Tolkiens värld upphör aldrig att fascinera - LitteraturMagazinet

Butiken är stängd tills vidare

 Essäer 

Tidlöshet och magi

Tolkiens värld upphör aldrig att fascinera

Jag har alltid älskat Tolkien och den värld han skapat. Hans böcker talar till naturromantikern inom mig. Tolkien tar sig alltid tid att beskriva de dramatiska och vilda landskap som ringens sällskap tvingas vandra igenom på vägen till Mordor. Eller kanske är det de rika kulturerna som befolkar Midgård och ger hans värld en känsla av realism som är så lockande?

Men det finns också en tidlöshet som genomsyrar stämningen i berättelserna. Kanske finns till och med ett korn av sanning i det han ger oss? Både "Hobbiten" (i tidigare översättningar "Bilbo") och "Ringarnas Herre" (i tidigare översättningar "Sagan om ringen") förmedlar upplevelsen av att tusentals år av historia har passerat och lett fram till läsningens ögonblick där vi själva befinner oss. Vi möter förfallna städer och fästningar, vildmarker som tagit över och lever sitt eget liv, som påminner oss om att det finns en mångfald av berättelser som redan ägt rum.

Berättelserna är inte bara en enda bok, det är ett nätverk av texter som sträcker sig utanför böckerna. När vi till exemepl läser "Hobbiten" är till en början något som bara anspelar på några minuter av vad som känns som en evighet. "Hobbiten" är ju i grunden en enkel berättelse om en resa, ”bort och hem igen” (som undertiteln antyder) och fokuset är egentligen aldrig på Saurons Ring. "Hobbiten" handlar mer om hur Bilbo, i sällskap av tretton dvärgar ledda av Thorin Ekskölde, beger sig till Ensamma Berget och bekämpar draken Smaug för att återta dvärgafästet och skatten som draken samlat på sig under åren. I ljuset av Tokiens andra verk växer "Hobbiten" långt bortom den barnbokshylla som många vill placera den i. Det språkbruk som används kan absolut upplevas som anpassat för en yngre publik och berättelsen är enkel till en början, men genom att läsa böckerna Ringarnas Herre, Silmarillion och Sagor från Midgård möter vi Bilbo Baggins i ett sammanhang långt större än han någonsin egentligen själv blir medveten om. Det är först genom Frodos upplevelser som Ringens betydelse kastas i nytt ljus, och Bilbo lämnar berättelsen innan den insikten når honom. Jag ställer mig frågan om Bilbo någonsin hade kunnat hantera den bördan. Hans del i berättelsen var redan över när han överlämnat Ringen, svärdet Sting och ringbrynjan av Mithril, alla tre föremål som visade sig viktiga för förstörandet av Ringen. Genom böckerna Silmarillion och Sagor från Midgård förstår vi tydligare hur Gandalf fick tag på kartan till Ensamma Berget, när han besökte Dol Guldurs fängelsehålor och mötte en döende Thrain som överlämnade kartan och nyckeln. Vi får en större förståelse för vem Gandalf verkligen är, att han befunnit sig i Midgård i nästan två tusen år, och att han egentligen inte är en människa över huvud taget, utan en Istari och Maia, magiker och gudarnas medhjälpare i skapandet av världen.

Jag tror att det är därför jag har en sådan stark relation till Tolkien och att det är därför jag alltid återvänder till Midgård - genom böckerna, filmerna och rollspelen. När författaren skapar något, en magisk värld fylld av landskap, väsen, mörker och ljus, lever det vidare. Det finns ett ursprung hos den som förde pennan från början, men makten överförs till oss som läsare. Det blir vår värld. En värld vi kan forma till vår egen och återvända till genom att läsa böckerna igen, se filmerna än en gång, eller skapa våra egna berättelser genom att skriva själva.

Ingen kan väl förneka att Tolkien var med om att lägga grunden för vad vi idag kallar Fantasy och letar man efter liknande böcker som skrivits i modern tid så är bokhandelns hyllor överfyllda. Kanske både på gott och ont. Det är uppenbart att fantasyn som genre är här för att stanna, och precis som alla andra genres så består den av både fantastiska litterära uttryck och kanske ett fåtal sorgliga plagiat, men för mig är det viktiga här inte att skilja ut vad som är bra och dålig fantasy, utan snarare att se vilken stark kreativ process det var som Tolkien en gång tände och vilken kraft den elden har som fortfarande brinner.


Profil: Peter Bergman

14 december 2012
 

Anmäl textfel

 Författarporträtt 

JRR Tolkien

Sagornas mästare. Redan som barn uppvisade han en fantastisk språkförmåga och som ung student fascinerades han av Kalevalaeposet.

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel

Varför måste Dagerman dö?

Recension: Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek av Lo Dagerman

Tredje boken om Betty gör mig besviken

Recension: Käraste vänner av Katarina Widholm

Pricksäker satir över kulturlivet

Recension: Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke

Trovärdigt om vikingarnas handelsresor

Recension: Miklagård av Agneta Arnesson Westerdahl

Om motstånd i Hitlers Tyskland

Recension: Mildred : den sanna berättelsen om kvinnan i hjärtat av den tyska motståndsrörelsen av Rebecca Donner

En bok fylld av drömmar, minnen och längtan

Recension: Och väggarna förvandlades till världen runtomkring av Johanna Ekström

På andra sidan Urvattnet

Recension: Spiritus av Linda Åkerström

En titel som lovar för mycket

Recension: Himmlers Sverige: Visioner och verklighet av Lennart Westberg
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB