Recension av Kit och Heloise på äventyr!, : När Fantomen är bortrest tar ungarna över - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Kit och Heloise på äventyr!,

När Fantomen är bortrest tar ungarna över

Jag tror att spänningen, intrigerna och humorn ligger på en lagom nivå för nio- till tolvåringar, men riktigt säker kan jag ju inte vara"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Kit och Heloise på äventyr!
Författar-
presentation:

I likhet med en hel del andra i min generation blir jag nostalgiskt glad varje gång jag påminns om Fantomen, en känsla som dessvärre nog inte delas av de yngre. "Fantomen kids" är ett seriealbum som introducerar Fantomens värld för barn mellan 9 och 12.

Eftersom jag själv började läsa och uppskatta Fantomen i ganska låg ålder så var ren och skär förvåning min första reaktion på ett Fantomenalbum som riktar sig till barn. Sen köpte jag det senaste numret av Fantomen. Äventyret visade sig handla om utpressning och en politiker som, för att undvika en skandal som skulle hindra hans ministerutnämning, låter mörda en grävande journalist som bär Fantomens goda märke runt halsen. Det är ett bra äventyr, nyskrivet och modernt med bland annat drönare, men i allra högsta grad igenkännligt som just ett Fantomenäventyr. Jag förstår dock att det kanske inte tilltalar barn i någon större utsträckning.

Fantomen kids handlar om Fantomens och Dianas tvillingbarn Kit och Heloise. Det innehåller tre äventyr som tecknats av Jan Bielecki med Jens Hansegård och Mikael Sol som manusförfattare. I det första äventyret får Kit och Heloise undervisning av krigarkvinnan Ituri som ska lära dem att leva i och av djungeln. Det andra utspelar sig på barnens internatskola, en Hogwartsliknande byggnad, och i det tredje åker Ituri och barnen till savannen där en noshörning har råkat ut för tjuvjägare. 

Fantomen och Diana är frånvarande albumet igenom, liksom vargen Devil och hästen Hero. Endast Guran finns med på ett hörn. Den som läser noga hittar dock en blinkning till den belgiska serien Gaston. Jag tror att spänningen, intrigerna och humorn ligger på en lagom nivå för nio- till tolvåringar, men riktigt säker kan jag ju inte vara. Kit och Heloise är lika delaktiga i alla äventyr, och alla äventyr slutar lyckligt. Vänskapen mellan tvillingarna är större än rivaliteten.

Fantomen kids säljs i bokhandlar och på nätet, det är alltså ingen serietidning i vanlig mening med pågående äventyr – äventyr som aldrig tycks ta slut. Men skaparna av Fantomen kids kommer att göra fler om albumet går bra. Jag hoppas att det gör det. Kvalitetsmässigt talar albumet för det.

Profil: Sandra Sandström

Mottagen: 17 juni 2019

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Om ett yrkesval att kämpa för

Recension: En egen lön av Maria Gustavsdotter

En modern tonårsbok för alla

Recension: Värsta bästa tonåren av Maria Dufva

Fullt upp på detektivbyrån

Recension: Det spökar på Smögen av Anna Ihrén

Karma och Jonar på nytt äventyr

Recension: Ond magi av Zelda Falköga

Med intellektuell spänst om ålderdomen

Recension: I november : om åldrandet av Sven-Eric Liedman
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB