Svarta havet av Kéthévane Davrichewy - LitteraturMagazinet

 Glansholms Bokhandel & Antikvariat 
Svarta havet Kéthévane Davrichewy
Inbunden från 2012

Pris: 89 kr
Se produkten ...
[ANTIKVARIATET TILLFÄLLIGT STÄNGT PGA FLYTT]

 Recensioner 

Recension av Svarta havet, Kéthévane Davrichewy

Skildring av vad exilen kan göra med en människa

Davrichewy använder ett korthugget språk. Meningarna är korta och utgör ett liksom svävande återgivande av händelser"
Det är Tamounas 90-åriga födelsedag. Hennes lilla lägenhet i Paris sjuder av aktivitet när vänner och släktingar kommer och går. Thamouna själv befinner sig i stormens öga. Oförmögen att ta in allt som sker runt omkring henne, alla samtal, allt buller. Hon väntar blott på en. Den man som genom livet varit hennes stora kärlek men som på grund av krig, exil och rädslor aldrig riktigt kunnat bli hennes....
Recension av profil: Elin Lucassi

Recension av Svarta havet, Kéthévane Davrichewy

En berättelse om ouppfyllda drömmar

Formuleringsglädjen hålls i strama tyglar, tonfallet är lakoniskt rakt igenom, men det blir – kanske just därför – aldrig tråkigt"
I skrivande stund minns jag inte vem som myntade begreppet exiliker. Ett ord som länge lyst med sin frånvaro i svenskan, trots de migrationer som svept fram över Europa. Temat utvandring och exil är något som redan länge angått oss och jag tröttnar inte på att läsa om det. Hos Davrichewy slipper man nostalgi och omtagningar. Hennes huvudperson har ingen förkärlek för fotoalbum, men minnena är desto intensivare. F&o...
Recension av profil: Marie Tonkin Reda
 Information från förlaget 

Svarta havet

Av Kéthévane Davrichewy

Bok-
presentation:
Svarta havet
Författar-
presentation:
Kéthévane Davrichewy
Utg.år: 2012
Originaltitel: La Mer Noire

Om kärlekens hemliga kraftkälla

Den åldrade Tamouna vaknar i sin Parislägenhet. Det är hennes 90-årsdag och vi får följa henne genom den; hur barn, barnbarn, släkt och vänner kommer förbi, förberedelserna för kvällens stora fest, och inte minst hennes oro ifall ungdomskärleken Tamaz ska infinna sig som han sagt. Men mitt bland födelsedagens bestyr rör sig minnena: barndomen i Georgien; sommarvistelserna hos morföräldrarna i det stora huset vid Svarta havets kust, där Tamouna som 15-åring möter Tamaz i en intensiv förälskelse; familjens flykt och exilen i Paris. Drömmen om att återvända skaver mot viljan att skapa sig ett liv i det nya landet. Och som en röd tråd genom minnena finns kärleken till Tamaz, livslång men aldrig helt förverkligad. De möts igen, med långa mellanrum, men befinner sig alltid i ofas. En kärlek som är för stor för vardagslivet, en kärlek som associeras med drömmen om det förlorade Georgien, en kärlek som lyser starkast på avstånd. För Tamouna blir det den hemliga kraftkälla som hjälper henne genom en rad svårigheter: den älskade systerns alltför tidiga död, det olyckliga äktenskapet, de orealiserade konstnärsdrömmarna. Kéthévane Davrichewys roman Svarta havet är ett starkt och gripande porträtt av en kvinna som försöker göra det bästa av ett liv hon aldrig riktigt väljer, och som finner sin frihet i det inre livet. En kvinna som tidigt tvingats lära sig att bära sina sorger och drömmar i ensamheten. Berättelsen om Tamouna är samtidigt också en fint tecknad skildring av Georgiens dramatiska 1900-talshistoria.

"Den är behaglig och sval som, ja, en bris en het dag vid Svarta havet. Prosan är återhållen utan att vara stram, språket direkt men med en känsla för poesin i detta direkta, enkla (en eloge till Anna-Karin Palm som verkligen lyckats med sin luftiga översättning). Davrichewy skriver vackert om ynnesten att få älska, även om - eller kanske särskilt då - den kärleken är på avstånd." Svenska Dagbladet

Utgåvor

Inbunden
Förlag: 2244
Lagerstatus: Definitivt slut

Tamouna vaknar i sin Parislägenhet. Det är hennes 90-årsdag och vi får följa henne genom den; hur barn, barnbarn, släkt och vänner kommer förbi, förberedelserna för kvällens fest, och hennes oro ifall ungdomskärleken Tamaz ska infinna sig.


Och mitt bland födelsedagens bestyr rör sig minnena: barndomen i Georgien, somrarna hos morföräldrarna i huset vid Svarta havet, familjens flykt till Paris. Och den aldrig helt förverkligade kärleken till Tamaz, den kraftkälla som hjälper Tamouna genom livets svårigheter.


Svarta havet är ett gripande porträtt av en kvinna som försöker göra det bästa av ett liv hon aldrig riktigt väljer - allt skildrat mot bakgrund av den georgiska 1900-talshistorien.


 

Om kärlekens hemliga kraftkällaDen åldrade Tamouna vaknar i sin Parislägenhet. Det är hennes 90-årsdag och vi får följa henne genom den; hur barn, barnbarn, släkt och vänner kommer förbi, förberedelserna för kvällens stora fest, och inte minst hennes oro ifall ungdomskärleken Tamaz ska infinna sig som han sagt.

Men mitt bland födelsedagens bestyr rör sig minnena: barndomen i Georgien; sommarvistelserna hos morföräldrarna i det stora huset vid Svarta havets kust, där Tamouna som 15-åring möter Tamaz i en intensiv förälskelse; familjens flykt och exilen i Paris. Drömmen om att återvända skaver mot viljan att skapa sig ett liv i det nya landet. Och som en röd tråd genom minnena finns kärleken till Tamaz, livslång men aldrig helt förverkligad. De möts igen, med långa mellanrum, men befinner sig alltid i ofas. En kärlek som är för stor för vardagslivet, en kärlek som associeras med drömmen om det förlorade Georgien, en kärlek som lyser starkast på avstånd. För Tamouna blir det den hemliga kraftkälla som hjälper henne genom en rad svårigheter: den älskade systerns alltför tidiga död, det olyckliga äktenskapet, de orealiserade konstnärsdrömmarna.

Kéthévane Davrichewys roman Svarta havet är ett starkt och gripande porträtt av en kvinna som försöker göra det bästa av ett liv hon aldrig riktigt väljer, och som finner sin frihet i det inre livet. En kvinna som tidigt tvingats lära sig att bära sina sorger och drömmar i ensamheten. Berättelsen om Tamouna är samtidigt också en fint tecknad skildring av Georgiens dramatiska 1900-talshistoria."Den är behaglig och sval som, ja, en bris en het dag vid Svarta havet. Prosan är återhållen utan att vara stram, språket direkt men med en känsla för poesin i detta direkta, enkla (en eloge till Anna-Karin Palm som verkligen lyckats med sin luftiga översättning). Davrichewy skriver vackert om ynnesten att få älska, även om - eller kanske särskilt då - den kärleken är på avstånd." Svenska Dagbladet

Utgivningsdatum: 20120823
9789186729097

Bok: 191949

Anmäl textfel

Utgivning

Svarta havet

av Kéthévane Davrichewy
Tamouna vaknar i sin Parislägenhet. Det är hennes 90-årsdag och v...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Kärlek på kundtjänst

Recension: Älskar att hata dig av Lovisa Wistrand

Överlastad spänningsroman

Recension: Plats 7A av Sebastian Fitzek

Tröstande godnattbok

Recension: Flickan från andra sidan havet av Sophie G. Hallgren

Fantastisk skildring av ett människoliv

Recension: Märit av Elisa Rossholm

Stringent om en livsavgörande händelse

Recension: Dödsängel av Axel Burénius

Instängd med de stora

Recension: Jag vill skriva sant : Tora Dahl och poeterna på Parkvägen av Jesper Högström

Våld i vinets värld

Recension: Mordet som kom av sig av Lennart Rammer

Lyxig bok fylld av dansk stickinspiration

Recension: Knitting for Olive av Caroline Larsen, Pernille Larsen

En fulländad romandebut

Recension: Räkna hjärtslag av Katarina Widholm

Gedigen roman om en annan tid

Recension: Kaptenen och Ann Barbara av Ida Jessen
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB