Recension av Femtio nyanser av honom, EL James: En tramsig skräpbok – men likväl en ligguppvärmare - LitteraturMagazinet

 Gästrecension 

Recension av Femtio nyanser av honom, EL James

En tramsig skräpbok – men likväl en ligguppvärmare

Jag sätter den intelligenta kritiskt tänkande delen av min hjärna i mode "off" och sen njuter jag"
Bok-
presentation:
Femtio nyanser av honom
Författar-
presentation:
E L James
Utg.år: 2012
Pocket
Färdig att skickas, 60 kr 78 kr

Självklart skulle även jag läsa den erotiska storsäljaren som alla talar om. Jag har varit peppad att läsa den här boken sedan jag såg en intervju där E. L. James berättade att huvudpersonen är en stark kvinna som utforskar sin sexualitet. En bok kan knappast bli mer lockande för mig. Men... Den så kallade starka kvinnan Anastasia, 21 år gammal och litteraturstuderande, är långt ifrån vad jag kallar stark.

Hon tvivlar på sin egen person och hon är nästan aldrig snäll mot sig själv. Hon uppfyller alla fördomar om den heliga jungfrun. Ana har aldrig varit kär, aldrig haft sex, tragiskt nog inte heller med sig själv. Det sistnämnda bekymrar mig och jag hade gärna läst mer om varför. Men där ligger tyvärr inte fokus. Allt handlar nämligen om den åtta år äldre "bad boy" som Ana förälskar sig i. Christian Grey är en stenrik affärsman, snygg och muskulös förstås, alltid med full kontroll. Han blir aldrig förvånad eller känslosam och han vägrar släppa henne nära. Mr Grey påminner om en obehaglig actionhjälte som aldrig gör bort sig eller behöver hjälp med humörsvängningar och svart blick. Han vill vara med Anastasia på villkoret att hon blir hans undergivna och BDSM-partner.

Storyn får således underkänt. Jag läser inte gärna om en svartsjuk aggressiv man som trots att han beter sig illa får behålla den unga oskuldsfulla flickan vid sin sida. Hon älskar och attraheras av honom oavsett. Hennes försök att omvända honom misslyckas och spelet fortsätter helt och hållet på hans planhalva. Det här får mig bli illamående.

Språket får också underkänt. Det är slarvigt, upprepande med bitvis usla beskrivningar. E. L. James använder vissa favoritord så många gånger att det blir störande. Jag vet inte hur ofta Ana rodnar till exempel. (Det dåliga språkbruket tycks inte bero på översättningen då den engelska versionen fått samma kritik.)

Kompositionen är kronologisk, ur Anas perspektiv. Vi får följa hennes tankegångar ofta i form av inre dialoger med sin "gudinna" och sitt undermedvetna. Dessa plattityder får nästan mig att rodna, så barnsliga är dem.

Budskapet får också underkänt. Det är uppenbart att poängen med boken är att sätta BDSM på pränt, vilket i och för sig är något nytt för mig. Men frågan är vad anhängare av dessa sexuella uttryck tycker? Den trasiga människan Christian Grey använder BDSM för att få utlopp för sitt behov av att kontrollera och bestraffa andra människor. Jag vet inte mycket om BDSM men kan tänka mig att det är en förlegad syn att den sortens sexuella lekar utförs av trasiga människor.

Stort plus att författaren vid varje samlag alltid nämner att kondom används.

Efter ungefär hundra sidor har jag hunnit bli irriterad lika många gånger på personerna, på språket, på författaren och på att boken är nått framgång eftersom att den är fördummande och dålig. Ändå är jag fullständigt fast. Jag slukar sida efter sida, för att komma fram till nästa spännande sexavsnitt. Dessa är nämligen ordentligt heta och eggande. Jag inser att likt en porrfilm är raderna mellan sexet bara transport och jag gör det enda rätta, jag sätter den intelligenta kritiskt tänkande delen av min hjärna i mode "off" och sen njuter jag i fulla drag.

Men jag längtar efter att läsa en bok där laddningen mellan kvinna och man inte är destruktiv och spelar på stereotypa extrema könsroller. Jag tycker det är oerhört synd att E. L. James valt att skriva om Madonnan och den farliga mannen. Den här skräckhistorien är verkligen inget för ungdomar som ska prova sig fram och utforska sin sexualitet. Däremot rekommenderar jag den gärna till vuxna trygga kvinnor och män som har förmågan att se problematiken och tar den för vad den är; en tramsig skräpbok men såväl en ligguppvärmare.

Profil: Nina Ruthström

Mottagen: 21 oktober 2012

 
 Relaterade artiklar 

Sexroman säljer – även i Sverige

Ny kassako för Norstedts

Norstedts verkar ha fått sin Zlatan-bok– det vill säga sin riktigt storsäljande kassako. Inte helt oväntat handlar det om "Femtio nyanser av honom" som nu redan har sålt i över 100 000 exemplar. Det skriver tidningen Svensk Bokhandel. Ingen bok från samma förlag har sålt så mycket på så kort tid sedan Stieg Larssons bok "Luftslottet som sprängdes" kom 2007.

Läs mer ...

Från och med denna vecka går böckerna att köpa på svenska

Nu har "Fifty Shades of Grey"-febern nått Sverige

Det började lite som en skakning över på den nordamerikanska kontinenten och de brittiska öarna i våras och nu har den även drabbat Sverige, den så kallade "Fifty Shades of Grey"-febern.

Böckerna om den oskuldsfulla litteraturstudenten Anastasia Steele och den några år äldre multimiljonären Christian Grey har snabbt översatts till svenska och finns från och med denna vecka ute i handeln. Författaren har själv sagt att hon är "helt chockad" över hur populära hennes böcker har blivit.

Läs mer ...

Anmäl textfel

 Recensioner 

Recension av Femtio nyanser av honom, EL James

Spännande och underhållande kärleksroman där sexet inte antyds – utan understryks

Julia Dufvenius visar sig här vara en helt suverän inläsare som jag också ser fram emot att höra mera av"
Fifty Shades of Grey är romanen som såldes i mera än 35 miljoner exemplar, som är läst, recenserad, diskuterad, kritiserad. Det är inte utan att jag närmar mig en av årets mest omtalade romaner med både skepsis och en vis bävan. Men jag bestämmer mig för att försöka ”glömma” allt jag hört och läst om boken och lyssna förutsättningslöst. Det är den svenska utg&...
Recension av profil: Esther Hansen

LitteraturMagazinets recension av Femtio nyanser av honom, EL James

E. L. James odlar myten om den farliga killen som kan räddas av "rätt” tjej

E. L. James börjar bra men håller inte särskilt långt. Som inspiration för en god ménage à moi ska den dock inte underskattas"
Betyg: 2 Betyg: 2 Betyg: 2 Betyg: 2 Betyg: 2
Så har jag då fallit till föga och läst "Femtio nyanser av honom", den första delen i trilogin om Anastasia Steele och Christian Grey. Intrigen är enkel: Ana, en extremt oskuldsfull collegestudent – hon har aldrig haft sex, inte ens med sig själv, och är helt okysst – träffar en stenrik och framgångsrik snubbe som är extremt emotionellt skadad och otillgänglig och fogar sig, på grund av ”kärl...
LitteraturMagazinets recensent: Kåkå Olsen

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Känsliga läsare varnas när tv-serie blir bok

Recension: Världens hemskaste sjukdomar av Sofia Bergström, Ida Kjellin

Ung för 50 år sedan

Recension: En flickas memoarer av Annie Ernaux

Påskgodis i bokformat

Recension: Knäckta ägg och krossade hjärtan : en alldeles omöjlig påsk av Maria Ernestam

Det gäller livet hos Herbjørg Wassmo

Recension: Den som ser av Herbjørg Wassmo

På andra sidan muren

Recension: Nadia av Elisabeth Norebäck
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB