Söker du efter "Boken om Grythyttans Gästgivaregård" av Christina Falkengård? Du kan sluta leta. Våra experter i antikvariat hjälper dig eftersöka boken - utan extra kostnad - och den levereras direkt hem i brevlådan.
Boken om Grythyttans Gästgivaregård
Av Christina Falkengård
Bok- presentation: |
Boken om Grythyttans Gästgivaregård |
Författar- presentation: |
Christina Falkengård |
![]() |
En innehållsrik bok i det mindre formatet, som berättar om människorna som ätit, sovit, arbetat och njutit på Grythyttans gästgivaregård i mer än 350 år. Gästgiveriets verksamhet har gått upp och ned genom historien, och
byggnaderna var periodvis rivningshotade under 1900-talet. Husen räddades tack vare hembygdsföreningen, och 1973 startade man upp på nytt med Carl Jan Granqvist i spetsen. Tyngdpunkten ligger på den prägel han kom att sätta på gästgiveriet. Boken är skriven i berättelseform med drygt 100 små korta stycken, alla med egen rubrik. Här finns gott om citat och rikligt med färgfotografier av miljöer och människor. Avslutningsvis finns historien om den nuvarande ägaren, c/o Hotels, innehållsförteckning, intervjuförteckning, källor och litteratur. En fin liten skrift som dokumenterar den kulturhistoriska resa som gästgiveriet och den omgivande bygden har gjort under 350 år.
Maria Bennmalm
BTJ häfte 11102259
Utgåvor
Lockad av silverfynd lät drottning Kristina år 1640 anlägga sjumilaväg genom granskogen från Örebro till Grythyttan. För resandes bekvämlighet skulle det finnas gästgiverier. Ett hamnade i Grythyttan. I slutet av 1800-taletkom järnvägen och Järnvägshotellet tog över. Det gamla
Gästgiveriet förföll, kommunen ville riva, Hembygds-föreningen gjorde en mirakelräddning och den 16:e gästgivaren kunde göra en nystart den 17 mars 1973.
En ung man i golfkostym satte Grythyttan på kartan och skapade tillsammans med proffs, hemmafruar och praoelever ett kändisland med en mat- och kulturmiljö av högsta klass. Men hur kunde det komma sig att folk vallfärdade till Bergslagen?
Bok: 162428
Anmäl textfel