De goda krafterna höjer sina röster - LitteraturMagazinet

 Krönikor 

Raoul Wallenbergs dag 27 augusti

De goda krafterna höjer sina röster

Idag firas medmänsklighet och civilkurage till minne av Raoul Wallenberg (bilden till höger). "Det är mer aktuellt än någonsin att minnas när hatet gror och onda vindar blåser" skriver Vesna Prekopic.

Den 27 augusti är det Raoul Wallenbergs dag. Det är en nationell dag för att uppmärksamma och uppmana till medmänsklighet och och civilkurage. Det är mer aktuellt än någonsin att minnas.

Vi har valår och runt om i landet mobiliserar nya generationer nazister och rasister. Det är obegripligt för mig. Hur är det möjligt? Hur kan hatet vara så stort i en människa?

Det är med kärlek och positiv motkraft, som hatets ideologi ska mötas"

Samtidigt höjer de goda krafterna sina röster. Vanliga människor som inte vill att det onda vinner över det goda. Motdemonstrationer, kyrkklockor som ringer varnande och en rörelse kallat Tillsammanskapet växer i landet. För det är med kärlek och positiv motkraft, som hatets ideologi ska mötas.

Boken "Om detta må ni berätta..." är en bok om Förintelsen. Jag fick den gratis när jag gick på gymnasiet i början på 1990-talet, och var en del av en infosatsning kallad Levande Historia. Den handlar om "vad människor är i stånd att göra mot andra människor när demokratins värden bryts ner och ersätts av hatets och våldets ideologi". Den är också mer aktuell än någonsin.

Den 27 augusti är det Raoul Wallenbergs dag, så kanske en liten stund ska ägnas åt läsning. Det finns gott om litteratur som handlar om kärlek till dina medmänniskor, se tips till höger.

För att fira Raoul Wallenbergs minne har Raoul Wallenberg Academy satt samman listan 100 sätt att #göraskillnad. Första punkten:

"Våga säga ifrån nästa gång du hör någon använda uttryck som du tycker är rasistiska, sexistiska eller homofoba."


Profil: Vesna Prekopic

27 augusti 2014
 

Anmäl textfel

 Boktips 

Två boktips på temat civilkurage:

"Boktjuven" av Markus Zusak
En modern klassiker om flickan Liesel som börjar stjäla böcker i ett sargat Nazityskland. Krigets fasor och vardagens utmaningar och glädjeämnen skildras utifrån hennes dagboksanteckningar. Här skildras i allra högsta grad civilkurage.

"Flyga drake" av Khaled Hosseini
Boken utspelar sig i Afganistan och skildrar relationen mellan två pojkar, Hassan och Amir. Vad är man beredd att offra för en annan människa? Boken tar upp teman som rasism, kärlek, relationen till en far, livet i exil och släktband. Samtidigt är det en historielektion på temat Afganistans moderna hitoria.

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Om ett yrkesval att kämpa för

Recension: En egen lön av Maria Gustavsdotter

En modern tonårsbok för alla

Recension: Värsta bästa tonåren av Maria Dufva

Fullt upp på detektivbyrån

Recension: Det spökar på Smögen av Anna Ihrén

Karma och Jonar på nytt äventyr

Recension: Ond magi av Zelda Falköga

Med intellektuell spänst om ålderdomen

Recension: I november : om åldrandet av Sven-Eric Liedman
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB