Recension av Svarta havet, Kéthévane Davrichewy: En berättelse om ouppfyllda drömmar - LitteraturMagazinet

 Gästrecension 

Recension av Svarta havet, Kéthévane Davrichewy

En berättelse om ouppfyllda drömmar

Formuleringsglädjen hålls i strama tyglar, tonfallet är lakoniskt rakt igenom, men det blir – kanske just därför – aldrig tråkigt"
Bok-
presentation:
Svarta havet
Författar-
presentation:
Kéthévane Davrichewy
Utg.år: 2012

I skrivande stund minns jag inte vem som myntade begreppet exiliker. Ett ord som länge lyst med sin frånvaro i svenskan, trots de migrationer som svept fram över Europa. Temat utvandring och exil är något som redan länge angått oss och jag tröttnar inte på att läsa om det. Hos Davrichewy slipper man nostalgi och omtagningar. Hennes huvudperson har ingen förkärlek för fotoalbum, men minnena är desto intensivare. Först efter några kapitel litar jag som läsare på Davrichewys romanvärld, men då är jag också helt fast.

Tamouna och Tamaz lär känna varandra i tonåren. De promenerar vid Svarta havet, tysta sida vid sida. Det är sommar hos Tamounas mormor och morfar. Men sommaren därpå kommer hon inte tillbaka. Ett italienskt fartyg avseglar mot Europa med den georgiska regeringen, som Tamounas far tillhör, och deras familjer. Mycket skingras för vinden när den nya tillvaron inleds. Tamounas familj blir en del av den georgiska kolonin i Paris. Mitt i det kaos och den smärta som utvandringen och den förlorade mannen skapar, sätter Davrichewy fingret på något djupt mänskligt:

”Mina uppror räcker aldrig särskilt länge. Säkert därför att jag har en stark känsla för plikten, och för familjen. Eller än värre, eftersom jag tillhör dem som låter sig föras med av händelserna.”

Romanen rör sig mellan två skikt: minnenas och nuets – 90-årsdagen i en parislägenhet som undan för undan fylls av en livlig georgisk släkt, inte utan spänningar och passioner. Under ytan bultar den gamla Tamounas väntan på ungdomskärleken Tamaz, som lovat att dyka upp.

Det är mot fond av varandra som de två tidsskikten får sina starkaste färger. I undertexten förs ett samtal om kärleken och tiden och om vad de två gör med varandra. Är det möjligt att älska någon genom ett helt liv utan att egentligen leva tillsammans?

Romanen "Svarta havet" är en berättelse om ouppfyllda drömmar, om ett liv som inte blev som huvudpersonen önskat, men ändå ett liv, format av den dramatiska georgiska 1900-talshistorien. Davrichewys gestalter har djup och kastar skuggor in i texten. Genom dem förmedlas en doft av den georgiska kulturen och mentaliteten. Man är stolt, tillsammans men ensam, ljuger för varandra om dödliga sjukdomar, förtiger tragik och firar självständighetsdagen den 26 maj kanske lite för vilt på Paris’ gator.

Formuleringsglädjen hålls i strama tyglar, tonfallet är lakoniskt rakt igenom, men det blir – kanske just därför – aldrig tråkigt.

Läs "Svarta havet" för de insikter om exil som den förmedlar, för den egensinniga författarröst som gör sig hörd och för det väsentliga stycke georgisk och europeisk historia som den på ett osökt sätt skiktar genom ett skarpt minnes lins.

Profil: Marie Tonkin Reda

Mottagen: 1 september 2012

 

Anmäl textfel

 Recensioner 

Recension av Svarta havet, Kéthévane Davrichewy

Skildring av vad exilen kan göra med en människa

Davrichewy använder ett korthugget språk. Meningarna är korta och utgör ett liksom svävande återgivande av händelser"
Det är Tamounas 90-åriga födelsedag. Hennes lilla lägenhet i Paris sjuder av aktivitet när vänner och släktingar kommer och går. Thamouna själv befinner sig i stormens öga. Oförmögen att ta in allt som sker runt omkring henne, alla samtal, allt buller. Hon väntar blott på en. Den man som genom livet varit hennes stora kärlek men som på grund av krig, exil och rädslor aldrig riktigt kunnat bli hennes....
Recension av profil: Elin Lucassi

Utgivning

Svarta havet

av Kéthévane Davrichewy
Tamouna vaknar i sin Parislägenhet. Det är hennes 90-årsdag och v...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Kärlek på kundtjänst

Recension: Älskar att hata dig av Lovisa Wistrand

Överlastad spänningsroman

Recension: Plats 7A av Sebastian Fitzek

Tröstande godnattbok

Recension: Flickan från andra sidan havet av Sophie G. Hallgren

Fantastisk skildring av ett människoliv

Recension: Märit av Elisa Rossholm

Stringent om en livsavgörande händelse

Recension: Dödsängel av Axel Burénius
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB