Recension av Gräspojken, Christer Lundberg: En skön snubbe har skrivit en skön bok - LitteraturMagazinet

 Gästrecension 

Recension av Gräspojken, Christer Lundberg

En skön snubbe har skrivit en skön bok

Christer Lundberg sällar sig till gruppen (män) som skriver rappt, kul och burleskt"
Bok-
presentation:
Gräspojken
Författar-
presentation:
Christer Lundberg

"Gräspojken" är en uppväxtsskildring där storyn utgörs av både konventionella (alkoholism, mamma som försvinner, den första kärleken) och okonventionella (sex med möbler och haschodlande 12-åringar) ingredienser.

Christer Lundberg, känd från radioprogrammet "Christer i P3" och tidigare deltagare i "På spåret", debuterar med vad som av en enhällig kritikerkår utsetts till en riktigt grandios skröna av stora mått.

I centrum för berättelsen står familjen Karlsson. Berättelsen rivstartar i och med att mamman får nog av pappans supande och helt sonika lämnar familjen för att dra till Indien och finna frid. Kvar blir en håglös far och två lätt förvirrade bröder.

Äldste sonen Kalle får i mångt och mycket klara sig själv när pappan deppar och lillebror lever för skateboarden. Kalle fyller tillvaron med allt det som pojkar på väg in i puberteten brukar, typ spana in klasskompisens bröst och onanera.

När ett av fågelns frön plötsligt råkar få fäste och gro i en kruka på pojkrummet påbörjas en vansinnig historia som innehåller allt från omfattande haschodling i sommarstugans källare till onda torpender och världens hårdaste maffiaboss.

Lundberg inleder stenhårt och hinner med att utsätta sina läsare för samtliga kroppsvätskor redan innan sidan hundra. Det är slapstick på hög och mycket intensiv nivå.

Christer sällar sig till gruppen (män) som skriver rappt, kul och burleskt. Vi har nyligen fått ta del av Fredrik Backman och Jonas Jonasson som skriver i samma anda. Det är rått men aldrig farligt. Huvudpersonerna glider genom livet på ett närmast Forrest Gump-artat sätt där saker, folk och händelser liksom bara drabbar dem. Och de klarar sig alltid helskinnade, hur sjukt allt än är.

Tempot är rätt högt och dötiden extremt liten. Detta är en bok som inte lämnar några särskilda spår men som funkar helt okej som tidsfördriv. Förmodligen skulle den göra succe som tv-serie i tre delar med typ nån av Skarsgårdbarnen i huvudrollen och en lagom lullig Kjell Begqvist som pappan.

Christer Lundberg är helt enkelt en skön snubbe som skrivit en skön bok. Varken mer eller mindre.

Profil: Elin Lucassi

Mottagen: 4 november 2012

 

Anmäl textfel

 Recensioner 

LitteraturMagazinets recension av Gräspojken, Christer Lundberg

En skruvad debut som får recensenten att garva i smyg

Någonstans där så uppstår dock själva effekten; den att jag å ena sidan skakar på huvudet och förfasas över de stackars barnens tillvaro men å andra sidan garvar läppen av mig"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Göteborgaren Christer Lundberg är radioprataren som gjort sig känd i programmet som bär hans namn – Christer i P3. I höst gör han debut som romanförfattare med "Gräspojken" som är något av det mest skruvade jag läst. Handlingen utspelar sig i Göteborg i mitten av åttiotalet då 12-årige Kalle står på tröskeln till puberteten med allt vad det innebär. Från en dag till en ann...
LitteraturMagazinets recensent: Ehwa Lindström

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Stringent om en livsavgörande händelse

Recension: Dödsängel av Axel Burénius

Instängd med de stora

Recension: Jag vill skriva sant : Tora Dahl och poeterna på Parkvägen av Jesper Högström

Våld i vinets värld

Recension: Mordet som kom av sig av Lennart Rammer

Lyxig bok fylld av dansk stickinspiration

Recension: Knitting for Olive av Caroline Larsen, Pernille Larsen

En fulländad romandebut

Recension: Räkna hjärtslag av Katarina Widholm
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB