Recension av De förryckta kusinerna, Edward Gorey : Makabert mörk bilderbok för vuxna barn - LitteraturMagazinet

 Gästrecension 

Recension av De förryckta kusinerna, Edward Gorey

Makabert mörk bilderbok för vuxna barn

Den som sätter vissa av Goreys böcker i händerna på ett litet barn får dock bereda sig på att det kan resultera i svåra mardrömmar"
Bok-
presentation:
De förryckta kusinerna : och andra historier
Författar-
presentation:
Edward Gorey
Utg.år: 2012
Inbunden
Finns i lager, 244 kr

Edward Gorey, en amerikansk serietecknare som dog vid millennieskiftet, debuterade 1953 och gav ut så många som hundra böcker. Nu har en volym med hans gotiska bildberättelser äntligen översatts till svenska.

Det är en slags bilderböcker, inga klassiska serier med pratbubblor utan snarare bilder illustrerade med några meningar. Den som sätter vissa av Goreys böcker i händerna på ett litet barn får dock bereda sig på att det kan resultera i svåra mardrömmar.

Gorey tecknade svartvita bilder med en mörk humor; makaber är ett ytterst passande ord. En av serienovellerna i ”De förryckta kusinerna” består av ett barn per bokstav i alfabetet – som går en fruktansvärd död till mötes.

Andra berättelser handlar också ofta om ond bråd död, eller helt enkelt om en märklig varelse som flyttar in hos en fin viktoriansk familj. Det är fantasifyllt, det är underbart vackert och väldigt konstnärligt tecknat. De ofta rimmade texterna ackompanjerar bilderna på ett förtjänstfullt sätt. I den berättelse där ingen text finns säger bilderna desto mer.

Edward Gorey är helt klart en serieskapare med ett alldeles eget, mycket träffsäkert uttryck. En svensk utgåva är bara att bejubla, men den bör ses som en apitretare – det finns mer därute att söka upp och suga i sig.

Goreys berättelser känns helt klart som den perfekta presenten till alla unga som är emo eller goth – och till alla vuxna som fortfarande är unga innerst inne.

Profil: Sebastian Lönnlöv

Mottagen: 15 september 2012

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Tunt men ömsint om en mor

Recension: En kvinnas frigörelse av Édouard Louis

Jul i Berlin 1939

Recension: Mörkläggning av Simon Scarrow

Vackert om en gåtfull färd

Recension: Myten om Luna av Hillevi Torell

Luxemburg under ytan

Recension: Tivolit av Jenny Runesson

Naturnära om livets hårda villkor

Recension: Dit du går, följer jag av Lina Nordquist
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB