Recension av Smittad, Johanna Strömqvist: Hyfsad debut i samma liga som True blood - LitteraturMagazinet

 Gästrecension 

Recension av Smittad, Johanna Strömqvist

Hyfsad debut i samma liga som True blood

Inte någon originell berättelse om man har läst en del modern vampyrlitteratur, men kan ge spännande underhållning för stunden"
Bok-
presentation:
Smittad
Författar-
presentation:
Johanna Strömqvist
Pocket
Beställningsvara, 66 kr

Orkar du med ännu en bok med vampyrtema? I så fall kan Johanna Strömqvists debut "Smittad" vara något för dig. Denna gång är det Stockholm som drabbas av mörkrets varelser. En het sommar hittas flera kvinnor som har utsatts för brutala överfall av en okänd förövare.

För Maria är sommaren också het av andra anledningar. Hon drabbas av en himlastormande förälskelse när hon träffar Emmy och inleder ett passionerat men också struligt förhållande. Emmy med den fascinerande utstrålningen visar sig bära på flera hemligheter som riskerar att förgöra henne. Bland annat har hon ett drogberoende som får Maria att tveka om deras relation. Dessutom dras hon in ett sällskap som befinner sig i gränslandet till det övernaturliga.

"Smittad" är inte någon originell berättelse om man har läst en del modern vampyrlitteratur, men kan ge spännande underhållning för stunden. Jag tycker att det finns en del likheter med Charlaine Harris böcker om Sookie Stackhouse, även om miljön nu är svensk storstad istället för amerikansk landsbygd. Den komplicerade romantiska berättelsen som ger förvecklingar och ställer huvudpersonerna inför dilemman finns där, kombinerat med mycket blod och en del sex. Det som möjligen skiljer är att vampyrerna inte är så mycket i fokus, istället är det utvecklingen av relationen mellan Emmy och Maria som driver berättelsen framåt. Maria blir en medberoende som måste ta ett beslut för sig själv vad hon kan gå med på när Emmy drar sina linor. Ska hon försöka ändra på sin älskades vanor, eller gå därifrån och lämna den stora kärleken?

Om jag ska placera "Smittad" på en vampyrskala så hamnar den väl någonstans mitt i. Jag tycker att boken är klart bättre än "Twilight" och "Anita Blake", men den är också en bra bit från att nå upp till mästarklassen där "Låt den rätte komma in", "Dracula", "Salem´s Lot" med flera huserar. Därmed hamnar den väl i samma liga som "True Blood" och "Släktet" av Del Toro/Hogan, vilket får anses vara en hyfsad debut.

Profil: Henrik Elstad

Mottagen: 3 juni 2012

 

Anmäl textfel

 Recensioner 

Recension av Smittad, Johanna Strömqvist

Kärleksberättelse som inte slavar under normer

Enligt mina kinkiga mått är det här faktiskt riktiga vampyrer. Inga töntiga vegetarianer här inte"
Det här med att passa in. Kan verkligen någon av ni som läser det här säga att ni känner att ni passar in? Till hundra procent? Det är dels det som den här boken handlar om. Desperationen efter att passa in i den givna mallen. Bokens huvudperson Marie har aldrig gjort det. Inte heller Emmy. Emmy som Marie träffar på en fest och faller pladask för. Helt plötsligt är hon mitt uppe i ett förhållande som aldrig...
Recension av profil: Anna Lagerqvist

LitteraturMagazinets recension av Smittad, Johanna Strömqvist

Droger och blod i snygg urban fantasy-utformning

Johanna Strömqvist har fångat berättelsen om den första kärleken bra"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Det är den hetaste sommaren på trettio år och Stockholm sjuder som i en kokande gryta. Tidningarna rapporterar om våldtäkter, överfall och extrema, blodiga mord och stadens innevånare blir allt mer obekväma och lättretliga. Bokens huvudperson, Maria, lider av värmen, men slipper i alla fall gå till jobbet då hon ska tillbringa sommaren med att repa med bandet, ta körkort och förbereda sig inför höst...
LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Utgivning

På gränsen

av Johanna Strömqvist
Den heta sommaren är slut. Maria har börjat på universitetet, och...

Rockfestivalen

av Johanna Strömqvist
Det är White Coffeins sista spelning. Men vem minns ett hårdrocks...

Smittad

av Johanna Strömqvist
Det är sommar och Stockholm är olidligt hett och kvalmigt och när Maria träffar Emmy vänds allt uppochned och hon blir kär för första gången. Men det är något som händer ute i sommarnätterna och Maria inser att Emmy är inblandad i något ovanligt, till och med farligt.

Vår kungafamilj : i fest och vardag 2008

av Johanna Strömqvist
Den klassiska årsboken som följer vår kungafamilj under ett helt ...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Tunt men ömsint om en mor

Recension: En kvinnas frigörelse av Édouard Louis

Jul i Berlin 1939

Recension: Mörkläggning av Simon Scarrow

Vackert om en gåtfull färd

Recension: Myten om Luna av Hillevi Torell

Luxemburg under ytan

Recension: Tivolit av Jenny Runesson

Naturnära om livets hårda villkor

Recension: Dit du går, följer jag av Lina Nordquist
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB