Recension av Femtio nyanser av honom, EL James: Spännande och underhållande kärleksroman där sexet inte antyds – utan understryks - LitteraturMagazinet

 Gästrecension 

LjudboksRecension av Femtio nyanser av honom, EL James

Spännande och underhållande kärleksroman där sexet inte antyds – utan understryks

Julia Dufvenius visar sig här vara en helt suverän inläsare som jag också ser fram emot att höra mera av"
Bok-
presentation:
Femtio nyanser av honom
Författar-
presentation:
E L James
Uppläsare: s
Utg.år: 2012

Fifty Shades of Grey är romanen som såldes i mera än 35 miljoner exemplar, som är läst, recenserad, diskuterad, kritiserad. Det är inte utan att jag närmar mig en av årets mest omtalade romaner med både skepsis och en vis bävan.

Men jag bestämmer mig för att försöka ”glömma” allt jag hört och läst om boken och lyssna förutsättningslöst. Det är den svenska utgåvan som kallas ”Femtio nyanser av honom” som nyligen getts ut som ljudbok. Som så ofta vid översättningar har dubbeltydigheter försvunnit: ”av honom” säger så mycket mindre än ”of Grey”, något jag tänkt mycket på nu jag ägnat mina första novemberdagar åt lyssnandet. För mig kommer det numera att vara mitt namn på november månad: Fifty Shades of Grey.

Inläsare är Julia Dufvenius och effekten av hennes unga, klara stämma framhäver texten och skapar en mycket trovärdig bild av romanens huvudperson Anastasia. Det är en njutning att lyssna till samtidig som det gastkramande innehållet framhävs genom kontrastverkan av den oskuldsfulla rösten som förvirrad möter en helt främmande värld. Ett uråldrigt sagomotiv: Skönheten och odjuret.

”Förspelet” är långt, avkopplande som en veckotidningsroman och vid det lyckliga slutet, där veckotidningsromanerna brukar sluta: Så levde de lyckligt i alla sina dagar, kastas vår hjältinna brutalt ut i kaos!

Vem är han, denna vackra, rika, intelligenta man som abrupt visar in henne i sin tortyrkammare vid första riktiga träffen?

Och vem är hon? Den unga, klumpiga studenten som snubblar in på alla fyra i hans kontor när hon i sista minuten får rycka in åt sin sjuka rumskamrat för att intervjua honom till studenttidningen. Till en början framstår hon varken mera eller mindre smart än veckotidningshjältinnor brukar.

Det är i den skärningspunkten jag fångas in. Detta är en relationsroman och en roman om två människors utveckling. Och det är inte personer som lever i ett vakuum, utan med på vägen finns föräldrar, syskon, vänner av båda könen, arbetskamrater och ett samhälle i tiden. Året är 2011. Platserna är Seattle, Vancouver och Savannah.

Kanske är jag yrkesskadad som utbildad barnmorska på sjuttiotalet då allting var så ”naturligt”. Jag störs inte det minsta av de ingående detaljerade sexskildringarna. Jag tycker tvärtom att de är mera upplysande och betydligt roligare att lyssna på än exempelvis Katharina Janouchs ”Orgasmboken”. Och visst är det så att den häftiga passionens överrumplande styrka river upp våra djupaste sår och längtan.

Världslitteraturen rymmer många skildringar av hur i synnerhet män försöker kontrollera det känslomässiga kaoset som uppkommer genom att stenhårt vilja kontrollera sin kvinna. Likaså är den kvinnliga masochismen ett omtvistat ämne.

Men det här är inte en undergiven kvinna som gör det hon blir tillsagd. Tvärtom växer hon fram och blir tydlig för sig själv och oss andra genom sin förvirring och sin kamp för att få älska, få ”mera”, få röra, få förstå: Vad är acceptabelt för henne? Vad är det inte?

Och mannen som gett romanen dess namn, mr Grey, är inget odjur, långt därifrån. Han bemödar sig om att vara så ärlig som det överhuvudtaget är möjligt för honom. Han försöker vara både lyhörd och kärleksfull. Allt eftersom hans förälskelse växer ökar hans vilja till att släppa lite på sitt kontrollbehov och söka kompromisser.

Detta är den första romanen i en trilogi och jag ser mycket fram emot att höra fortsättningen! Jag tycker mycket om romanen som är både spännande och underhållande plus det jag alltid söker: Jag lärde mig något nytt!

Julia Dufvenius visar sig här vara en helt suverän inläsare som jag också ser fram emot att höra mera av. Hennes mjuka röst framhäver innehållet i texten så omärkligt att jag är övertygat om att romanen tillförs ytterligare en dimension därigenom.

Profil: Esther Hansen

Mottagen: 5 november 2012

 
 Relaterade artiklar 

Sexroman säljer – även i Sverige

Ny kassako för Norstedts

Norstedts verkar ha fått sin Zlatan-bok– det vill säga sin riktigt storsäljande kassako. Inte helt oväntat handlar det om "Femtio nyanser av honom" som nu redan har sålt i över 100 000 exemplar. Det skriver tidningen Svensk Bokhandel. Ingen bok från samma förlag har sålt så mycket på så kort tid sedan Stieg Larssons bok "Luftslottet som sprängdes" kom 2007.

Läs mer ...

Från och med denna vecka går böckerna att köpa på svenska

Nu har "Fifty Shades of Grey"-febern nått Sverige

Det började lite som en skakning över på den nordamerikanska kontinenten och de brittiska öarna i våras och nu har den även drabbat Sverige, den så kallade "Fifty Shades of Grey"-febern.

Böckerna om den oskuldsfulla litteraturstudenten Anastasia Steele och den några år äldre multimiljonären Christian Grey har snabbt översatts till svenska och finns från och med denna vecka ute i handeln. Författaren har själv sagt att hon är "helt chockad" över hur populära hennes böcker har blivit.

Läs mer ...

Anmäl textfel

 Recensioner 

Recension av Femtio nyanser av honom, EL James

En tramsig skräpbok – men likväl en ligguppvärmare

Jag sätter den intelligenta kritiskt tänkande delen av min hjärna i mode "off" och sen njuter jag"
Självklart skulle även jag läsa den erotiska storsäljaren som alla talar om. Jag har varit peppad att läsa den här boken sedan jag såg en intervju där E. L. James berättade att huvudpersonen är en stark kvinna som utforskar sin sexualitet. En bok kan knappast bli mer lockande för mig. Men... Den så kallade starka kvinnan Anastasia, 21 år gammal och litteraturstuderande, är långt ifrån vad jag k...
Recension av profil: Nina Ruthström

LitteraturMagazinets recension av Femtio nyanser av honom, EL James

E. L. James odlar myten om den farliga killen som kan räddas av "rätt” tjej

E. L. James börjar bra men håller inte särskilt långt. Som inspiration för en god ménage à moi ska den dock inte underskattas"
Betyg: 2 Betyg: 2 Betyg: 2 Betyg: 2 Betyg: 2
Så har jag då fallit till föga och läst "Femtio nyanser av honom", den första delen i trilogin om Anastasia Steele och Christian Grey. Intrigen är enkel: Ana, en extremt oskuldsfull collegestudent – hon har aldrig haft sex, inte ens med sig själv, och är helt okysst – träffar en stenrik och framgångsrik snubbe som är extremt emotionellt skadad och otillgänglig och fogar sig, på grund av ”kärl...
LitteraturMagazinets recensent: Kåkå Olsen

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

En angelägen bok om postcovid

Recension: Jag är inte här, det här händer inte av Annah Björk

Vägen till 11 september

Recension: Al-Qaidas krig : Historien bakom den islamistiska terrorismen av Jens Nordqvist

När det lätta inte är det rätta

Recension: Ett bloss i Barcelona av Malin Letser

Gripande slut på Bricken-serien

Recension: Stockens färd mot havet av Vibeke Olsson

Judisk pojke och hans far i efterkrigstidens Polen

Recension: En låda apelsiner av Lena Einhorn
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB