Söker du efter "Den kapitalistiska välfärdsstaten : om den svenska modellens historia och framtid" av Andreas Bergh? Du kan sluta leta. Våra experter i antikvariat hjälper dig eftersöka boken - utan extra kostnad - och den levereras direkt hem i brevlådan.
Den kapitalistiska välfärdsstaten : om den svenska modellens historia och framtid
Av Andreas Bergh

Bok- presentation: |
Den kapitalistiska välfärdsstaten : om den svenska modellens historia och framtid |
Författar- presentation: |
Andreas Bergh |
![]() |
Hur kunde Sverige gå från att vara ett av Europas fattigaste länder till att bli ett av världens rikaste? Hur var det möjligt att samtidigt bli ett av världens mest jämlika länder?
Den Kapitalistiska Välfärdsstaten utgår från ny forskning om institutioners roll för ekonomisk utveckling för att bättre förstå de svenska framgångarna. Här visas också att 1990-talets omfattande reformer i marknadsliberal riktning genomfördes i stor politisk enighet.
Utgåvor
Den kapitalistiska välfärdsstaten är en bok som på 170 sidor beskriver Sveriges ekonomi och välfärdspolitik från 1800-talet fram till idag. Boken inleds med två frågor: Hur blev Sverige rikt? Hur blev Sverige jämlikt? Därefter beskrivs de problem landet fick runt 1970 och framåt. Boken avslutas med en omfattande genomgång av de reformer i marknadsliberal riktning som genomfördes på 80- och 90-talet. Det visas att dessa reformer är större och mer omfattande än i jämförbara länder, och att de genomfördes i stor politisk enighet. Boken betonar ny forskning om institutioners roll för ekonomisk utveckling utan att kasta bort gammal beprövad visdom.
För att besvara dessa frågor använder Andreas Bergh ny forskning om institutioners roll för ekonomisk utveckling. Förklaringarna som förs fram, gör det också enklare att förstå varför Sverige fick problem med minskande tillväxt och ökande ojämlikhet under 1970- och 1980-talet.
Boken avslutas med en genomgång av de reformer i marknadsliberal riktning som genomfördes på 1990-talet. Det visas att dessa reformer var större och mer omfattande än i jämförbara länder, och att de genomfördes i stor politisk enighet.
Andreas Bergh är fil dr i nationalekonomi och arbetar som forskare och föreläsare vid Lunds Universitet.
Denna titel har tidigare givits ut av Norstedts men ingår numera i Studentlitteraturs sortiment.
Hur kunde Sverige utvecklas från ett av Europas fattigaste länder till att bli fjärde rikast i världen? Hur var det möjligt att samtidigt bli ett av världens mest jämlika länder? Kan den svenska välfärdsstaten bestå i framtiden?
I denna bok förklarar Andreas Bergh de svenska framgångarna. Med ny forskning visar han hur den kapitalistiska välfärdsstaten kunde kombinera en välfungerande kapitalism med långtgående sociala reformer, tack vare stabila spelregler och en rationell arbetsdelning mellan marknad och politik.
Insikterna om vad som gjorde Sverige framgångsrikt, gör det också enklare att förstå varför landet drabbades av minskad tillväxt och ökad ojämlikhet från cirka 1970. Boken ger samtidigt nya perspektiv på de omfattande reformer och förändringar i välfärdssystemen som genomfördes under 1980- och 1990-talen – oftast i samförstånd över blockgränsen.
I bokens avslutning förs en diskussion kring vilka ytterligare reformer som krävs för att den kapitalistiska välfärdsstaten ska kunna bestå.
Den kapitalistiska välfärdsstaten ges numera ut av Studentlitteratur AB. Denna tredje upplaga innehåller dock inga förändringar av innehållet jämfört med den andra upplagan.
Bok: 9194
Anmäl textfel