Recension av Han är tillbaka, Timur Vermes: Dråpligt när Hitler plötsligt är tillbaka - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Han är tillbaka, Timur Vermes

Dråpligt när Hitler plötsligt är tillbaka

Är det Hitler som har återuppstått hos oss, eller är det vi som är på väg att kastas tillbaka till 1930-talet?"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Han är tillbaka
Författar-
presentation:
Timur Vermes

Vad skulle hända om Hitler vaknade upp idag och tolkade världen utifrån sin ideologi? I Timur Vermes bok ”Han är tillbaka” är den gamla diktatorn något förvirrad när han vaknar upp mitt i Berlin år 2011. Han bestämmer sig dock snart för att försöka fortsätta sin kamp.

Det blir naturligtvis en hel del humoristiska och absurda inslag i en berättelse där världens mest kända diktator återuppstår. Alla känner igen honom och vill veta vem han ”egentligen” är. Han börjar framträda i en talk show där man betraktar honom som en skicklig imitatör. Därmed får han uttrycka sitt budskap för mängder av TV-tittare.

I den ibland ganska cyniska värld som vi lever i känns det inte helt otänkbart att en Hitlerfigur kan bli ett humorinslag. Författaren har ansträngt sig för att den fiktive Hitler ska vara så autentisk som möjligt. Trots det, eller kanske tack vare hans förmåga att trollbinda människor, lyckas ”Führern” återigen nå ut med sina tankar. Själv blir han frustrerad över okunskapen bland mediefolket och det är skickligt av Vermes att låta Hitler vara den som klagar över historielösheten.

”Han är tillbaka” är inte bara en dråplig berättelse utan också ett sätt att få läsaren att reflektera. Hitler som person kommer aldrig tillbaka, men hans idéer är i högsta grad levande. Trots att han i boken framträder som sig själv uppklädd i sin uniform är det ingen som genomskådar honom. Om vi inte ens kan se hotet mot demokratin när det framträder utan täckmantel, är det kanske inte så konstigt att fascism och nazism åter växer sig stark i ny skepnad.

Redan på 1930-talet var Hitler skicklig i att använda media för sin propaganda. Han lyckas även med de fria medierna på 2010-talet. Förutom TV startar Hitler en hemsida och blir förundrad över möjligheterna med internet. När han har skapat sig en plattform börjar han också flörta med mer etablerade partier. Först när man läser om hur hans popularitet växer känns det inte trovärdigt. Men snart kommer insikten, det är just nationalisternas nutida metoder som Vermes beskriver.

Man kan läsa boken och uppskatta den svarta humorn eller imponeras över hur författaren har fångat Hitlers personlighet. Men man måste också uppmana till att fundera kring vad den säger om vår samtid. Är det Hitler som har återuppstått hos oss, eller är det vi som är på väg att kastas tillbaka till 1930-talet?

Profil: Henrik Elstad

Mottagen: 5 december 2013

 

Anmäl textfel

Utgivning

Han är tillbaka

av Timur Vermes
Våren 2011 vaknar Hitler upp i Berlin. Folk känner naturligtvis i...

Utgivning - andra språk

Look who's Back (eng)

av Timur Vermes
Berlin, Summer 2011. Adolf Hitler wakes up on a patch of open gro...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Mer än en vanlig deckare

Recension: Förmörkelsen av Karin Fossum

Sjungande vokaler och ett requiem

Recension: Ur världen av Eva Runefelt

Nybliven begravningsentreprenör nystar i det förflutna

Recension: Min fars hemlighet av Sara Blaedel

Författarbiografi för barn

Recension: Små människor, stora drömmar. Astrid Lindgren av Maria Isabel Sánches Vegara

Läsvärd spänningsdebut från Luxemburg

Recension: Tolken av Jenny Runesson
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB