Recension av Smittad, Johanna Strömqvist: Droger och blod i snygg urban fantasy-utformning - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Smittad, Johanna Strömqvist

Droger och blod i snygg urban fantasy-utformning

Johanna Strömqvist har fångat berättelsen om den första kärleken bra"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Smittad
Författar-
presentation:
Johanna Strömqvist
Pocket
Beställningsvara, 66 kr

Det är den hetaste sommaren på trettio år och Stockholm sjuder som i en kokande gryta. Tidningarna rapporterar om våldtäkter, överfall och extrema, blodiga mord och stadens innevånare blir allt mer obekväma och lättretliga.

Bokens huvudperson, Maria, lider av värmen, men slipper i alla fall gå till jobbet då hon ska tillbringa sommaren med att repa med bandet, ta körkort och förbereda sig inför höstens universitetsstudier.

När hon träffar Emmy, med gula ögon, ljusa ärrade armar och tatueringar, blir hon kär på riktigt för första gången och släpper allt hon har för händerna för att bara umgås med underbara, fantastiska Emmy. Allting går riktigt bra till en början, de är lika kära och galna och njuter av livet och sommaren, men när Emmy presenterar Maria för sina kompisar Blomman och Emil och deras gemensamma nöje, droger, börjar Maria inse att Emmys liv är bra mer komplicerat än vad hon har trott från början.

Det här är en fin berättelse på mer än ett plan. Det handlar inte bara kärlek utan även om vänskap, rädsla och skräcken för att bli lämnad ensam kvar när alla andra har gått. Den finns hos både Maria och Emmy, men de hanterar den på väldigt olika sätt. Maria försöker komma så nära som det bara går och Emmy knuffar bort den som kommer för nära, vilket vid många tillfällen gör deras relation ytterst komplicerad. Däremot hade relationen till André dock kunna fördjupats, jag hade gärna sett mer av hans inflytande och agerande.

Johanna Strömqvist har fångat berättelsen om den första kärleken bra – förälskelsen som kan bli så omvälvande och upprörande att man gör i princip allt för att få behålla den även om det innebär att man måste kliva utanför ramen för det man är bekväm med, till och med det man anser vara moraliskt rätt och kanske till och med in i det som man inser är rent ut sagt livsfarligt. Hon har även lyckats ge berättelsen en riktigt snygg urban fantasy-utformning och det tar vi tacksamt emot. Den svenska litteraturen får gärna fyllas med ännu fler bidrag i den genren!

För mig är det en mycket tilltalande bok, även om jag hade önskat mig lite mer av huvudpersonen Maria. Jag hade velat höra mer om hennes ångest, hennes tankar och rädslan för att förlora Emmy. Men annars är Maria en hjältinna precis i min smak, hon är tuff, väjer inte för något, trots att hon är livrädd, och tvingar sig själv att slåss för det hon vill ha. Jag vill ha fler av Marias sort i den svenska litteraturen, jag har saknat den här typen av huvudperson utan att knappt ens vetat vad jag har letat efter.

Profil: Emma Kreü

Mottagen: 6 juni 2012

 

Anmäl textfel

 Recensioner 

Recension av Smittad, Johanna Strömqvist

Kärleksberättelse som inte slavar under normer

Enligt mina kinkiga mått är det här faktiskt riktiga vampyrer. Inga töntiga vegetarianer här inte"
Det här med att passa in. Kan verkligen någon av ni som läser det här säga att ni känner att ni passar in? Till hundra procent? Det är dels det som den här boken handlar om. Desperationen efter att passa in i den givna mallen. Bokens huvudperson Marie har aldrig gjort det. Inte heller Emmy. Emmy som Marie träffar på en fest och faller pladask för. Helt plötsligt är hon mitt uppe i ett förhållande som aldrig...
Recension av profil: Anna Lagerqvist

Recension av Smittad, Johanna Strömqvist

Hyfsad debut i samma liga som True blood

Inte någon originell berättelse om man har läst en del modern vampyrlitteratur, men kan ge spännande underhållning för stunden"
Orkar du med ännu en bok med vampyrtema? I så fall kan Johanna Strömqvists debut "Smittad" vara något för dig. Denna gång är det Stockholm som drabbas av mörkrets varelser. En het sommar hittas flera kvinnor som har utsatts för brutala överfall av en okänd förövare. För Maria är sommaren också het av andra anledningar. Hon drabbas av en himlastormande förälskelse när hon träffar Em...
Recension av profil: Henrik Elstad

Utgivning

På gränsen

av Johanna Strömqvist
Den heta sommaren är slut. Maria har börjat på universitetet, och...

Rockfestivalen

av Johanna Strömqvist
Det är White Coffeins sista spelning. Men vem minns ett hårdrocks...

Smittad

av Johanna Strömqvist
Det är sommar och Stockholm är olidligt hett och kvalmigt och när Maria träffar Emmy vänds allt uppochned och hon blir kär för första gången. Men det är något som händer ute i sommarnätterna och Maria inser att Emmy är inblandad i något ovanligt, till och med farligt.

Vår kungafamilj : i fest och vardag 2008

av Johanna Strömqvist
Den klassiska årsboken som följer vår kungafamilj under ett helt ...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Litterär fullträff om destruktiva relationer

Recension: Slagsmål av Karl Modig

Känsliga läsare varnas när tv-serie blir bok

Recension: Världens hemskaste sjukdomar av Sofia Bergström, Ida Kjellin

Ung för 50 år sedan

Recension: En flickas memoarer av Annie Ernaux

Påskgodis i bokformat

Recension: Knäckta ägg och krossade hjärtan : en alldeles omöjlig påsk av Maria Ernestam

Det gäller livet hos Herbjørg Wassmo

Recension: Den som ser av Herbjørg Wassmo
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB