Glansholms Bokhandel & Antikvariat 

Söker du efter "Pizzaresan : en slajs av Sverige" av Daniel Rydén? Du kan sluta leta. Våra experter i antikvariat hjälper dig eftersöka boken - utan extra kostnad - och den levereras direkt hem i brevlådan.

 Information från förlaget 

Pizzaresan : en slajs av Sverige

Av Daniel Rydén

Bok-
presentation:
Pizzaresan : en slajs av Sverige
Författar-
presentation:
Daniel Rydén
Fotograf: Thomas Löfqvist

– Den som bakar pizza måste ha något att berätta, sa fotografen Thomas

Löfqvist en dag. I många år hade han drömt om att göra en resa genom Sverige

för att höra om alla de livsresor som har slutat vid bakbordet i en pizzeria.

Sagt blev gjort. Den här boken började som ett reportage i tidningen Sydsvenskan

inför firandet av Sveriges första nationaldag den 6 juni 2005. Under en

vårmånad 2005 reste reportern Daniel Rydén tillsammans med Thomas Löfqvist

från pizzeria till pizzeria, från Harads i norr till Löderup i söder.


Visst hade pizzabagarna något att berätta, fast inte i första hand om pizzor.

De framtidsdrömmar som slutar vid pizzaugnen har sällan börjat där. Livets resa

är nämligen inte tänkt som en pizzaresa. Bagaren kan vara en civilekonom från

Pristina, en ingenjör från Shiraz eller en kemist från Bagdad – som inte anade att

livets stora uppbrott skulle bli en pizzaresa. I Pizzaresan berättar de sin historia

rakt upp och ner när de står vid bakborden i de svenska småsamhällena, fjärrran

från hembyn. Utan sentimentalitet beskrivs den krokiga vägen till bakugnen

samtidigt som ett stycke svensk samtidshistoria ges.


Sverige skulle inte vara Sverige utan pizzerian. ”Självklart finns det en pizzeria i

byn”, står det på Harads hemsida. Självklart? Ingen räknar väl med att kunna äta

ute i en avfolkad by strax söder om polcirkeln. Jo, självklart. Pizzerian kan fungera

som matvrå eller skafferi, vardagsrum eller tillflyktsort, samlingslokal eller

vattenhål. Men den finns där.


När pizzan först kom till Sverige i slutet av 1960-talet höjdes varningsflagg och

LRF gick ut med reklamkampanjer där folket uppmanades att äta svenskt. I början

av 1970 stod det att läsa att pizzans guldålder var över, men den hade knappt

börjat. Pizzan hade kommit för att stanna. Idag finns det nog ingen som inte

har ätit en pizza och dagens svenskar tänker aldrig tanken att den tomatklädda

brödkakan skulle skilja sig från renklämman eller den varma mackan på något

avgörande sätt. Äta svenskt? Klart vi ringer efter en pizza!


Pizzaresan är en otroligt charmig bok om just pizzor, pizzerior och pizzabagare.

Det är många fascinerande levadsöden som rullas upp. Förutom portätten

av de olika pizzabagarna finns även det inledande avsnittet om pizzans

historia,hur rätten först uppstod i Italien och därefter spreds till den övriga

världen för att till slut hamna i Sverige. Framställningen är också kryddad med

anekdoter, utdrag ur en chatt om pizza på Internet (ja, det finns faktiskt sådana!)

och diverse kuriosa samt ett avsnitt med enkelt grundrecept på både deg och

sallad.


Boken är personligt skriven och tonen är varm och inbjudande. Det är

nästan som om man känner den karakteristiska pizzadoften när man låter sig

dras med på resan i pizzans tecken. Man ler igenkännande när man läser om de

fantasifulla namnen på såväl pizzorna som pizzeriorna. Vad sägs om att äta en

”Leonardo di Caprio” på pizzeria Hollywood i Trollhättan eller en ”Lappland”

på Pizzerian 64:an i Norsjö? Den sistnämnda innehåller renskav, lingonsylt och

champinjoner!


Nostalgifaktorn är hög och allt känns så typiskt svenskt. Konstigt nog!


Författarna är verksamma vid Sydsvenskan: Daniel Rydén är reporter och

Thomas Löfqvist fotograf. Det här är deras första bok tillsammans.

Utgåvor

Inbunden
Förlag: Historiska Media
Lagerstatus: Definitivt slut

”Självklart finns det en pizzeria i byn”, står det på den lilla byn Harads hemsida. Självklart? Ingen räknar väl med att kunna gå ut och äta i en avfolkad by strax söder om polcirkeln?

Jo, självklart. Pizzerian kan fungera som matvrå eller skafferi, vardagsrum eller tillflyktsort, samlingslokal eller vattenhål. Men den finns där. Sverige skulle inte vara Sverige utan pizzerian.

Pizzaresan bjuder oss på ett stycke svensk samtidshistoria; det är en bok om pizzerior och pizzor, men mest handlar den om pizzabagarna och deras resa. För de drömmar som slutar vid bakugnen har sällan börjat där. Här berättar pizzabagarna sin historia, där de står vid bakborden i de svenska småsamhällena, fjärran från hembyn. Bagaren kan vara en civilekonom från Pristina, en ingenjör från Shiraz eller en kemist från Bagdad – som inte anade att livets stora uppbrott skulle bli en pizzaresa.


Pizzaresan började som ett reportage i tidningen Sydsvenskan inför firandet av Sveriges nationaldag 2005. Under en vårmånad reste reportern Daniel Rydén tillsammans med fotografen Thomas Löfqvist från pizzeria till pizzeria, från Harads i norr till Löderup i söder.

Förutom portätten av de olika pizzabagarna finns även ett avsnitt om pizzans historia, var rätten uppstod och hur den spreds till Sverige.


Daniel Rydén är reporter på Sydsvenskan sedan 1980. Han har tidigare skrivit böckerna En skånsk historia (1987), Där tiden stått still (1991), Tjugoen sydsvenskar (1992), och (Boken om EU) 1995. Han belönades med Publicistklubbens utmärkelse Guldpennan 2003. Thomas Löfqvist arbetar som fotograf på Sydsvenskan.

Utgivningsdatum: 20060912
9789185377756

Bok: 156189

Anmäl textfel

Utgivning

101 historiska möten

av Daniel Rydén
Uppföljaren till succéboken är nu här! Vad hade hänt om om inte B...
Pocket, Finns i lager, 69 kr

101 historiska misstag

av Daniel Rydén
Om misstagen som förändrade människans liv för all framtid.
Pocket, Finns i lager, 78 kr

Pizzaresan : en slajs av Sverige

av Daniel Rydén
”Självklart finns det en pizzeria i byn”, står det på den lilla b...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

En mörk anklagelseskrift

Recension: En annan Doktor Glas av Malin Lindroth

Inte den bladvändare jag väntat mig

Recension: Rädslans labyrint av Anna Jansson

En episk släktsaga

Recension: Sveasagorna av Linus de Faire

En i bästa mening realistisk roman

Recension: Pizzeria Roma av Elin Persson

Nu framträder de ömmaste orden

Recension: Förbindelsen : Marie-Antoinette och Axel von Fersen av Kristina Ekero Eriksson

Ett viktigt vittnesmål

Recension: Bortgift mot min vilja av Hanna Saadi

Spännande som en thriller

Recension: Sanning, lögn och konsekvens av Maria Adolfsson

Bläddervänligt om världens hästraser

Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser av Kritika Gupta

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.4.2