Gotiskt mörker när det är som allra bäst - LitteraturMagazinet, Sveriges största litterära magasin

hej

 Litteraturblogg Anette Blomqvist 

Gotiskt mörker när det är som allra bäst

Bok-
presentation:
De döda språkens sjö
Författar-
presentation:
Carol Goodman

Egentligen ska man väl inte recensera en bok när man bara har läst hälften så istället kan vi väl kalla det här för en läsrapport men jag kan bara inte låta bli att skriva om boken "The Night Villa" redan nu då den är rent ut sagt helt underbar. (Nej det är inte boken på bilden jag pratar om nu. Den kommer vi till senare i det här inlägget) För både boken och författaren berör nämligen några teman som jag är så galet förtjust i och då befinner vi oss faktiskt (hör och höpna) utanför skräckgenren. De teman jag pratar om är gotiska teman som mytologi, mörka trånga utrymmen, gudinnedyrkan, mystik, spänning, akademiska miljöer och en massa otäck spänning. Vi har en professor (Sophie) som har det latinska ämnet som specialitet och som reser iväg med en forskningsgrupp till Italien och huset Villa della Notte för att undersöka pergamentrullar som hittats och som försvann i Vesuvius utbrott år 79 efter år noll. Författaren jag pratar är den eminenta Carol Goodman som jag är så galet förtjust i och som, (enligt mig och många andra Goodman-älskare) befinner sig i samma klass som Donna Tartt.

Det som är så fantastiskt med Carol Goodmans böcker är att hon skapar helt ny värld av mystik och mörker för läsaren men sedan även att hon är så otroligt duktig på romersk mytologi. Sedan är hennes böcker nästan likadana. Om ni undrar vad som är så fantastiskt med det, så är det just för att hon hela tiden leder in oss på nya spår i den romerska mytologin och för att hon, (för att vara alldeles sådär litteraturvetenskapligt korrekt), skriver skitbra. Jag tror att jag är lite kär i Carol Goodman och jag hoppas att hon återgår till att skriva denna typ av litteratur och inte fler böcker för unga vuxna som hon är inne på nu.

Det konstiga är dock att det bara finns en av Goodmans böcker översatt till svenska vilket är "De döda språkens sjö" som är en av mina absoluta favoriter. Så det vore härligt om fler av hennes böcker kunde översättas till svenska så att fler kunde få läsa henns fantastiska böcker. För hon är helt enkelt en av de bästa och "The Night Villa" kvalar helt klart in på listan som en av årets bästa böcker. Och då har jag som sagt bara läst hälften av den än så länge. 


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #romers mytologi #gotik #mörker #recension
18 december 2013
 

Den revolutionära produkten "BOOK"

Blev precis påmind om den här fantastiska produkten som funnits på marknaden ett tag"

Blev precis påmind om den här fantastiska produkten som funnits på marknaden ett tag. Tyvärr är talet i videon på spanska och med engelsk text men jag tror att video talar för sig själv ganska så mycket.


Avdelning: Taggar: #produkter
Kommentera
 

Det viktigaste av det allra viktigaste

Efter fem månder och en herrans massa klagomål så kom äntligen den enormt efterlängtade internetdosan hem till oss. När man bor i Argentina behöver man nämligen ordentligt med tålamod när det gäller sådana här saker. Speciellt då man bor utanför Buenos Aires och inte mitt i stan. Så jag slängde mig över datorn och började utföra de allra viktigaste saker som jag velat göra så länge. Jag menar, man måste ju prioritera! Faktiskt!


Avdelning: Taggar: #TV-serier
Kommentera /Visa 4 kommentarer
 

Bok-
presentation:
Rörgast
Författar-
presentation:
Johan Theorin

Hur man läser Theorin baklänges

Innan jag läste Rörgast hade jag aldrig ens petat på Johan Theorins böcker. Varför vet jag inte för egentligen så har jag varit lockad av att läsa dem. Speciellt i och med att han blandar deckare med övernaturligt något som är en finfin blandning för mig. Så sagt och gjort lånade jag hem hans bok Rörgast för att läsa. Varför jag just började baklänges och med hans senaste beror antagligen på att den lockade med svensk sommar. Jag hade helt enkelt bara hemlängtan när jag lånade hem den.


Avdelning: Spänning Taggar: #recensioner #deckare #spöken
Kommentera /Visa 2 kommentarer
 

Man vet att en bok är uppslukande när...

vill krypa upp i ett hörn någonstans och stanna där"

...man kommer på sig själv stå stirrandes ut genom fönstret i lunchrummet med en kaffekopp i handen och i huvudet egentligen befinner sig i Engelsfors. Hur länge jag har stått där vet jag inte men vad jag däremot vet är att jag helst nu bara vill krypa upp i ett hörn någonstans och stanna där.


Taggar: #Eld #vardagligheter
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Livet efter dig
Författar-
presentation:
Jojo Moyes

Oemotståndlig och underbar

Ni kommer väl ihåg hur Helena Bergström i sina filmer alltid gråter så snoret rinner och ansiktet svullnar upp? Sådär riktigt fult men så otroligt hjärtkrossande och verkligt. Då kan ni tänka er hur jag såg ut när jag läste Livet efter dig av Jojo Moyes.


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #vänskap #recensioner
Kommentera /Visa 3 kommentarer
 

Bok-
presentation:
Feberflickan
Författar-
presentation:
Elisabeth Östnäs

Kan en måndag börja bättre?

Egentligen hade jag tänkt skriva en tårdrypande recension om världens bästa bok idag men det får vänta för jag hittade någonting så fantastiskt nu på morgonen så det får går före. Filmen om Lizzie Borden kommer nämligen ut nu med en av mina favoritskådisar Christina Ricci.


Avdelning: Spänning Taggar: #mordfall
Kommentera /Visa 4 kommentarer
 

Bok-
presentation:
Kvinnan i svart
Författar-
presentation:
Susan Hill
Inbunden
Finns i lager, 242 kr

Något mörkt, dimmigt, spökligt och alldeles underbart på alla hjärtans skitdag kanske?

Vad kan vara bättre än att fira alla hjärtans skitdag än med en riktigt otäck bok. Jupp! Så har jag utsett att denna dag är. En riktig skitdag. För det här är faktiskt inte dagen som kärleken blomstrar för de flesta människorna i världen utan faktiskt mer dagen då så otroligt många blir besvikna, ledsna och känner sig extra ensamma. Varför behöver vi en dag i kärlekens tecken undrar jag? Kan vi inte bara försöka vara lite extra kärleksamma varje dag istället? Så nej! Här firas alla hjärtans dag varken av min make eller mig men däremot kan jag tipsa om litteratur som är extra bra en dag som denna. Här till exempel kan ni hitta bra tips av mina medarbetare här på LitteraturMagazinet och mig och här ska jag nu tipsa om en bok som jag har läst om tre gånger, sett filmen och skulle kunna betala mycket för att se teatern. Nämligen den fantastiska, ruggiga och mörka boken "Kvinnan i Svart" av Susan Hill.

"Kvinnan i Svart" handlar om Arthur vi får träffa för första gången under julaftonskväll med hans familj och vi förstår snabbt att Arthur är en lycklig man som omges av en familj som älskar honom. (Så här långt befinner vi oss alltså i dagens tecken.) Där under kvällen börjar familjen berätta spökhistorier för varandra och Arthur börjar då återminnas en händelse under sin ungdom som han helst vill glömma. Genom att Arthur återberättar den för läsaren få vi, till skillnad mot hans familj, ta del av hans hemska minne. Som ung blir Arthur nämligen genom sitt jobb skickad att ta hand om ett dödsbo någonstans på den Engelska landsbygden. Han kommer till en liten by där han anser sig möta fördomar och tystnad och han tycker att han blir konstigt bemött när han berättar om sitt ärene i byn. När han blir hämtad för att åka till dödsboet så sker det med häst och vagn och för att runda av här utan att förstöra något för er så kan vi säga att han får vara med om minst sagt spökliga och väldigt otäcka händelser.

Det finns en anledning till att "Kvinnan i Svart" är en av de mest populära pjäser som satts upp i London. I år firar de nämligen tjugofemårsjubileum. Och det finns en anledning till att det här är en enormt populär bok. Susan Hill skriver nämligen med en sådan känsla att det känns som om att läsaren upplever exakt det som Arthur får vara med om. Vi upplever det stora ödsliga huset, det ödsliga område som huset befinner sig på som nästan kryper under skinnet på mig bara jag tänker på det och den där obehagliga mänskliga tystnaden som man mötas av när någonting är riktigt fel. Det här är bara rent ut sagt en fantastiskt bra spökhistoria som man INTE ska läsa när man äter något, dricker något eller är ensam hemma. För risken är att man antlingen sätter något i halsen eller också ringer mamma/pappa/brorsan/syrran/bästa vänner/vem som helst så man slipper vara ensam.

Så läs den här snälla. För läser du den idag så kan du i alla fall ringa någon enbart för att behöva rädslekrama på lite. Det är kärlek det med.


Avdelning: Skräck Taggar: #spöken #skräck #ödsliga hus
Kommentera /Visa 2 kommentarer
 

Bok-
presentation:
The Coldest Girl in Coldtown
Författar-
presentation:
Holly Black

The Coldest Girl in Coldtown

Jag är hemskt lättflirtad när det gäller vampyrlitteratur. Jag vet inte varför de har en sådan dragningskraft på mig men vampyrer har dock nästan alltid haft en stor dragningskraft på människan. Det är nämligen en gammal mytologisk figur och har använts för att skrämma många barn. Och även vuxna för den delen. Dock blev inte vampyren sofistikerad förrän 1809 då John Polidori skrev novellen "The Vampyre". Innan dess återspeglades vampyren mer som ett zombiliknande odött monster med huggtänder och kan ju hålla med om att det inte är så sexigt direkt.


Avdelning: Ungdom Taggar: #vampyrer #recensioner #kärlek #äventyr #spänning #unga vuxna
Kommentera
 

"From where I stand the sun is shining all over the place"

läser just nu med gott samvete"

Det regnar och det regnar och det regnar här. Åskan mullrar konstant och vi har minst en vecka till framför oss med regn. Men ska jag vara riktigt ärlig så tycker jag att det är jätteskönt. För då kan jag se på film och framför allt läsa klart "The Coldest Girl in Coldtown" av Holly Black som jag läser just nu med gott samvete utan att behöva tänka på hur mycket jag behöver fixa med i mitt hus. Ibland är det fantastiskt skönt att det regnar ute. För solen kan lysa i sinnet ändå.

Precis som här:


Taggar: #pågående läsning
Kommentera /Visa 3 kommentarer
 

Bok-
presentation:
Medan körsbärsträden blommar : om sorgen efter förlusten av ett barn
Författar-
presentation:
Jeanette Neij
Inbunden
Finns i lager, 271 kr

Medan körsbärsträden blommar - om sorgen efter förlusten av ett barn

Det är intressant hur mycket litteratur det finns om graviditet och om nyfödda men hur lite litteratur det faktiskt finns om missfall, problem med graviditet eller något så fasansfullt som att förlora ett barn. För det måste vara något av den mest fasansfulla man kan vara med om i livet.


Avdelning: Fakta Taggar: #att förlora ett barn #sorg #smärta
Kommentera /Visa 6 kommentarer
 

Bok-
presentation:
De fördömda
Författar-
presentation:
Joyce Carol Oates

De Fördömda

Jag har två väldigt tjocka böcker hemma som är skrivna av en hobbyforskare i Mellansverige någon gång i slutet av 1940-talet och beskriver ett speciellt område, människorna som har levt och då fortfarande levde där, kulturen, traditionerna och byggnaderna, ryktena och vidskepelserna, ja praktiskt taget hela bygdens historia och allt vad det innebär. Jag älskar de böckerna. För den person som har skrivit dem har ägnat hela sitt livsverk åt att forska om området. Han har totalt snöat in och det hörs i berättelserösten att han älskar det han skriver om. Exakt så känns det när jag läser Joyce Carol Oates nya bok "De Fördömda".


Avdelning: Skräck Taggar: #förbannelse #recensioner
Kommentera /Visa 1 kommentarer
 

Bok-
presentation:
Den lille vännen
Författar-
presentation:
Donna Tartt
Pocket
Beställningsvara, 73 kr

Fredag och enkätdax

Enkät på onsdag och enkät på fredag. Jorå det går alldeles utmärkt för enkäter tycker vi om. Så jag hänger absolut på Bokomat-Viktorias fina fredagsenkät med lite Englandstema.

1. Vad läser du just nu?

Rörgast av Johan Theorin. Den är helt ok än så länge men har inte fastnat ordentligt än.

2. Vad tänker du ge dig på härnäst?

Jag misstänker att det blir Lisa Ungers bok Fragile men det kan också bli Den lille vännen av Donna Tartt som jag varit sugen på väldigt länge nu.

3. Poirot eller Miss Maple?

Poirot så klart! Lustig man i hatt måste man ju bara gilla bäst.

4. Sherlock eller James Bond?

Jag ääälskar James Bond och har gjort det sedan jag var liten. Fast sedan älskar jag ju också Sherlock så det är ett svårt val det här. Jag väljer nog helst båda om jag får...

5. Nämn en bok som utspelar sig i London, det behöver inte vara din absoluta favorit, jag vet hur svårt det kan vara.

Bara EN bok? Utspelar sig inte alla fantastiska böcker i London eller Maines? Men måste jag välja en så blir det Before I Met You av Lisa Jewell. En sådan underbar bok om människoöden som nog alltid kommer ligga mig varmt om hjärtat. (Fast sedan måste jag ju nämna En Välbevarad Hemlighet också av Kate Morton. Åååååh!!!)


Taggar: #fredagsenkäten
Kommentera /Visa 1 kommentarer
 

En liten enkät om det senaste

liten enkät som passade mig utmärkt en seg onsdag som denna"

Hos Dark Places-Helena hittade jag idag en liten enkät som passade mig utmärkt en seg onsdag som denna. Häng gärna på vetja.

 

SENASTE…

Boken du läste ut: Medan körsbärsträden blommar - en bok om sorgen efter att förlora ett barn. Recension kommer snart.

Boken du påbörjade: Just nu läser jag ingen. Det lutar lite åt bibliotekslånet här nedan .


Taggar: #enkät
Kommentera
 

Fågelburen

Fågelburen

En bok om sorg, lycka, syskonkärlek och hemskt krångliga familjedraman och en bok som man förlorar sig själv i och som redan nu är utnämd som en av årets bästa lästa böcker"

Vi befinner oss bara i januari men jag kan redan säga att jag nog har läst en av årets bästa böcker. Fågelburen av Lisa Jewell som kommer ut i de svenska bokhandlarna idag är en helt fantastisk berättelse om familjen Bird som bor i sitt pittoreska hus någonstans i England. Att få komma in i deras varma, bohemiska och smått kaotiska hus känns trevligt och mysigt och jag trivs därinne så länge som vi befinner oss på det ytliga stadiet. Men sedan när vi börjar gräva oss ner under ytan hos familjen Bird så märker man ganska så snabbt att saker och ting inte står rätt till. Så under en påsk, familjen Birds största högtid, inträffar någonting som förändrar familjen för all framtid och jag är förlorad i den värld som Lisa Jewell lyckas måla upp.


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #familjedrama #kärlek #sorg #lycka #recensioner
Kommentera
 

Lätt och fluffig litteratur sökes

Jag önskar verkligen att Simona Ahrnstedt kunde spotta ur sig böcker"

Jag läser en sådan fantastiskt sorgsen men bra bok just nu om sorgen över att förlora ett barn. Ett ämne som är så otroligt viktigt att våga ta upp och en berättelsen som går verkligen rakt in i hjärtat. Men det går långsamt att läsa den då den är tung och jag känner att jag behöver en liten liten paus av något väldigt lätt och fluffigt i helgen. Helst skulle jag villja pausa med en bok av Simona Ahrnstedt. Jag önskar verkligen att Simona Ahrnstedt kunde spotta ur sig böcker men i och med att hennes nästa inte kommit ut än så är jag på jakt efter något annat liknande. Just nu kikar jag på Nora Roberts bok Begravd i Glömska. Vad tror ni om det? Är den sådär lagon lätt och fluffig eller har ni kanske något annat bättre förslag? Jag är totalt öppen för förlag gällande något otroligt lättsamt och lite smått härligt fjantigt just nu.


Avdelning: Feelgood Taggar: #feelgood #lättsamt #romantik
Kommentera /Visa 1 kommentarer
 

Min stora Jennifer Lawrence-kärlek!

Det är sånt här som jag roar mig med en fredagsmorgon som denna"

Om jag har en riktigt dålig dag, är galet trött eller bara på dåligt humör då googlar jag Jennifer Lawrence vilket alltid får mig på bra humör. Jag antar att jag inte är ensam om att älska henne för maken till härligare skådis/människa får man nog leta efter. Som sagt så är hon en helt otroligt duktig skådespelare och ett bra bevis på det är hur till exempel filmerna The Hunger Games, som skulle kunnat bli en flopp med tanke på hur bra böckerna är, är till stor del på grund av hennes skådespelarprestation helt fantastiska. Fast sedan är det ju då hennes personlighet som tilltalar de flesta.


Taggar: #skådespelare #humor #film
Kommentera /Visa 1 kommentarer
 

Bok-
presentation:
Den trettonde historien
Författar-
presentation:
Diane Setterfield

Årets bästa filmnyhet

Okej det kommer många bra filmer i år men den bästa nyheten på en TV-film som egentligen kom ut förra året och vars nyhet Calliope kom med idag, är utan tvekan att en av världens bästa böcker har blivit filmade. Diane Setterfields bok Den Trettonde Historien har filmats av BBC och visades i julas på TV därborta i England. HUR man nu ska få tag på den här filmen och vart den kan köpas vet jag inte med skam den som ger sig.


Avdelning: Spänning Taggar: #spöken #spänning
Kommentera /Visa 4 kommentarer

Sök i bloggen

 

Favoriter

Jag, En

av David Levithan
Århundradets märkligaste kärlekshistoria Tänk dig att vakna upp ...

Jellicoe Road

av Melina Marchetta
En spänningsroman för unga vuxna som utspelar sig p&...

Flickan från ingenstans

av Justin Cronin
I en nära framtid har ett misslyckat hemligt militärexperiment le...

Tistelblomman

av Amanda Hellberg
Maja Grå har hela sitt liv varit annorlunda, det vet hon...

Mörk jord

av Belinda Bauer
"Mörk jord är" är brittiska Belinda Bauers debu...

Själens begär

av Christine Falkenland
När Ernst efter många år återser sin kusin Cora i det fuktdrypand...

Mörka platser

av Gillian Flynn
Libby Day var sju år när hennes mamma och två systrar mördades i ...

I det förflutna

av Kate Morton
Edie Burchill och hennes mamma har aldrig stått varandra nära, me...

Feberflickan

av Elisabeth Östnäs
Feberflickan är en skildring av en familj i sönderfall, både bild...

Kaninhjärta

av Christin Ljungqvist
Christin Ljunqvists debut är en gripande skildring av en hjärtskä...

Själens osaliga längtan

av Audrey Niffenegger
En dag får enäggstvillingarna Julia och Valentina redan på att de...

Den hemliga historien

av Donna Tartt
Den hemliga historien har sålts i över fem miljoner...

De döda språkens sjö

av Carol Goodman
För tjugo år sedan lämnade Jane Hudson internatskolan Heart Lake ...

Den trettonde historien

av Diane Setterfield
Den tillbakadragna Margaret Lea arbetar i sin fars antikvariat nä...

Främlingen i huset

av Sarah Waters
Ute på landsbygden i Warwickshire ligger Hundreds Hall, omgiven a...

Lästa böcker 2014

Cirkeln

av Mats Strandberg
Tillsammans med Sara Bergmark Elfgren har Mats Strandberg skap...

Livet efter dig

av Jojo Moyes
Lou Clark och Will Traynor är så olika man kan vara. Lou bor hemm...

Kvinnan i svart

av Susan Hill
Arthur Kipps är en ung advokat som har rest norr om London till E...

The Coldest Girl in Coldtown

av Holly Black
Tana lives in a world with walled cities called Coldtowns, In the...

Medan körsbärsträden blommar : om sorgen efter förlusten av ett barn

av Jeanette Neij
Lukas blev nio dagar och två timmar. Hur överlever man förlusten ...

Bäst 2013

Weirdo

av Cathi Unsworth
"Östra Englands galna häxa, kallade tabloiderna henne. Mördar-Cor...

Onda flickor

av Alex Marwood
En sommarmorgon träffas tre unga flickor för första gången. Innan...

Gone Girl

av Gillian Flynn
How well do you know your lover? The art of marriage truly is the...

De skandalösa

av Simona Ahrnstedt
Ett passionerat spel Greve Gripklo har ett skandalöst rykte. Han ...

Tredje tecknet

av Ingelin Angerborn
Ingelin Angerborns nya mysrysare börjar med en nyckel som inte ve...

Låt vargarna komma

av Carol Rifka Brunt
Låt vargarna komma är en gripande roman om att både finna och för...

Dubbelgångare

av Jenny Valentine
Chap är på rymmen när han ser bilden av den försvunne Cassiel Roa...

De första tolv

av Justin Cronin
"De första tolv" är Justin Cronins efterlängtade uppföljare till ...

Kretsen

av Maggie Stiefvater
Fyra pojkar på en prestigefylld internatskola har bildat ett heml...

Världskrig Z : en muntlig historik över zombiekriget

av Max Brooks
Tio år efter att Zombiekriget nästan utplånade mänskligheten rese...

Fågelbarn

av Christin Ljungqvist
I Christin Ljungqvists andra roman för unga vuxna får Hanna, en a...

Skuggan i väggen

av Kerstin Lundberg Hahn
En gammal skröplig villa ligger för sig själv utanför en by i nor...

Onda krafter i Sollentuna

av Coco Moodysson
Coco Moodysson är känd för sina seriealbum "Aldrig godnatt", "Coc...

En sekund i taget

av Sofia Nordin
"Jag flyr, springer nerför trapporna fast det inte finns någon so...

Läser just nu

Livet efter dig

av Jojo Moyes
Lou Clark och Will Traynor är så olika man kan vara. Lou bor hemm...

The Coldest Girl in Coldtown

av Holly Black
Tana lives in a world with walled cities called Coldtowns, In the...

Lästa böcker här på LitteraturMagazinet

Flickan på tavlan

av Rebecka Åhlund
Det ser ut som ett vanligt torp, rött med vita knutar. Men Ella k...

På gränsen

av Johanna Strömqvist
Den heta sommaren är slut. Maria har börjat på universitetet, och...

Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB