Peter Bergman - LitteraturMagazinet

 Recensioner 

Recension av Skrivbordskrigarna, Lisa Bjurwald

Gediget om den rasistiska ideologins framfart på nätet

Det är inte en munter sida av samhället som Bjurwald tar upp, men hennes bok är lättläst, flödande och framför allt viktig"
Lisa Bjurwald bjuder inte precis in till en mysig stund i läshörnan. Det finns något obönhörligt i temat. Ett obekvämt ljud i örat som inte försvinner, som gnisslar tills trummhinnan spricker.  I "Skrivbordskrigarna" får vi en inblick i ett rasistiskt Europa på frammarsch och det känns som om läsningen sker på en hård och sliten stolkant. Det här är inte fiktion i någon bemärkelse...
Recension av profil: Peter Bergman

Skrämmande resa genom abortmotståndets Europa

I det tysta, Anna Dahlqvist
Jag lämnar boken med en känsla av att ha tagit del av något i högsta grad aktuellt men för många kanske också totalt okänt"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Peter Bergman

Profil: Peter Bergman

Gillar skräck och mystik bortom det vardagliga

Peter Bergman studerar på Masterprogrammet i Litteraturvetenskap på Stockholms Universitet. När inte kurslitteraturen håller honom borta rör han sig gärna i ett landskap präglat av skräck, esoterik och mystik, och läser texter som strävar bortom det vardagliga och etablerade. Det trygga göre sig icke besvär.

Han har ett starkt intresse för litteraturens relation till vår egen verklighet och hur texten interagerar med vår vardag, vår kultur och vårt medvetande.

Några klassiska favoritförfattare är HP Lovecraft, Edgar Allan Poe och JRR Tolkien, medan han i det lite mer moderna spektrat läser författarskap som Koji Suzuki, John Ajvide Lindqvist, William S Burroughs, Cormac McCarthy, Lon Milo DuQuette, Koushun Takami och Clive Barker.

Utöver det litterära är Peter även diplomerad shiatsuterapeut, instruktör i Bujinkan Budo Taijutsu och en flitig rollspelare.

 Essäer 

Tidlöshet och magi

Tolkiens värld upphör aldrig att fascinera

Tolkiens värld är magisk. På många sätt är det han som skapade genren fantasy. Han tar sig alltid tid att beskriva de dramatiska och vilda landskap som ringens sällskap tvingas vandra igenom på vägen till Mordor. Eller kanske är det de rika kulturerna som befolkar Midgård och ger hans värld en känsla av realism som är så lockande? Men det finns också en tidlöshet som genomsyrar stämningen i berättelserna. "Kanske finns till och med ett korn av sanning i det han ger oss?" skriver fantasyentusiasten Peter Bergman i sin essä.

Läs mer ...

Spela rollspel

Bli skådespelare i din favoritförfattares saga

Tolkiens Midgård har gjort ett starkt intryck på många av sina läsare på grund av den känsla av liv, kontinuitet och realism som sipprar igenom hans speciella form av fantasy. På det sättet är Midgård en perfekt plats för rollspel.

Fenomenet rollspel har gått igenom många utvecklingsfaser. Idag finns även ett förenklat datorbaserat format som är oerhört populärt, men det ursprungliga konceptet lever vidare med gränslös potential för den som vill skapa egna upplevelser i sin favoritförfattares fotspår.

Läs mer ...
 Krönikor 

lång väntan på filmatiseringen av "Hobbiten"

Tolkiens berättelser lever vidare även utan Tolkien

Tiotusentals inbitna Tolkien-fans har väntat i åratal på att äntligen få se boken komma till liv i filmformat. Onsdagen den 12 december 2012 hade den till slut Sverigepremiär – filmatiseringen av JRR Tolkiens "Hobbiten" (boken som i tidigare översättningar hette "Bilbo"). "För mig är det årets händelse," skriver Peter Bergman i sin krönika. "När en bok blir film blir det en möjlighet till ett kärt återseende av favoritkaraktärer och berättelser – men från ett annat perspektiv. Det skrämmande är att filmens regissör, utifrån mitt pespektiv, kan vara helt ute och cykla. Samtidigt kan vi inte hindra Midgård från att leva vidare utan Tolkien."

Läs mer ...

Sök i bloggen

 


Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB