Leoparden av Giuseppe Tomasi di Lampedusa - LitteraturMagazinet

 Glansholms Bokhandel & Antikvariat 
Leoparden - Inbunden
Beställningsvara, 271 kr
 Recensioner 
Mångbottnad Sicilienskildring ur ödestyngda fursteögon

LitteraturMagazinets recension av Leoparden och Berättelser, Giuseppe Tomasi di Lampedusa

Mångbottnad Sicilienskildring ur ödestyngda fursteögon

Prinsens blick färgar hela berättelsen till en symbolisk och subjektiv bild av förfall och död"
Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5
Den mästerliga "Leoparden" är väl förtjänt sin klassikerstatus genom sin gestaltning av människor, miljöer och historiska omvälvningar. Tomasi di Lampedusas roman från 1958 kommer i nyöversättning tillsammans med författarens övriga skrifter.  Toppbetyget speglar romanens kvalitet, medan "Berättelser" inte ger ett lika gediget intryck. I åtta delar skildrar romanen hur Garibaldis ankomst till Sicilien 1...
LitteraturMagazinets recensent: Johan Köhler
 Information från förlaget 

Leoparden

Av Giuseppe Tomasi di Lampedusa

Bok-
presentation:
Leoparden
Författar-
presentation:
Giuseppe Tomasi di Lampedusa
Inbunden
Beställningsvara, 271 kr

Utgåvor

Kartonnage
Förlag: Bokförlaget Forum
Lagerstatus: Definitivt slut

När prins Giuseppe Tomasi di Lampedusa, hertig av Palma, avled 1957 vid sextio års ålder var han helt okänd i den litterära världen. Två år senare var den enda bok han skrivit och avslutat kort före sin död en av samtidens stora litterära händelser. Leoparden är inspirerad av den feodala miljö som författaren själv tillhörde. Berättelsen börjar en majdag 1860 kort efter folkhjälten Garibaldis landstigning på Sicilien. I palatset i Palermo härskar den ståtlige don Fabrizio. Det är en kraftfull man som älskar astronomi, vackra kvinnor och sin brorson Tancredi, som har gått med i Garibaldis frihetsrörelse. När det gäller politiken är don Fabrizio passiv trots att han ser sin egen ställning hotad. Garibaldis insats beredde vägen för Italiens enande, jorddrottarna skulle försvinna och den enkla människan få en chans. Leparden visar vad det kom att innebära för en enskild man i samhällets tippskikt. Det är en oerhört dramatisk skildring som får sin lyskraft genom författarens mästerskap och spiritualitet.

Utgivningsdatum: 19921021
9789137102962

Inbunden
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Lagerstatus: Beställningsvara

Det är 1860-tal och en omvälvande tid på Sicilien. Don Fabrizio är den framstående familjen Corberas överhuvud när Giuseppe Garibaldis styrkor sveper fram genom Italien. Garibaldis mål är att ena landets många små kungadömen i en republik. Don Fabrizio, som länge utmanats av nyrika bönder och lågadel, ställs nu inför hotet om en fullständig samhällsomvandling, som kan innebära slutet på hans släkts storhet. De befinner sig i en brytningstid där endast de starkaste och slugaste kommer att överleva. Denna den italienska litteraturens På spaning efter den tid som flytt kommer här i en ny översättning, tillsammans med några av författarens noveller, som tillsammans utgör hela författarskapet.

Familjen Corbera har länge varit en av Siciliens mest framstående familjer när Don Fabrizio Corbera, prins av Salina, på 1860-talet är dess överhuvud. Men han lever i en omvälvande tid: Giuseppe Garibaldis styrkor sveper fram genom Italien. Hans mål är att ena landets många små kungadömen i en republik. Då han landstiger på Sicilien ställs Don Fabrizios tillvaro på sin spets. Hans status, som länge har hotats av nyrika bönder och lågadel, ställs nu inför hotet om en fullständig samhällsomvandling, som skulle innebära slutet på hans släkts storhet. Don Fabrizio måste välja mellan att försvara adelns värderingar och att bryta med traditionen för att därigenom kunna säkra familjedynastins fortlevnad.
Överallt tycker han sig se bevis på förfall och förruttnelse - han befinner sig mitt i ett sönderfall, en brytningstid där endast de starkaste och slugaste kommer att överleva.
Leoparden ​är en klassiker bland historiska romaner. Den utkom först efter författarens död, sedan den blivit refuserad av två stora förlag, och blev omedelbart en succé. Giuseppe Tomasi di Lampedusa började skriva den då hans familjegods förstördes under andra världskriget, och använde sin egen farfarsfar, Don Giulio Fabrizio Tomasi, som förlaga för romanens Don Fabrizio. Romanen har även filmatiserats av Luchino Visconti.

Utgivningsdatum: 20151218
9789100125530

Bok: 25675
 Artiklar 
Leve den goda översättningen - Nio boktips

Internationella översättardagen

Leve den goda översättningen - Nio boktips

LitteraturMagazinets recensenter uppskattar goda översättningar av alla möjliga böcker. Men alltför sällan lyfter vi fram en bok för just översättningens kvalitet. Idag, 30 september, är det Internationella översättningsdagen och vi passar på att ändra på det.

Läs mer ...

Anmäl textfel

Utgivning

Leoparden

av Giuseppe Tomasi di Lampedusa
När prins Giuseppe Tomasi di Lampedusa, hertig av Palma, avled 19...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Tät relationsroman där vemodet får ta plats

Recension: Sent på dagen av Tessa Hadley

Kristoffer Bark - lite blekare än Maria Wern

Recension: Dotter saknad av Anna Jansson

Hur var Förintelsen möjlig?

Recension: Varför kunde det ske? : det finns många förklaringar till Förintelsen av Barbro Eberan

En Mann för vår tid

Recension: Fyra noveller : Tonio Kröger ; Tristan ; Döden i Venedig ; Mario och trollkarlen av Thomas Mann

En nessersk feelgood

Recension: Halvmördaren : Krönika över Adalbert Hanzon i nutid och dåtid författad av honom själv av Håkan Nesser

Från Sargassohavet och tillbaka igen

Recension: Ålevangeliet : Berättelsen om världens mest gåtfulla fisk av Patrik Svensson

Humor och inlevelseförmåga i läsvärd roman

Recension: Vissla i mörker av Emma Healey

Samma typ av annorlunda böcker

Recension: Det slutna sällskapet av Elizabeth Klehfoth

Förändring på gott och ont

Recension: Systerklockorna av Lars Mytting

Fjorton karameller som ingen är den andra lik

Recension: Leka vuxen av Marica Källner
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB