Anette Blomqvist - LitteraturMagazinet

hej

 Litteraturblogg: Anette Blomqvist 

Visa standardvy Visa omslagsvy

 

Den revolutionära produkten "BOOK"

Blev precis påmind om den här fantastiska produkten som funnits på marknaden ett tag"

Blev precis påmind om den här fantastiska produkten som funnits på marknaden ett tag. Tyvärr är talet i videon på spanska och med engelsk text men jag tror att video talar för sig själv ganska så mycket.


Avdelning: Taggar: #produkter
19 mars 2014
Profil: Anette Blomqvist
 
Kommentera
 

Det viktigaste av det allra viktigaste

Efter fem månder och en herrans massa klagomål så kom äntligen den enormt efterlängtade internetdosan hem till oss. När man bor i Argentina behöver man nämligen ordentligt med tålamod när det gäller sådana här saker. Speciellt då man bor utanför Buenos Aires och inte mitt i stan. Så jag slängde mig över datorn och började utföra de allra viktigaste saker som jag velat göra så länge. Jag menar, man måste ju prioritera! Faktiskt!


Avdelning: Taggar: #TV-serier
16 mars 2014
Profil: Anette Blomqvist
 
Kommentera /Visa 4 kommentarer
 

Bok-
presentation:
Rörgast
Författar-
presentation:
Johan Theorin

Hur man läser Theorin baklänges

Innan jag läste Rörgast hade jag aldrig ens petat på Johan Theorins böcker. Varför vet jag inte för egentligen så har jag varit lockad av att läsa dem. Speciellt i och med att han blandar deckare med övernaturligt något som är en finfin blandning för mig. Så sagt och gjort lånade jag hem hans bok Rörgast för att läsa. Varför jag just började baklänges och med hans senaste beror antagligen på att den lockade med svensk sommar. Jag hade helt enkelt bara hemlängtan när jag lånade hem den.

Rörgast handlar om den gamle skepparen Gerlof Davidsson som (tydligen) är en återkommande gestalt i Theorins böcker. En natt bankar det på hans dörr och där står en pojken som berättar att han alldeles nyss befunnit sig på ett spökskepp och Gerlof tar sig genast an både pojken och berättelsen som han delar med sig. I och med att detta är mitt första möte med Theorin och att jag läste sista boken först, så blir det lite konstigt att försöka sig på att recensera den här boken. Den var lättläst och ganska så småputtrig och jag gillar tillbakablickarna i "det nya landet" som beskrivs verkligt och trovärdigt och det märks att Theorin varit enormt påläst när han skrivit den här. Den svenska sommaren som beskrivs går rakt in i mitt hemlängtande hjärta och det är nästan så att jag känner dofterna av havet och Ölands växtlighet. Däremot är jag inte så där jätteimponerad av boken vilket jag misstänker är för att jag hade så enormt höga förväntningar på den. Det kan ju också vara för att jag inte läst böckerna i ordning. Så vad jag ska göra nu är att sätta mig och läsa Skuggtimmen. Rätt ska vara rätt ju.

För övrigt så säljs Theorin här i Argentina som smör. I allafall misstänker jag det då jag ser hans böcker i händerna på människor ganska ofta.


Avdelning: Spänning Taggar: #recensioner #deckare #spöken
12 mars 2014
Profil: Anette Blomqvist
 
Kommentera /Visa 2 kommentarer
 

Man vet att en bok är uppslukande när...

vill krypa upp i ett hörn någonstans och stanna där"

...man kommer på sig själv stå stirrandes ut genom fönstret i lunchrummet med en kaffekopp i handen och i huvudet egentligen befinner sig i Engelsfors. Hur länge jag har stått där vet jag inte men vad jag däremot vet är att jag helst nu bara vill krypa upp i ett hörn någonstans och stanna där.


Taggar: #Eld #vardagligheter
26 februari 2014
Profil: Anette Blomqvist
 
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Livet efter dig
Författar-
presentation:
Jojo Moyes

Oemotståndlig och underbar

Ni kommer väl ihåg hur Helena Bergström i sina filmer alltid gråter så snoret rinner och ansiktet svullnar upp? Sådär riktigt fult men så otroligt hjärtkrossande och verkligt. Då kan ni tänka er hur jag såg ut när jag läste Livet efter dig av Jojo Moyes.

Livet efter dig av Jojo Moyes måste jag nästan vara sist i världen att läsa. I alla fall inom bokbloggsvärlden som väldigt länge har gastat ut sin stora kärlek till den här boken något som jag konstigt nog först vägrade lyssna på. För det var något med den här boken som gjorde att jag var sisådär intresserad väldigt länge utan att jag visste varför. För när jag väl bestämde mig för att läsa den hade jag faktiskt ingen aning om vad den handlade om. Som tur var. För om jag vetat, ja då är det inte säkert att jag läst den på grund av...ja det där som jag skrev här precis i början. Men efter att ha läst ut den kan jag inte annat än falla in i den stora hyllningskören, för den här boken är rent utav bara helt, helt underbar.

Berättelsen handlar om Lou som bor hemma hos sina föräldrar. Mest för att försörja dem men också för att hon helt enkelt inte har några som helst ambitioner i livet. I början av boken blir hon arbetslös och efter många om och men så blir hon anställd som en personlig assistent hos Will som är förlamad och på så vis möts de mest omaka personerna någonsin. Punkt! För längre än så här tänker jag inte berätta om handlingen för mer behöver ni inte veta. Förutom då att den här boken är väldigt läsvärd och man läser faktiskt ut den extremt snabbt då man inte kan släppa den. Jag totalt älskade den från början till slutet och jag både skrattade och snorade högt och samtidigt så mycket, att min make undrade vad i hela friden det var med mig. Det är ett möte mellan två människor som båda är välbeskrivna och väldigt sympatiska på sina olika sätt och gestalterna kryper sig nästan in under skinnet på läsaren och är helt omöjliga att göra sig av med i efterhand. Egentligen skulle jag vilja ha en förtsättning på den här boken men samtidigt är jag också väldigt rädd för att en fortsättning skulle förstöra det där perfekta med den.

Så jag rekomenderar den här väldigt varmt med en varning för att du borde läsa den gömd för allmänheten. För själv satt jag och snorade högljutt på en buss och det var mindre skoj. Så läs den helst hemma ihopkuren under en filt och bara njut! Helst då också med en stor hög pappersnäsdukar bredvid.
 


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #vänskap #recensioner
25 februari 2014
Profil: Anette Blomqvist
 
Kommentera /Visa 3 kommentarer
 

Bok-
presentation:
Feberflickan
Författar-
presentation:
Elisabeth Östnäs

Kan en måndag börja bättre?

Egentligen hade jag tänkt skriva en tårdrypande recension om världens bästa bok idag men det får vänta för jag hittade någonting så fantastiskt nu på morgonen så det får går före. Filmen om Lizzie Borden kommer nämligen ut nu med en av mina favoritskådisar Christina Ricci. Trailern är så bra att jag redan sett den minst tre gånger. Lizzie Borden, för de som inte vet, var en ung kvinna som var anklagad för att ha mördad sin far och sin styvmor med en yta i slutet av 1800-talet i Fall River i USA. Mer om det kan ni läsa här på Wikipedia och är ett väldigt intressant fall och inspirerat till mycket. Till exempel inspirerades Elisabeth Östnäs av den när hon skrev "Feberflickan" som klev rakt in på min favoritlista när jag läste den.

Så ni får hålla er till tåls när det gällen min recension och kolla in trailern istället. Så galet bra!


Avdelning: Spänning Taggar: #mordfall
17 februari 2014
Profil: Anette Blomqvist
 
Kommentera /Visa 4 kommentarer
 

Bok-
presentation:
Kvinnan i svart
Författar-
presentation:
Susan Hill
Inbunden
Finns i lager, 242 kr

Något mörkt, dimmigt, spökligt och alldeles underbart på alla hjärtans skitdag kanske?

Vad kan vara bättre än att fira alla hjärtans skitdag än med en riktigt otäck bok. Jupp! Så har jag utsett att denna dag är. En riktig skitdag. För det här är faktiskt inte dagen som kärleken blomstrar för de flesta människorna i världen utan faktiskt mer dagen då så otroligt många blir besvikna, ledsna och känner sig extra ensamma. Varför behöver vi en dag i kärlekens tecken undrar jag? Kan vi inte bara försöka vara lite extra kärleksamma varje dag istället? Så nej! Här firas alla hjärtans dag varken av min make eller mig men däremot kan jag tipsa om litteratur som är extra bra en dag som denna. Här till exempel kan ni hitta bra tips av mina medarbetare här på LitteraturMagazinet och mig och här ska jag nu tipsa om en bok som jag har läst om tre gånger, sett filmen och skulle kunna betala mycket för att se teatern. Nämligen den fantastiska, ruggiga och mörka boken "Kvinnan i Svart" av Susan Hill.

"Kvinnan i Svart" handlar om Arthur vi får träffa för första gången under julaftonskväll med hans familj och vi förstår snabbt att Arthur är en lycklig man som omges av en familj som älskar honom. (Så här långt befinner vi oss alltså i dagens tecken.) Där under kvällen börjar familjen berätta spökhistorier för varandra och Arthur börjar då återminnas en händelse under sin ungdom som han helst vill glömma. Genom att Arthur återberättar den för läsaren få vi, till skillnad mot hans familj, ta del av hans hemska minne. Som ung blir Arthur nämligen genom sitt jobb skickad att ta hand om ett dödsbo någonstans på den Engelska landsbygden. Han kommer till en liten by där han anser sig möta fördomar och tystnad och han tycker att han blir konstigt bemött när han berättar om sitt ärene i byn. När han blir hämtad för att åka till dödsboet så sker det med häst och vagn och för att runda av här utan att förstöra något för er så kan vi säga att han får vara med om minst sagt spökliga och väldigt otäcka händelser.

Det finns en anledning till att "Kvinnan i Svart" är en av de mest populära pjäser som satts upp i London. I år firar de nämligen tjugofemårsjubileum. Och det finns en anledning till att det här är en enormt populär bok. Susan Hill skriver nämligen med en sådan känsla att det känns som om att läsaren upplever exakt det som Arthur får vara med om. Vi upplever det stora ödsliga huset, det ödsliga område som huset befinner sig på som nästan kryper under skinnet på mig bara jag tänker på det och den där obehagliga mänskliga tystnaden som man mötas av när någonting är riktigt fel. Det här är bara rent ut sagt en fantastiskt bra spökhistoria som man INTE ska läsa när man äter något, dricker något eller är ensam hemma. För risken är att man antlingen sätter något i halsen eller också ringer mamma/pappa/brorsan/syrran/bästa vänner/vem som helst så man slipper vara ensam.

Så läs den här snälla. För läser du den idag så kan du i alla fall ringa någon enbart för att behöva rädslekrama på lite. Det är kärlek det med.


Avdelning: Skräck Taggar: #spöken #skräck #ödsliga hus
14 februari 2014
Profil: Anette Blomqvist
 
Kommentera /Visa 2 kommentarer

The Coldest Girl in Coldtown

12 februari 2014

"From where I stand the sun is shining all over the place"

7 februari 2014

Medan körsbärsträden blommar - om sorgen efter förlusten av ett barn

5 februari 2014

De Fördömda

4 februari 2014

Fredag och enkätdax

24 januari 2014

En liten enkät om det senaste

22 januari 2014

Fågelburen

21 januari 2014

Lätt och fluffig litteratur sökes

2014-01-17

Min stora Jennifer Lawrence-kärlek!

17 januari 2014

Årets bästa filmnyhet

14 januari 2014

Dolda kameran som skapar apokalyptisk dödsångest

10 januari 2014

I St James underbara värld trivs jag och tänker stanna

9 januari 2014

Konsten att lyxa i vardagen

7 januari 2014

Mellandagarna i ett nötskal

6 januari 2014

Mina favoriter 2013

2 januari 2014

Hemsökelser och romantik i en blandad kompott

2 januari 2014

Mellandagshetsläsning delux!

30 december 2013

En liten julhälsning

23 december 2013

Fredagsenkäten juldelux

20 december 2013

Gotiskt mörker när det är som allra bäst

18 december 2013

Tror du på spöken?

16 december 2013

Otursdag? Nej här ska firas!

13 december 2013

Så är vi åter här igen

10 december 2013

Svarthuset - en fantastisk deckare för en deckarfobiker som jag

9 december 2013

Julkalender lucka 6

2013-12-06

Harry Potter-esque ugglebokleverans någon?

5 december 2013

Ännu en förfärlig tisdag

3 december 2013

Hur argentinarna firar julfest

29 november 2013

En utlandssvenskas hyllning till biblioteket

28 november 2013

Flickan kliver ur tavlan och rakt in i mitt hjärtan

--

Ett litet morgoninlägg

2013-11-26

Vampyrisk skräck i Stockholmsmiljö

25 november 2013

En fredagsenkät på en lördag

23 november 2013

Ugglor plus litteratur = sant

22 november 2013

När saker och ting kanske går lite för långt

20 november 2013

Att samtala med en chokladkaka är inte det lättaste

19 november 2013

Bästa hemlängtebotet

18 november 2013

Fredagsenkät

15 november 2013

Titta men inte röra

15 november 2013

Vargarna

13 november 2013

Måste jag börja skriva recensioner på riktigt nu?

2013-11-12

Litteraturblogg: Anette Blomqvist, "Lingonhjärta"

Från västgötaslätten till Buenos Aires, alltid med en bok under armen

Anette Blomqvist är född och uppvuxen på västgötaslätten men bor numera i Buenos Aires. Till vardags befinner hon sig helst i hängmattan med en bok under det nyplanterade persikoträdet men spenderar nog den största delen av tiden i trängseln i tunnelbanan, armbågandes för att kunna få plats för att läsa. Böcker har alltid haft en stor plats i Anettes liv och bäst trivs hon i litterära mörker, såsom stora ödsliga hus med osaliga andar och liknande litteratur som får nackhåren att resa sig.

Anette är utbildad religionsvetare men drömmer som så många andra om att bli författare bara hon lyckas få klart den där boken någon gång. Hon är också, förutom då bokälskare, både choklad- och rödvinsälskare och spenderar en stor del av sin fritid i trädgården spanandes efter kolibrin.  

Sök i bloggen

 

Favoriter

Jag, En

av David Levithan
Århundradets märkligaste kärlekshistoria Tänk dig att vakna upp ...

Jellicoe Road

av Melina Marchetta
En spänningsroman för unga vuxna som utspelar sig p&...

Flickan från ingenstans

av Justin Cronin
I en nära framtid har ett misslyckat hemligt militärexperiment le...

Tistelblomman

av Amanda Hellberg
Maja Grå har hela sitt liv varit annorlunda, det vet hon...

Mörk jord

av Belinda Bauer
"Mörk jord är" är brittiska Belinda Bauers debu...

Själens begär

av Christine Falkenland
När Ernst efter många år återser sin kusin Cora i det fuktdrypand...

Mörka platser

av Gillian Flynn
Libby Day var sju år när hennes mamma och två systrar mördades i ...

I det förflutna

av Kate Morton
Edie Burchill och hennes mamma har aldrig stått varandra nära, me...

Feberflickan

av Elisabeth Östnäs
Feberflickan är en skildring av en familj i sönderfall, både bild...

Kaninhjärta

av Christin Ljungqvist
Christin Ljunqvists debut är en gripande skildring av en hjärtskä...

Själens osaliga längtan

av Audrey Niffenegger
En dag får enäggstvillingarna Julia och Valentina redan på att de...

Den hemliga historien

av Donna Tartt
Den hemliga historien har sålts i över fem miljoner...

De döda språkens sjö

av Carol Goodman
För tjugo år sedan lämnade Jane Hudson internatskolan Heart Lake ...

Den trettonde historien

av Diane Setterfield
Den tillbakadragna Margaret Lea arbetar i sin fars antikvariat nä...

Främlingen i huset

av Sarah Waters
Ute på landsbygden i Warwickshire ligger Hundreds Hall, omgiven a...

Lästa böcker 2014

Cirkeln

av Mats Strandberg
Tillsammans med Sara Bergmark Elfgren har Mats Strandberg skap...

Livet efter dig

av Jojo Moyes
Lou Clark och Will Traynor är så olika man kan vara. Lou bor hemm...

Kvinnan i svart

av Susan Hill
Arthur Kipps är en ung advokat som har rest norr om London till E...

The Coldest Girl in Coldtown

av Holly Black
Tana lives in a world with walled cities called Coldtowns, In the...

Medan körsbärsträden blommar : om sorgen efter förlusten av ett barn

av Jeanette Neij
Lukas blev nio dagar och två timmar. Hur överlever man förlusten ...

Bäst 2013

Weirdo

av Cathi Unsworth
"Östra Englands galna häxa, kallade tabloiderna henne. Mördar-Cor...

Onda flickor

av Alex Marwood
En sommarmorgon träffas tre unga flickor för första gången. Innan...

Gone Girl

av Gillian Flynn
How well do you know your lover? The art of marriage truly is the...

De skandalösa

av Simona Ahrnstedt
Ett passionerat spel Greve Gripklo har ett skandalöst rykte. Han ...

Tredje tecknet

av Ingelin Angerborn
Ingelin Angerborns nya mysrysare börjar med en nyckel som inte ve...

Låt vargarna komma

av Carol Rifka Brunt
Låt vargarna komma är en gripande roman om att både finna och för...

Dubbelgångare

av Jenny Valentine
Chap är på rymmen när han ser bilden av den försvunne Cassiel Roa...

De första tolv

av Justin Cronin
"De första tolv" är Justin Cronins efterlängtade uppföljare till ...

Kretsen

av Maggie Stiefvater
Fyra pojkar på en prestigefylld internatskola har bildat ett heml...

Världskrig Z : en muntlig historik över zombiekriget

av Max Brooks
Tio år efter att Zombiekriget nästan utplånade mänskligheten rese...

Fågelbarn

av Christin Ljungqvist
I Christin Ljungqvists andra roman för unga vuxna får Hanna, en a...

Skuggan i väggen

av Kerstin Lundberg Hahn
En gammal skröplig villa ligger för sig själv utanför en by i nor...

Onda krafter i Sollentuna

av Coco Moodysson
Coco Moodysson är känd för sina seriealbum "Aldrig godnatt", "Coc...

En sekund i taget

av Sofia Nordin
"Jag flyr, springer nerför trapporna fast det inte finns någon so...

Läser just nu

Livet efter dig

av Jojo Moyes
Lou Clark och Will Traynor är så olika man kan vara. Lou bor hemm...

The Coldest Girl in Coldtown

av Holly Black
Tana lives in a world with walled cities called Coldtowns, In the...

Lästa böcker här på LitteraturMagazinet

Flickan på tavlan

av Rebecka Åhlund
Det ser ut som ett vanligt torp, rött med vita knutar. Men Ella k...

På gränsen

av Johanna Strömqvist
Den heta sommaren är slut. Maria har börjat på universitetet, och...

Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB