Recension av Astrid Lindgren, Agnes-Margrethe Bjorvand: En sann saga - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Astrid Lindgren, Agnes-Margrethe Bjorvand

En sann saga

Språket har en så Lindgrensk prägel att den faktiskt kunde varit skriven av Astrid själv"
Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5
Bok-
presentation:
Astrid Lindgren
Författar-
presentation:
Agnes-Margrethe Bjorvand

Med en blandning av citat, levnadsbeskrivning, fakta och fantastiska bilder har den norska duon Agnes-Margrethe Bjorvand och Lisa Aisato åstadkommit en gripande biografi om Astrid och hennes värld som det är svårt att slita sig från.

Det har skrivits hyllmeter om den småländska flickan från Näs som blev en av världens mest älskade barnboksförfattare, men jag tvivlar på att någon tidigare bok om Astrid Lindgren har skrivits så i hennes anda som den här. Den är inte bara lättläst, utan språket har en så Lindgrensk prägel att den faktiskt kunde varit skriven av Astrid själv.

”På den tiden när Astrid började skriva var det många författare som skrev för att de ville att barn skulle lära sig något av böckerna. Astrid var ingen sådan författare. Hon skrev mest för att hon tyckte att det var roligt att hitta på historier. Och så tyckte hon att det var viktigt att använda ord som barn förstår.”

Trots att Astrid Lindgren skrev för barn så drog hon sig inte för att berätta om sånt som är tungt och tråkigt här i livet, och det som var tungt och tråkigt i hennes eget liv kommer i den här boken fram på ett väldigt enkelt sätt – från ungdomens tristess och ångest till den oplanerade graviditeten, sonen som föddes i hemlighet, det illa betalda första jobbet i Stockholm och det olyckliga äktenskapet.

”Astrid har sagt att hon aldrig var kär i sin man Sture, och det var inte alltid så lätt att vara gift med honom. Han förälskade sig hela tiden i nya kvinnor, och då blev Astrid ledsen. Men hon tyckte om Sture. Därför blev hon väldigt sorgsen när han dog, men han hade varit sjuk länge. Han var alkoholist. Han försökte sluta dricka, men han kunde inte.”

Sorgligast är såklart då när livet tar slut och döden kommer ikapp. Först faller hennes nära och kära ifrån och till sist hon själv. Men innan dess hade hon roligt också. Klippte håret, lärde sig stenografi, spelade fotboll, hade superhemliga jobb, engagerade sig politiskt och skaffade sig Sveriges kanske dyraste körkort.

Utan tvekan var det bekymmerslösheten under uppväxten och den fria barndomen som hjälpte Astrid att klara av de påfrestningar och belastningar hon stötte på när hon blev äldre. I ett tal som återges i boken säger hon att: ”Om vi vill ha fred i världen måste vi börja med barnen. För när barnen blir vuxna är det de som ska styra världen.” Och utan tvekan har hennes sagor och berättelser förgyllt åtskilliga uppväxter.

Boken ”Astrid Lindgren” är mycket mer än en biografi för barn i sagoboksformat. Den är ett alldeles eget verk, en berättelse om en klok människas liv i ett spännande och förgånget 1900-tal med pigor och drängar, luffare, lekar, glädjeämnen och triumfer. Den passar stora och små och illustrationerna som pryder varje uppslag går inte ens att beskriva utan måste ses med egna ögon.

Profil: Sandra Sandström

Mottagen: 9 oktober 2016

 
 Relaterade artiklar 

Premiär till julen 2014

Astrid Lindgrens liv blir film

Det har skrivits en lång rad böcker om Astrid Lindgren. Nu kommer den första riktiga dokumentären om vår mest älskade barnboksförfattare. Dokumentärfilmaren Maud Nycander, en av filmskaparna bakom dokumentären ”Palme” som kom 2012, håller på att jobba med med en film om Astrid Lindgren som ska ha premiär lagom till julen 2014. Det skriver nyhetsbyrån TT Spektra.

Läs mer ...

recension

Saga skriven av Astrid Lindgren – men aldrig publicerad på svenska

Lagom till jul kommer ”Tomten är vaken” med text av Astrid Lindgren – en text som hon skrev för 52 år sedan men som har aldrig tidigare har publicerats på svenska. Hur kommer det sig? Jo, bakgrunden är denna: 1960 gav Astrid Lindgrens förlag Rabén & Sjögren ut Victor Rydbergs klassiska dikt ”Tomten” som bilderbok. Men dikten passade inte på den utländska marknaden och Astrid Lindgren fick i uppdrag att skriva om den. Hennes originalmanus hamnade hos ett tyskt förlag och glömdes bort – tills det plötsligt dök upp för fem år sedan i förlagets gömmor. Det återbördades till Rabén & Sjögren som bestämde sig för att ge ut det. Den här gången illustreras boken av 2010 års ALMA-pristagare, Kitty Crowther. Bra? Ja, absolut tycker LitteraturMagazinets recensent Sebastian Lönnlöv. 

Läs mer ...

Barnböcker som får oss att gråta

"Jag lyckades låta bli att fulgrina"

I år är det 20 år sedan Ulf Starks klassiker "Kan du vissla Johanna" gavs ut första gången. Året var 1992 och boken både filmades och nominerades till Augustpriset. Lilla Piratförlaget ger i dagarna ut boken i nyutgåva. LitteraturMagazinets profil Sonja Abrahamnsson har snyftat sig igenom boken. "Jag fick kämpa för att hålla tillbaka tårarna och jobba dubbla skift med sväljningar och blinka intensivt med mina ögonlock. Och det gick. Jag lyckades – läsupplevelsen behövde inte sänkas för ungarna på grund av att deras mamma behövde fulgrina." Samma sak har hänt med bland annat "Bröderna Lejonhjärta". Sonja Abrahamsson undrar nu: "Vilka är de sorgligaste barnböcker ni har varit med om?"

Läs mer ...

Nyinspelning av "Bröderna Lejonhjärta" på gång

Älskad bok blir film – igen

"Bröderna Lejonhjärta" ska återigen filmatiseras, enligt uppgifter i Dagens Nyheter. Enligt tidningen är det regissören Tomas Alfredson som ska ta sig an uppgiften att göra en nyinspelning av den klassiska och älskade barnboken av Astrid Lindgren.

Den tidigare filmen från 1977 är delvis inspelad i studiomiljö. Med modern teknik finns naturligtvis möjligheter att ta ut svängarna på ett helt annat sätt när till exempel Katla ska skildras.

Läs mer ...

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Gripande slut på Bricken-serien

Recension: Stockens färd mot havet av Vibeke Olsson

Judisk pojke och hans far i efterkrigstidens Polen

Recension: En låda apelsiner av Lena Einhorn

Bland släktfejder och familjehemligheter

Recension: Hitta Linnéa av Johanna Wistrand

En entimmesbok om passion

Recension: Sinnenas tid av Annie Ernaux

Om ett yrkesval att kämpa för

Recension: En egen lön av Maria Gustavsdotter
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB