Recension av Om konsten att flyga - Säkerhetsinstruktioner, Wiveka Wachtmeister: Småskaligt och finstilt om flygrädsla - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Om konsten att flyga - Säkerhetsinstruktioner, Wiveka Wachtmeister

Småskaligt och finstilt om flygrädsla

Det är nära verkligheten, opretentiöst och lekfullt"
Bok-
presentation:
Om konsten att flyga - Säkerhetsinstruktioner
Författar-
presentation:
Wiveka Wachtmeister
Danskt band
Finns i lager, 315 kr

Konstnären Wiveka Wachtmeister tycker om att resa, men inte att flyga. Hennes debutbok handlar om att hantera sin rädsla, och om konsten som terapi.

Vad ska man göra av sin flygrädsla? Konstnären Wiveka Wachtmeister försöker bemästra den genom att teckna och brodera under resan. Teckningarna delar hon med sig av i boken "Om konsten att flyga, Säkerhetsinstruktioner" tillsammans med egna anteckningar och texter som hon bjudit in andra att skriva. Det är nära verkligheten, opretentiöst och lekfullt.

Jag är bekant med Wiveka sedan mina barn hyrde en studio av henne när de studerade i Paris. En gång berättade hon att hon börjat ett projekt med simbassänger. Det lät stort och märkvärdigt. Men när vi inbjöds att komma med till hennes ateljé fick vi se att bassängerna var lock från äggkartonger. Där simmade människor i raka rader. Småskaligt är Wivekas konstnärsskap, och finstilt.

I "Om konsten att flyga" har hon målat en flygvärdinna som pratar in sina säkerhetsinstruktioner i ett stort moln. Skriften är pytteliten och är väl knappt tänkt att läsas. Över nästan lika svårlästa handskrivna dagbokssidor har Wiveka lagt in kartor. Hon är auktoriserad guide i Paris men tar också med oss till Stockholm, där hon bor periodvis, och till New York och Polynésien.

Flygrädslan manifesterar sig främst i de många återgivna bilderna av flygvärdinnor och de instruktioner man hittar i sätet framför sig. Att man hänger sig fast vid sådant är ett tecken på att man har svårt att släppa oron över vad som eventuellt kan hända. De texter som interfolieras bekräftar kontrollbehovet. Men i "Konsten att flyga" kan man också se dessa upprepningar som ett försök att besvärja nervositeten.

Det går att följa Wivekas exempel, att flyga mycket fast man är rädd. Hon flyger till och med långt, till Polynésien. Där ska jag erkänna att jag nog är lite begränsad. Hur skulle jag orka med all oro under många timmar? Kanske är det just det, att man inte orkar. Vid mina flygresor är jag rädd för turbulens. Jag tänker katastroftankar om att det blir värre och värre, och till slut skakar planet sönder. Men har något sådant verkligen hänt? Wiveka målar inte upp katastrofer. Hon håller sig snarare till det rutinmässiga.

Flyga måste jag. Fyra resor är redan inbokade i vår. Hur skulle jag annars få träffa barnbarn som bor ute i Europa? Det kan jag inte avstå från.

Profil: Anne-Charlotte Östman

Mottagen: 8 januari 2016

 

Anmäl textfel

Utgivning

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Överlastad spänningsroman

Recension: Plats 7A av Sebastian Fitzek

Tröstande godnattbok

Recension: Flickan från andra sidan havet av Sophie G. Hallgren

Fantastisk skildring av ett människoliv

Recension: Märit av Elisa Rossholm

Stringent om en livsavgörande händelse

Recension: Dödsängel av Axel Burénius

Instängd med de stora

Recension: Jag vill skriva sant : Tora Dahl och poeterna på Parkvägen av Jesper Högström
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB