr

Efter att ha anordnat fyra begravningar och ansvarat för två dödsbon har journalisten Susanne LJ Westergren skrivit boken som hon själv hade behövt.

I ”Konsten att ta hand om ett dödsbo” delar författaren med sig av egna och andras erfarenheter av dödsbon. Hon ger tips och råd till den som som sörjer och undrar och inte riktigt orkar. Boken riktar sig till alla som ärvt ett dödsbo, oavsett storlek på dödsboet, om det är en ensam arvinge eller flera, och om den avlidne var någon som stod nära eller en mer avlägsen släkting.

Det är varken lätt eller roligt att vara den som måste ta hand om allt det som blir kvar efter ett helt människoliv. Ändå inbjuder både utformningen och tilltalet till läsning. Texten är luftig, och varsamt utvalda bilder pryder marginalerna utan att det blir plottrigt.

Ju större dödsboet är och ju äldre den avlidne varit, desto mer nytta har läsaren av boken eftersom Westergren metodiskt går igenom allt möjligt som kan tänkas ingå i ett bohag från källare till vind i form av bland annat husgeråd, böcker, leksaker, kläder, foton, myntsamlingar, mattor, tavlor, brev och jaktgevär.

Bortsett från rena juridiska påbud är Westergren noga med att betona att så länge alla är överens finns det inte några rätta eller felaktiga sätt att ta hand om saker, bara olika metoder som kan vara mer eller mindre bra. Det är inte alltid lätt att veta vad som ska sparas, säljas, skänkas eller slängas och när det kan vara värt att anlita en kännare. I slutet av de olika avsnitten skriver hon hur hon själv gjort – och ibland vad hon borde gjort annorlunda.

Westergren ger förslag på hur saker kan fördelas rättvist och hur tvister kan lösas mellan flera arvtagare och när det är dags att koppla in en familjejurist (innan meningsskiljaktigheter går för långt). Hon flyttar sig smidigt mellan olika områden – från sorg till flyttstädning – och skriver övergripande om vart och ett. Hon ger också generöst med lästips inom varje kategori för den som vill fördjupa sig. 

"Konsten att ta hand om ett dödsbo" är allt igenom en sansad följeslagare genom ett många gånger svårt och ledsamt uppdrag. 

Profil: Sandra Sandström

Mottagen: 25 juni 2017

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Kim Thúys prosa lyser starkt

Recension: Em av Kim Thúy

Litterär fullträff om destruktiva relationer

Recension: Slagsmål av Karl Modig

Känsliga läsare varnas när tv-serie blir bok

Recension: Världens hemskaste sjukdomar av Sofia Bergström, Ida Kjellin

Ung för 50 år sedan

Recension: En flickas memoarer av Annie Ernaux

Påskgodis i bokformat

Recension: Knäckta ägg och krossade hjärtan : en alldeles omöjlig påsk av Maria Ernestam
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB