Recension av Flickvänsmaterial, Yrsa Walldén: Ett kärlekssmultron för unga vuxna - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 
1

LitteraturMagazinets recension av Flickvänsmaterial, Yrsa Walldén

Ett kärlekssmultron för unga vuxna

Resultatet blir en känsloladdad men väldigt flyktig berättelse med härligt ambivalenta karaktärer"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Flickvänsmaterial
Författar-
presentation:
Yrsa Walldén

Hösten 2017 debuterade Yrsa Walldén med den omtyckta ”Allt jag inte sa”. Med sin senaste bok ”Flickvänsmaterial” fortsätter hon på samma tema som i sin debut. Det är rappt, lättsamt och fokuserar på det känsloladdade kärlekslivet hos unga kvinnor.

Sommaren efter studenten är som ett vakum, ett mellanting mellan då och sen och Roxy ser det som ett perfekt tillfälle att bli kär för första gången. Till sin hjälp har hon bästa vännen Eva, som både skapar ett tinderkonto åt Roxy och sköter det åt henne. Hon gör till och med ett dejtingschema, bestämmer klädsel och gör research på perfekta samtalsämnen för varje kille. För Roxy är det bara att dyka upp och dejta. Men det visar sig (såklart) inte vara riktigt så enkelt. Men en dag träffar hon Mia som bara bor tre portar bort, är strax över tjugo, vegetarian och riktigt jäkla cool.

”Flickvänsmaterial” är en både snabbläst och intensiv upplevelse. Händelser och känslor flyger förbi så hastigt att en som läsare ibland knappt hinner ta dem till sig. Yrsa Walldén är oerhört rapp i språket. Kanske till och med lite för rapp? Men boken faller inte för det. Walldén räddar det med hinkvis med smart dialog. Dessutom låter hon läsaren få en obönhörlig inblick i Roxys tankar, och med det också såväl hennes hjärta som hennes hjärna. Resultatet blir en känsloladdad men väldigt flyktig berättelse med härligt ambivalenta karaktärer.

Det snabba tempot hindrar mig dessutom inte från att le, skratta och känna igen mig genom hela läsningen. För samtidigt är det just det nästintill hetsiga tempot som gör boken enkel att relatera till. Livet är trots allt inte skildrat i berättarvänligt tempo. Vi vet alla att förälskelse har en tendens att slå ned som ett blixtnedslag och vare sig vänta på logik eller reson eller på att fylla på kaffekoppen.

”Flickvänsmaterial” är ett smultron i bokformat. Lättslukat och syrligt. Intensivt och sött. Borta innan du vet ordet av, men med en eftersmak som lämnar dig lite smått förälskad.

Profil: Anna Bjurström

Mottagen: 1 december 2018

 

Anmäl textfel

Utgivning

Allt jag inte sa

av Yrsa Walldén
Kartonnage, Finns i lager, 161 kr

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB