LitteraturMagazinets recension
av Olle flyttar, Berit Åberg
Välskrivet om en helt vanlig, odramatisk flytt






Att flytta är en omställning för alla inblandade och kanske särskilt för barn. Berit Åberg och Mati Lepp har gjort en fin berättelse om hur det gick till när Olle flyttade.
Den flytt som skildras i den här boken är en flytt med för- och nackdelar som går förhållandevis smidigt – men inte är oviktig att skildra för det.
Olle tycker att det är mysigt att dela rum med sin storebror men det är också jobbigt att vara trångbodd. Alltså är det med blandade känslor han tar emot beskedet att familjen ska flytta till ett radhus där de kommer att få varsitt rum. Han vill inte gå in utan stannar utanför ett tag och upptäcker att det verkar finnas andra barn i området. När han får åka flyttbil och hjälpa till att bära blir det lite roligare men första natten i det nya egna rummet känns det konstigt. Han blir avundsjuk på storebror Leo som har kompisar som sover över i den mjuka extrasängen. Eget rum är bra ibland men inte alltid lika mysigt som att dela med någon. Men det går ju att lösa!
De olika flyttmomenten, det organiserade kaoset, för- och nackdelarna med att flytta, allt lyckas Åberg och Lepp fånga och förklara. Det är lätt att känna igen sig i Olle som både tycker att det är spännande och samtidigt håller emot, lite sådär för säkerhets skull.
Mati Lepps bildkonst känns igen bland annat från böckerna om Billy och Viggo. Lepp har en stor känsla för detaljer, blandar det tidlösa med moderna markörer och skapar gemytliga hem och omgivningar. Det finns mycket att titta på i bilderna och de förstärker och driver berättelsen framåt utan att ta över. Det som sticker ut mest är storebror Leos besatthet av AIK och alla svartgula detaljer – i alla fall om man känner till att Mati Lepp själv är Hammarbyfan och därför har använt sig av grönvita detaljer i andra böcker (den uppmärksamme lägger dock märke till bilden där Olle hittar en grönvit flagga och halsduk i en flyttlåda, till Leos förtret).
Ibland går inte flytten som man tänkt sig, ibland flyttar man mot sin vilja, kanske får man det inte bättre på nya stället. Dessa berättelser om separation och uppbrott är viktiga. Men alla flyttar är inte dramatiska eller omvälvande, många går riktigt bra och får lyckliga slut. Även dessa har en plats i barnlitteraturen. Framför allt när de görs så här bra.
Erika Wallman
Mottagen: 16 maj 2014
Anmäl textfel