Recension av Manifestation, Vio Szabo: Transsexuella kan aldrig räkna med respekt - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Manifestation, Vio Szabo

Transsexuella kan aldrig räkna med respekt

En transperson ses ofta som mindre värd – och sällan som "äkta" kvinna, man eller ens människa"
Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5
Bok-
presentation:
Manifestation
Författar-
presentation:
Vio Szabo

Hur känns det att försöka leva sitt liv när omgivningen hela tiden tycker sig ha rätt att godkänna – eller inte godkänna – ens könsidentitet? Berättelsen om transsexuella Nico är starkt skriven och angår alla.

Nico lever i ett kollektiv och försöker hänga med i de politiska svängarna. Hon får kritik av de andra i kollektivet för diverse brister i sin karaktär, men kan inte låta bli att undra. Handlar det egentligen om att hon föddes som man? Är det så att kollektivkamraternas vurm för att kämpa mot transfobi inte sträcker sig till en livs levande transperson?

Nico gör ju verkligen allt hon kan. Talar på rätt sätt, både när det gäller röstläget och hur meningarna konstrueras utan självsäkerhet. Inga "Så här det", bara "Jo jag har tänkt att det kanske skulle kunna vara så här". Hur hon måste bete sig för att godkännas som kvinna har hon fått lära sig den hårda vägen.

Nico blir inte längre tagen på allvar på sitt jobb, men hon var tvungen att bli så här kvinnlig för att klara sig igenom könsidentitetsutredningen, för att inte smälta bort som okvinnlig inför psykologens skeptiska blick. När hon först kom dit och berättade att hon var kvinna, men hade jeans och var osminkad, fick hon ju inte ens påbörja utredningen.

Hon rakar sig överallt, hon sminkar sig noggrant – vilket kollektivkamraterna inte har någon förståelse för. De är ju födda kvinnor och ser ingen nödvändighet i att uttrycka femininitet. De kommer ju fortfarande att ses som kvinnor, hur lite de än bryr sig om sitt utseende. Som okvinnliga, måhända –men alltid som "äkta" kvinnor rent biologiskt, vilket alldeles för ofta tenderar att vara det enda som spelar roll.

De andra i kollektivet tycker inte att Nico är en äkta feminist, utan verkar se henne som en utklädd man som inte kan förstå hur kvinnor faktiskt har det. Hon lyckas inte förklara för dem att det är hon, som fallit från en privilegierad position till ett ingenting, som verkligen förstår kvinnosaken.

En transkvinna kan dessutom aldrig ses som mer privilegierad än den som är född som kvinna. I den här världen ses en transperson alltid som mindre värd än den som lever i sitt medfödda kön – och en transperson ses sällan som "äkta" kvinna, man eller ens människa.

Under den korta, klaustrofobiskt täta novellens gång händer två saker som får Nico att en gång för alla inse hur lågt hon har sjunkit i den här världen, bara genom att vara sig själv. Det är tungt att läsa, men starkt och otroligt viktigt.

Vio Szabo jobbar som kommunikatör och beskriver att det skönlitterära skrivandet springer ur exakt samma källa som yrkeslivet: själva kommunikationen. Det märks också tydligt att den här texten inte bryr sig om krumbukter utan fokuserar rakt av på att föra fram ett innehåll, samtidigt som språket är både helhjärtat funktionellt och ytterst estetiskt.

Szabos novell ingår i antologin "Min kamp", men kan också köpas som e-bok i egen regi. Jag önskar "Manifestation" en tusen gånger större spridning än den får, oavsett hur stor den spridningen faktiskt blir. Den här texten kan inte bli läst av nog många.

Profil: Sebastian Lönnlöv

Mottagen: 27 maj 2014

 

Anmäl textfel

Utgivning

Manifestation

av Vio Szabo
Jag vet vad de tänker. När de är fulla och det är sen natt är de ...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Borgmästarinnan i Mjölby

Recension: Ruths garderob : En modehistoria av Ingela Bendt

Extremväder i Lilla Vargudden

Recension: Väderhemligheten av Sören Olsson

Svårsmält realism

Recension: Skamluvan av Ulla-Maria Andersson

Många tankar, blygsamt resultat

Recension: Saknad av Katarina Barrling, Cecilia Garme

Undersök hund som en veterinär

Recension: Lilla veterinärskolan - Din hund från nos till svans! av Sara Klinga Myr
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB