Recension av Vinylprinsessan, Yvonne Prinz: 16-åring med brinnande musikintresse - LitteraturMagazinet

 Gästrecension 

Recension av Vinylprinsessan, Yvonne Prinz

16-åring med brinnande musikintresse

Berättelsen är väldigt varm och rolig. Svepande lättläst och inte tung någonstans. "
Bok-
presentation:
Vinylprinsessan
Författar-
presentation:
Yvonne Prinz

Allie är 16 år gammal och har drömjobbet i en butik som säljer begagnade vinylskivor. Skolan har precis slutat och ett långt och välbehövligt sommarlov ligger framför henne.

Under sommaren blir hon bland annat kär och lurad, får uppleva ett rån och blir kär i någon hon först tyckte var väldigt jobbig.

Något som bekymrar Allie är det här med fildelning. Eftersom musik är det mest fantastiska som finns – speciellt på vinyl – är det värt att betala pengar för. Hon startar en blogg och ett eget fanzine för att starta en ny rörelse. Snart blir bloggen mycket större än vad hon tänkt sig, och hon blir Vinylprinsessan.

Berättelsen är väldigt varm och rolig. Svepande lättläst och inte tung någonstans. Med andra ord en perfekt bok att läsa när man är sjuk. Något som jag tänkte på när jag läste boken var däremot att jag tror att någon annan som inte har ett lika stort musikintresse som jag har inte skulle uppskatta den här boken lika mycket. Allie gillar samma saker som jag gillar. Jag känner igen mig i henne, och därför blir berättelsen intressant. Om jag inte själv hade haft ett musik- och vinylintresse hade jag inte alls tyckt att boken var lika intressant. För i ärlighetens namn kan jag stundvis tycka att den känns lite ytlig.

Det är en bra berättelse, men den får mig inte att tänka och känna på samma sätt som när jag läser en riktigt bra bok. Det är också en grej som gör den till en sån där bra sjukläsnings-bok. Eller en sån där bok när man har sommarlov och helst inte vill göra någonting förutom att ligga och slappa. När man vill slippa tänka. Den typen av bok.

Två karaktärer som jag – förutom Allie själv – verkligen gillade var Kit och M/Joel/William. Kit som är den lilla tjejen som klär sig i fantastiska vintage-kläder och verkar vara en så himla fin vän. Det jag gillar med Joel (jag föredrar ändå att kalla honom för det) är nog mystiken. Synd att jag behövde bli besviken bara.

I efterhand önskar jag att jag hade skrivit upp all musik som omnämns. Den innehåller nämligen enormt många bra musiktips (alltså, det är ju artister/band jag känner till, men ibland behöver man en liten kick för att veta exakt vilka skivor som är bäst. Om JAG tycker att de är bäst vet jag ju inte, men det är musiker jag gillar åtminstone). Den är nästan värd att läsa bara för det. Nu måste jag sitta och bläddra igenom hela boken igen för att skriva upp alla på en lista.

Profil: Anna Lagerqvist

Mottagen: 7 mars 2012

 

Anmäl textfel

Utgivning

Vinylprinsessan

av Yvonne Prinz
Yvonne Prinz fjärde ungdomsromanhandlar om Allie som bor i Berkeley, Kalifornien. Hennes liv vore väldigt trist om det inte vore för hennes jobb på en av skivbutikerna i stan. Hon lever för sin tid där, där hon guidar besökarna rätt i musikdjungeln, och för sin blogg, där hon skriver om sin passion för vinylskivor.

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Tunt men ömsint om en mor

Recension: En kvinnas frigörelse av Édouard Louis

Jul i Berlin 1939

Recension: Mörkläggning av Simon Scarrow

Vackert om en gåtfull färd

Recension: Myten om Luna av Hillevi Torell

Luxemburg under ytan

Recension: Tivolit av Jenny Runesson

Naturnära om livets hårda villkor

Recension: Dit du går, följer jag av Lina Nordquist
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB