Många bra lättlästa böcker hösten 2013 - LitteraturMagazinet

 Krönikor 
Bok-
presentation:
Saga och Moses
Författar-
presentation:
Maria Källström
Äventyr i Paradiset. Bästa värsta födelsedagen
Moni Nilsson
Inbunden
111 kr
Lilla Extra. Hitta den rätta
Martin Widmark
Inbunden
111 kr
Lilla Extra. Alla ljuger
Martin Widmark
Inbunden
111 kr
Spindlar och spöken
Ewa Christina Johansson
Fyrvaktarens käpp
Britt Engdal
Inbunden
118 kr
Försvunnen
Torsten Bengtsson
Inbunden
118 kr

Erika Wallman

Många bra lättlästa böcker hösten 2013

Hösten 2013 kommer en lång rad lättlästa böcker för barn ut. Bra för de som just knäckt läskoden och ska börja läsa på egen hand. Erika Wallman har läst sju av dem och hittat flera guldkorn.

"Saga och Moses" av Pia Hagmar
Alla får gå på cirkus utom Saga eftersom hennes mamma säger att det är för dyrt. När Saga är på väg hem från skolan tillsammans med bästisen Max och är som mest arg får hon syn på en häst som inte verkar tillhöra någon. De bestämmer sig för att rädda hästen och när de hittar ägaren visar det sig att han jobbar på cirkusen.

Berättelsen om Saga är lätt att känna igen sig i, vem har inte varit med om att saker varit för dyra och vem har inte drömt om att jobba på cirkus? Boken är rikt illustrerad med stora och lagom detaljerade bilder som förstärker texten. Den är skriven med enbart versaler vilket egentligen försvårar ordbilden men kan vara till stor hjälp för den som inte blivit riktigt bekväm med de små bokstäverna än. Dessutom handlar det om en modig flicka och en pojke som får lov att vara lite mindre tuff.

"Bästa värsta födelsedagen" av Moni Nilsson
Äntligen är det Kakans födelsedag och äntligen ska hon få en egen cykel. Eller? Paketen är väldigt små, inget av dem kan innehålla en hel cykel. Men så får hon ett rött snöre av bästa kompisen Slatten, ett snöre som ringlar sig runt hela kvarteret. Och i slutet av snöret står det en cykel. Tillsammans ger de sig ut på en hisnande tur men den slutar inte väl, varken för Kakan, cykeln eller vänskapen.

Det här är den femte boken om Kakan och Slatten som ingår i serien "Äventyr i Paradiset". En lite längre bok med flera vändningar, enkel och luftig text och pratbubblor på vissa ställen. Det här är bilder att bli glad av; cykelbackarna är jättelånga, hela kvarteret hurrar, tatueraren blir inlindad i det röda snöret och morfar gråter glädjetårar.

"Hitta den rätta" och "Alla ljuger" av Martin Widmark
Wilma, Cornelis, Thi och Petter är fyra väldigt olika kompisar som gör en egen tidning ihop - Lilla Extra! - som även är namnet på bokserien. I "Hitta den rätta" försöker de hjälpa ensamma människor att träffa just den rätta, något som visar sig allt annat än enkelt. Men man måste kanske inte vara ihop med någon för att inte vara ensam? I "Alla ljuger" försöker reportrarna ta reda på om alla som säger att de inte ljuger talar sanning. Eller är det faktiskt så att till och med poliser ljuger ibland?

Böckerna är rikt och roligt illustrerade och de olika personligheterna målas skickligt fram genom gester och ansiktsuttryck. Texten är stor och luftig med en mening på varje rad. Berättelserna består till stor del av rapp dialog men det är inte svårt att hänga med, tvärtom är Martin Widmark väldigt duktig på att få samtalen att låta naturliga.

"Spindlar och spöken" av Ewa Christina Johansson
Malte och Milda hälsar på hos moster Ros. Hon bor i ett stort och kusligt hus och säger att det spökar. Om Malte vågar gå upp på vinden själv så ska han få allt Mildas godis. Han gör det trots att han är rädd att råka på både spindlar och spöken. Frågan är om det bara är någon som luras med honom eller om det verkligen finns ett spöke på vinden.

"Spindlar och spöken" är första delen i serien Spökhuset. Det är en rikt illustrerad bok som är lagom läskig för den som precis börjat läsa själv och tycker om spökhistorier. Meningarna är korta och uppdelade i korta stycken. Vissa styckena saknar rak vänstermarginal och är utspridda här och där runt en illustration, något som ger ett rörigt intryck och kan försvåra läsningen för nybörjaren. Man riskerar att missa en mening eller läsa i fel ordning.

"Fyrvaktarens käpp" av Britt Engdal
Viktor springer bort från kompisarnas skratt och gliringar och tar sig in i den gamla fyren. Konstiga saker börjar hända, som om det spökade. Han hittar en gammal käpp, är det den döde fyrvaktarens? Med hjälp av Lisa börjar Viktor ta reda på vad som hände fyrvaktaren och hans fru Sofia, hon som har samma namn som Lisas kompis som brukar le mot Viktor så att han blir röd i ansiktet.

En ömsom kuslig ömsom vardagsnära berättelse som en pojke, ett mysterium och en spirande kärlekshistoria. Det är enkelt att hänga med i historien samtidigt som den inte är förutsägbar. Meningarna är korta och sidorna luftiga. Dessutom har texten så kallat frasanpassat radfall, det vill säga den börjar på ny rad där det känns naturligt i läsningen och alltid efter skiljetecken. Detta kan göra texten mer lättläst för en del personer och är man ovan kommer man in i det ganska snabbt. Boken innehåller inga bilder men det är inget man saknar.

"Försvunnen" av Torsten Bengtsson
Olle är bästa kompis med Adam. Hans pappa dricker och det händer att han slår Adam som till slut bestämmer sig för att försvinna. Olle och tjejerna Vera och Elsa kan inte bara vara i skolan som vanligt utan börjar leta parallellt med polisen. Men vad kommer att hända när de hittar Adam? Vad kommer hans pappa att göra då?

Eftersom man får följa både Olle och Adam i den här berättelsen så vet man att Adam försvunnit frivillig och är i livet. Det gör att boken inte blir så läskig men den är ändå obehaglig. Miljöer, händelser och personer är vardagliga och enkla att känna igen sig i vilket ger de svåra ämnena extra tyngd och uppmuntrar till reflektion; det händer här och nu, det kan hända någon jag känner. Ett stort plus för att verklighetsförankringen följer med ända till slutet; det löser sig inte snabbt och enkelt för Adams familj utan de kommer att få fortsätta kämpa länge tillsammans. Ett hoppfullt men realistiskt slut.

Boken är ganska lång (12 kapitel) men texten är stor och luftig med korta lättlästa meningar. Det är mycket beskrivningar och mindre gestaltning vilket underlättar för nybörjarläsaren. En bra bok för den som vill ha lite mer känslor, tankar och inre dialog och som vill prova att läsa en bok med parallella historier vilket inte är helt lätt i början.


Erika Wallman

17 oktober 2013
 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Recensioner barnböcker

Tröstande godnattbok

Recension: Flickan från andra sidan havet av Sophie G. Hallgren

En tegelsten för alla åldrar

Recension: Lindormars land av Frida Nilsson

Fin bilderbok om sorg och saknad

Recension: Jag kommer hitta däj där av Jessica Lindholm

Charmig sommarlovsläsning

Recension: Emma amatördetektiv av Sanna Juhlin

Känsliga läsare varnas när tv-serie blir bok

Recension: Världens hemskaste sjukdomar av Sofia Bergström, Ida Kjellin

Vardagsäventyr i matbutiken

Recension: Vilse av Ola Belin

Författarbiografi för barn

Recension: Små människor, stora drömmar. Astrid Lindgren av Maria Isabel Sánches Vegara

Morris Mohlin träffar målet

Recension: Morris Mohlin är levande måltavla av Maria Frensborg

Spökhistoria på en stormig ö

Recension: Mysteriet på Ödeborgen av Kristina Ohlsson

Bland pärlor och hajar

Recension: Pärlfiskaren av Karin Erlandsson

Vill du hjälpa detektiverna?

Recension: Jul i Valleby. Det stora strömavbrottet av Martin Widmark

Lekfull jakt efter grannens katt

Recension: Tiger, Tiger, Tiger av Åsa Lind

Bilderbok med julbudskap

Recension: Alla får åka med av Anna-Clara Tidholm

En dyster men spännande framtid

Recension: Curly Bracket. Game over av Johan Wendt

Betydligt mer än ännu en bilderbok om döden

Recension: Den långa resan av Sofia Hedman

Isol visar ingen nåd

Recension: Hur ska det gå för Toribio? av Isol

Fin realism för små och lite större

Recension: Var bor djuren? - Var, hur, varför? av Anne Möller

Lagom rolig berättelse med störande inslag

Recension: Wade Bradford av Dinosaurien på 13:e våningen

Krakel Spektakel och många andra

Recension: Dinkeli dunkeli doja : rim och ramsor av Lennart Hellsing av Lennart Hellsing

Godnattsaga med pedagogiska inslag

Recension: Tuff tuff tut tut av Emma Garcia

Fin historia med tunga ämnen

Recension: Fjädrar av Jacqueline Woodson

Mix hjälper till

Recension: Mix bygger av Malin Lilja

”Vi leker att du är en bebis.”

Recension: Allan och Mike: Vi leker att jag är din pappa av Tora von Platen

Pi och Sally bygger en isracer

Recension: Pi och Powerbollarna : Vinterracet av Karolina Kjellberg

Vad finns i parken?

Recension: Titta parken! av Åsa Mendel-Hartvig

Vackert rymdepos för barn

Recension: Till Vial : 8400 dagar kvar av Henrik Ståhl

Härligt rymdäventyr

Recension: Rymdpiloterna och kapten Zenoks onda önskan av Magnus Ljunggren

En sömnig promenad genom staden

Recension: Om kvällen av Akiko Miyakoshi

En dag på förskolan

Recension: Allan och Mike: Vi leker att jag är din pappa av Tora von Platen

Mysig skräck för nybörjarläsare

Recension: Mystiska skolan. Charlie, Charlie, är du där? av Katarina Genar
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB