Vesna Prekopic - LitteraturMagazinet

hej

 Litteraturblogg: Vesna Prekopic 

Visa standardvy Visa omslagsvyMycket intressant att höra Susanna Alakoski prata om "anhörigsorg" i Parkteaterns regi. Sissela Kyle läser högt. #årsta #parkteatern #litteratur #författarsamtal #vesna_lm

Bilden är även publicerad på LitteraturMagazinet instagram

Profil: Vesna Prekopic

 

Döda fiskar, levande barn

Döda fiskar, levande barn

Det är en arbetarklasskildring ur ett barns ögon. Det är ett liv som skildras där man vet sin plats på jorden"

Döda Fiskar av Alf Solander har följt mig sedan jag läste ut den för någon månad sedan. En enkelt berättad historia om ett barns liv under årstidernas växlingar. Den har bitit sig fast. Ja, jag är partisk. Det är därför det blir ett blogginlägg istället för en recension. Jag känner nämligen författaren. Han har varit en chef och vän i många år. Men mest av allt har han alltid varit en förebild. Han säger inte bara - han gör. Nu har han följt en dröm och gett ut en roman.

Hur läser man en bok av någon man känner som vuxen, som skrivit en bok om (sin?) barndom utan att se författaren själv på sidorna, mellan raderna. Baksidestexten är lurig. Den säger varken att det är eller inte är en självbiografisk bok. Hur mycket jag än vet att det är en roman, vet jag också att författaren själv finns där. Det både lockar och skrämmer.

I 45 korta episoder får vi följa en sex-årig pojkes vardag, mestadels i ensamhet. Han strövar, leker, tänker, upptäcker. Det är en dov ton som mullrar tyst genom hela berättelsen. Ett annat liv, ett annat Sverige, men ändå exakt samma som i dag. Ett samhälle där det är skillnad på folk och folk, en värld där vissa har och andra inte har. Materiellt och kulturellt.

"Lars Demitz mamma är noga med att berätta att Lars är ett klokt barn som kunde läsa och skriva långt innan årskurs 1 och som helst tycker om rymden och världshaven och historia och böcker om naturen och teknik och som ogillar vilda lekar. Jag antar att hon vill markera något med sina utläggningar. Jag kan varken läsa eller skriva, till skillnad mot Lars kan jag springa och hoppa bra, men jag anar aldrig avgrunden".

Det är en arbetarklasskildring ur ett barns ögon. Det är ett liv som skildras där man vet sin plats på jorden. Och skillnaden mellan natur och kultur, på tjänstemannabarn och arbetarbarn accentueras i de små detaljerna. Av hur man sköter sin hygien, vilka kläder man bär, hur man ser på sig själv i relation till andra.

Det är en fin skildring av ett barns inneboende känsla och allt större empiriska kunskap om att livet ser olika ut för olika människor. Ett barn som får se de fulaste sidorna av de vuxna men också de vackraste. Som vägrar se hinder för att nå sina mål.

Och där är han igen - författaren och privatpersonen i samma skepnad. 


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #barndom #barn #uppväxt #fattigdom #arbetare #arbetarklass #klassamhälle
25 juni 2015
Profil: Vesna Prekopic
 
Kommentera /Visa 1 kommentarer


Jag är så imponerad av alla drömföljande egenutgivare! I handväskan ligger "Döda fiskar" av Tumba gymnasiums rektor Alf Solander. En gammal kollega, men en helt ny författarbekantskap! #vesna_lm @ves #barndom #skönlitteratur #roman #botkyrka

Bilden är även publicerad på LitteraturMagazinet instagram

Profil: Vesna Prekopic

 

Kärlek är för dom

Bok-
presentation:
Mun mot mun & Lilla livet
Författar-
presentation:
Nina Lekander
Thåström txtr : 1977-2007
Joakim Thåström

Kärlek är för dom

"Och Thåströms nakna överarmar är vackrare än västvärldens samlade konstskatter". Nina Lekanders ord från romanen "Mun mot mun" (1988) har förföljt mig ända sedan jag läste dem första gången.

Jag har levt med Thåströms musik och texter sedan de tidiga tonåren. Intensiteten, explosiviteten och känslosamheten fick mig på fall direkt. Sena nätter låg jag på golvet i min bästa väns rum. Vi lyssnade på Imperiet och Thåström, insöp varje ord, somnade in till dem, vaknade upp till dem. Som i halvdvala.

I "Kärlek är för dom" sjunger Thåström "Jag frågade poeterna som satt där på rad. De bara glodde kaninögda rakt fram. Till slut, till slut sa de, va kan vi om sånt?". För sådan är ju kärleken, oförklarlig, oväntad och ofta obegriplig. Ingen kan säga vad den är. Man förstår den bara när man själv känner den.

Kanske borde jag, men det är jag inte, vara generad över min passionerade besatthet över denne rockpoet. Särskilt en dag som denna, när vi förväntas spendera pengar för kärleks skull, lutar jag mig kärlekskrankt tillbaka i min sammetsröda fåtölj och lyssnar på hans mörka spruckna röst. 

Och ja, jag tänker på hans nakna överarmar, som fortfarande är vackrare än västvärldens samlade konstskatter. 


Avdelning: Poesi Taggar: #allahjärtansdag #kärlek
14 februari 2015
Profil: Vesna Prekopic
 
Kommentera


Henry & June: Ur Anaïs Nins ocensuerade dagbok
Anaïs Nin

Fifty shades hit och Mr Grey dit.... Blev påmind om vilken fin liten samling Anais Nin jag har! #erotica #anaisnin #paris #bokhylla

Bilden är även publicerad på LitteraturMagazinet instagram

Profil: Vesna Prekopic

 

I politik och kärlek är allt tillåtet

Bok-
presentation:
Partiledaren som klev in i kylan : berättelsen om Juholts fall och den nya politiken
Författar-
presentation:
Daniel Suhonen
Inbunden
Finns i lager, 298 kr
Partiledaren som klev in i kylan : berättelsen om Juholts fall och den nya politiken
Daniel Suhonen
Inbunden
298 kr

I politik och kärlek är allt tillåtet

Daniel Suhonens bok om Håkan Juholt, ”Partiledaren som klev in i kylan”, landade som en bomb i höstas. Boken som beskriver den rekordkorta tiden som Juholt var partiledare, togs emot med en blandning av blodvittring, skvallerjakt och vilja till förståelse för vad det var som egentligen hände i Socialdemokraterna. 

Juholt tillträdde som partiledare i mars 2011, och januari 2012 avgick han. 

”Vi befinner oss i den svenska politikens Getsemane, hösten 2011. Hur många av de partivänner som nyss strödde palmblad och rosor för sin ordförandes fötter är nu redo att i stället ropa ”korsfäst, korsfäst”? Snart ska han snärjas av fariséerna i verkställande utskottet, pinas av de politiska tv-reportrarna och gisslas av kvällspressens legionärer”. Så skrev Per Svensson i en lysande recension i Aftonbladet av boken.

I närheten av mitt hem finns en graffitimålning i en tunnel, med de sprayade orden ”If you repeat a lie often enough it becomes politics”. Om du upprepar en lögn tillräckligt många gånger blir det politik. Ordet politik är målat med rött över ordet sanning.

Jag tänker på Daniel Suhonens passionerade maktspelsdrama inom socialdemokratin när jag ser väggmålningen. En bok som tydligt belyser hur makten, sanningen och politiken förhåller sig till varandra.

När man läser ”Partiledaren som klev in i kylan” ser man Håkan Juholt som en bricka i ett spel. Hans uppgång och fall styrs inte av honom själv, utan av mäktigare krafter än han kan behärska. Det är ett intrigerande i det tysta. Av gamla vänner som inte vill göra nya. Av medier som drivs av sensationslystenhet, att vara först och störst. Av lobbyister som alltid har ett egenintresse i allt de blandar sig i.

Det är en bok om hur förväntningarna att själv få sitta högst upp i maktens hierarki grusas, sätter igång en karusell av okontrollerbara mekanismer. Om man inte själv styr spelet. Och aldrig glömmer att spelet är till för att underhålla rätt personer på rätt plats. Håkan Juholt var fel man på fel plats, enligt alltför många.

Kanske är politik som kärlek. Allt är tillåtet för att få den man vill ha. Och den som sig in i leken ger, får leken tåla, heter det ju. Vad som blir kvar av sanningen, idealen och etiken i det som kallas politik tål att grunnas på.


 


Avdelning: Fakta Taggar: #juholt #suhonen #politik #media #makt
24 januari 2015
Profil: Vesna Prekopic
 
Kommentera
 

Lucka nummer 18: God Tidskriftsjul!

Läs mig! Ta i mig! Lär dig något nytt av mig!"

Jag älskar att läsa tidskrifter. Formatet är perfekt, en lagom tjock mängd text i min hand, som jag kan bläddra i lite på måfå. Stanna upp här och där. Välja ut en text efter tid och lust.

Jag älskar att kunna ta med min tidskrift i stora handväskan, att lägga den vid min säng eller i min soffhörna. Låta den ligga framme på vardagsrumsbordet, så den ropar på mig varje gång jag går förbi. "Läs mig! Ta i mig! Lär dig något nytt av mig"!

Fördjupande samhällsreportage, idédebatter, kulturanalyser och nya litterära bekantskaper har förgyllt min läsande och tänkande tillvaro under många år. Långa recensioner och intervjuer av författare har gett mina egna skrivarfantasier näring. 

När ett nytt nummer av mitt favoritmagasin dimper ner i brevlådan är det ren magi att sätta sig tillrätta och börja läsa. En filt över benen, en tekopp i närheten och så ritualen att först snabbt bläddra igenom hela numret, så jag vet vad som väntar (har aldrig uppskattat överraskningar), och sen börja om från början med de texter som passar just då.

Som julklapp till mig själv kommer jag att börja prenumerera på en ny kulturtidskrift. Kanske en gammal favorit, kanske testa någon helt ny. 

Just i dag kommer nämligen röster i riksdagen höjas för att kulturtidskrifternas stöd i princip kommer slopas. Just därför ger jag bort en kulturtidskriftprenumeration till mig själv. För att visa min kärlek till det skrivna ordet, och den tänkande människan.


Avdelning: Taggar: #julkalendern14 #kulturtidskrifter #bildning #kunskap
2014-12-18
Profil: Vesna Prekopic
 
Kommentera

All I want for christmas is planekonomi

2014-12-06

Kultur+Demokrati=Sant

3 november 2014

Lyckan är obeskrivlig, när Ester Nilsson åter är i mitt hem! Jag har läst tre sidor och vill redan utbrista i lovsång! Hoppas @naturochkultur förstår vilket geni Lena Andersson är! Illustration och omslag Paolo Sangregorio. #litteratur #kärlek #lenaandersson /#vesna_lm @ves

2014-10-21T03:00:04+09:00

En briljant Siri Hustvedt. Bland annat om våra fördomar om kvinnlighet. #bokmässan #sirihustvedt #philipteir /#vesna_lm

2014-09-28T21:21:18+09:00

Liv Strömquist och Sara Olausson pratar med Karin Adelsköld om mens. Roligt och allvarligt i ett. #kvinnorritarbaraserierommens /#vesna_lm

2014-09-27T23:44:03+09:00

"Skriver du pianokonserter också? Då slår jag ihjäl dig". Torgny Lindgren till Inger Edelfeldt när han får veta att hon utöver alla andra konstnärliga färdigheter också är musiker. #bokmässan #jagetikonsten /#vesna_lm

2014-09-27T19:18:01+09:00

"Mina berättelser är flyttfåglar som söker värmen"

28 september 2014

Drömmen om att hitta sig själv

28 september 2014

Konsten och livet

27 september 2014

Anneli Jordahl och Kristina Sandberg om kvinnor, klass och livsvillkor. #bokmässan #norstedts #klass #feminism /#vesna_lm

2014-09-27T17:11:58+09:00

"För det handlar inte om att lyckas - utan att göra. Ansträngningen." Kloka och briljanta Jamaica Kincaid i #Babel gav mig ny kraft inför veckan! #litteratur #visdom /#vesna_lm @ves

2014-09-22T04:36:14+09:00

Sent på jorden

15 september 2014

Skänk en bok!

2014-09-07

Det privata är politiskt

2 september 2014

Baksidestexten säger att det är "en roman om att upptäcka vem man är, vart man är på väg och vad som betyder mest i ens liv". Som jag undrar! #paulocoelho #otrohet #kärlek #livskris #livslust #lusta #roman @bazarforlag /#vesna_lm @ves

2014-08-29T02:02:31+09:00

Ofärdlandet växer i välfärdslandet. Skrämmande och viktig bok av Kent Werne från @insideatlas #politik #arbetslinjen #val2014 /#vesna_lm @ves

2014-08-23T00:57:46+09:00

Klassiker i all ära, men bör Sveriges skolor ha en gemensam litterär kanon? Jag tycker inte det. #klassiker #kanon #litteratur #strindberg /#vesna_lm @ves

2014-08-19T02:20:46+09:00

Håll politiken borta från litteraturen

18 augusti 2014

Älskade Carina Rydberg och förtrollades av Den högsta kasten när den kom! Så mycket att jag skrev min C-uppsats i litt.vet om den en gång i tiden, sparad på diskett :) #postmodernism #litteraturvetenskap #uu @albertbonniersforlag /#vesna_lm @ves

2014-08-17T22:56:24+09:00

Pappskalle! @ssbnu Har efter nästan en hel sommar äntligen tagit mig till tidskriftavdelningen :) #tidningar #bibliotek #konst /#vesna_lm @ves

2014-08-15T19:45:32+09:00

Alla är vi Mumin

9 augusti 2014

Intressant läsning som damp ner i brevlådan idag från @verbalforlag Ett urval skribenter som tecknar SD:s historiska rörelse "från hakkorsen till blåsippan" som baksidestexten säger. Viktigt att fler sätter sig in i vad SD står för och vilka rötterna är. #val2014 /#vesna_lm @ves

2014-08-09T06:01:02+09:00

Ian Fleming skrev ett dussin romaner om James Bond. Har inte läst dem. Däremot sett alla Bondfilmer och nu läst Bond i serieform från 1981. #agent007 #serier #bond #fleming /#vesna_lm

2014-08-05T20:31:17+09:00

När bok och film är lika stora favoriter, hos barn som hos vuxna! #kalleochchokladfabriken #roalddahl #timburton #willywonka #film #litteratur /#vesna_lm @ves

2014-07-28T03:43:39+09:00

Världen är min!

20 juli 2014

Älskar dessa byggnader. Oavsett färg och form. Det är insidan som räknas :) #bibliotek #stadsbibliotek #bok #nkpg /#vesna_lm @ves

2014-07-18T00:38:51+09:00

Efter Lena Sohls avhandling om kvinnliga klassresor är jag nu fast i Anneli Jordahls "Klass - är du fin nog?". Fascinerande och uppslukande igenkänningsläsning. #klass #klassresa #kultur @insideatlas /#vesna_lm

2014-07-15T14:10:09+09:00

Läsa och lära. Unga pojkar läser nu mer!

12 juli 2014

Efter ju långa men roliga dagar på jobbet som sommarreporter, är det en fröjd att öppna brevlådan och mötas av splitterny kriminalroman från @leopardforlag och senaste numret av Scoop från föreningen grävande journalister! Säger bara whooohooo! #atticalocke #carlbildt #lundinoil /#vesna_lm

2014-07-07T23:06:28+09:00

Min mamma sa under hela min skolgång att jag skulle utbilda mig, så jag skulle få ett bättre arbetsliv och liv än hon. Ser fram emot den färska avhandlingen om kvinnors klassresor i välfärdssamhället. #klass #samhallsanalys #feminism #kvinnor @insideatlas /#vesna_lm @ves

2014-06-08T16:35:34+09:00

Nu finns min recension att läsa på @litteraturmagazinet - boken om Edward #Snowden är den obehagliga insikten att vi lever i en orwellsk värld. Storebror ser dig. Överallt och hela tiden. /#Vesna_LM @ves

2014-06-05T15:04:20+09:00

Mitt Lena Andersson-beundrande hjärta tog ett extra skutt, när jag fann denna skatt! /#Vesna_Lm @ves

2014-05-31T21:16:28+09:00

Donna Tartt - en litterär superstar

19 maj 2014

Lars Norén 70 år

9 maj 2014

Släpp litteraturen fri, det är vår!

7 maj 2014

Pressfrihetens dag idag

3 maj 2014

Att läsa arbetare den 1 maj

1 maj 2014

Pennan är mäktigare än svärdet

25 april 2014

Grattis på födelsedagen, Mr Shakespeare!

23 april 2014

Världsbokdagen idag!

23 april 2014

Det är livet som är det magiska

18 april 2014

Vem är YAHYA HASSAN?

12 april 2014

Kampen om tiden, är kampen om mig själv

31 mars 2014

Jag älskar, har alltid älskat och kommer alltid älska bokrean!

25 februari 2014

Den manliga jakten på Prinsessan

22 februari 2014

Högläsning med Schibbye

11 februari 2014

Lena Andersson får mig att anstränga mig

30 januari 2014

"Fittstim"-frågorna lika viktiga nu som då

18 januari 2014

När män som hatar kvinnor inte bara är en boktitel

14 januari 2014

Papperlös, men inte historielös

3 januari 2014

Mansfritt 2014? Inga problem!

30 december 2013

Zlatan, Petter och ordens betydelse

29 december 2013

Kommunhusets olidliga tröghet

26 december 2013

God (konsumtions)Jul!

2013-12-22

Årets kärlekshistoria

2013-12-17

Lista recensioner av Vesna Prekopic

Recensent: Vesna Prekopic

"Huvudsaken är att hjärnan får jobba lika mycket som hjärtat vid läsningen"

Vesna Prekopic har aldrig klivit ur bokslukaråldern och hävdar bestämt att "Mästaren och Margarita" är världens bästa bok. Feministiska texter, samhällsreportage och allehanda finurlig skönlitteratur brukar fånga intresset. Huvudsaken är att hjärnan får jobba lika mycket som hjärtat vid läsningen.

Hon är vanligtvis biträdande rektor på en gymnasieskola i Botkyrka, men är just nu tjänstledig för journalistikstudier. Sedan tonårstiden går hon på så mycket konserter som möjligt, för musik är energi för henne, på samma sätt som litteratur som berör. Musikintresset och skrivintresset kombinerar hon som skribent på Rockfotos webmagasin. 

 Krönikor 

Raoul Wallenbergs dag 27 augusti

De goda krafterna höjer sina röster

Idag firas medmänsklighet och civilkurage till minne av Raoul Wallenberg (bilden till vänster). "Det är mer aktuellt än någonsin att minnas när hatet gror och onda vindar blåser" skriver Vesna Prekopic.

Läs mer ...

Ett pågående ordkrig om kritiken

Vem som är kritiker spelar roll

Det individuella tyckandet och tänkandet är själva fundamentet i kritiken. Men vad händer med urval och värdering om kritikerna är för lika i bakgrund, referenser och gillanden? Det undrar Vesna Prekopic apropå den pågående debatten om kritiken.

Läs mer ...
 Debatt 

Vesna Prekopic svarar Johan Unenge om barns läsning

"Visst måste papporna ta ansvar – men också skolan"

Johan Unenge har skrivit en mycket läsvärd och uppskattad debattext om vikten av att pappor uppmuntrar sina sönder att läsa. Jag håller med till 100 procent men jag vill komplettera med en aspekt till denna värld av ansvarstagande föräldrar med både tid och kunskap att hjälpa sina barn. Det är denna: Klassamhället. Alla barn har inte föräldrar som kan hjälpa till med skolarbetet. Och det handlar inte om att man inte vill. Det skriver Vesna Prekopic, skribent i LitteraturMagaziet med bakgrund i skolans värld.

Läs mer ...
 Recensioner 

LitteraturMagazinets recension av Utvägar : Feministiska allianser för en solidarisk framtid, Lina Zavalia

Hoppfullt och brokigt om var feminismen står idag

Här finns allt. Intervjuer, essäer, tal, samtal och poesi. Författare, akademiker och konstnärer delar plats mellan pärmarna"
"Utvägar" är en mångfacetterad samling texter, alla viktiga som tidsdokument och en påminnelse om att feminismen inte är en rörelse, utan många parallella. ”Feminism är inget steg på vägen, ingen pausmusik, ingen flykt. Det är vårt nu och vår framtid." Ulrika Dahls ord i det sista bidraget i antologin ”Utvägar – feministiska allianser för en solidarisk framtid”, sammanfattar p...
LitteraturMagazinets recensent: Vesna Prekopic

Lena Anderssons antihjältinna gör nya misstag i kärlekens namn

Utan personligt ansvar, Lena Andersson
Det är plågsamt att läsa hur Ester gör sig fin inför deras möten som Olof plötsligt avbokar"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Vesna Prekopic

Det behövs berättelser som Ison Glasgows

När jag inte hade nåt, Emil Arvidson
Det behövs berättelser som Ison Glasgows. För att det finns barn, unga, vuxna, som får en röst genom hans berättelse"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Vesna Prekopic

"Vilket pekoral, Paulo Coelho"

Otrohet, Paulo Coelho
Ju mer jag läser i boken, desto argare blir jag på att en så vida läst författare schabblar bort chansen att säga något viktigt till sina läsare om livet"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Vesna Prekopic

LitteraturMagazinets recension av Ofärdsland : Livet längs arbetslinjen, Kent Werne

En berättelse om det välmående land som icke längre är

Kent Werne visar både tydligt och med bred kunskap hur det kunnat ske mitt framför näsan på oss alla"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Kent Werne visar hur välfärd blivit ofärd. Ofärd är motsatsen till välfärd. Det blir en utmärkt mikrosammanfattning av vad Kent Werne beskriver i sin nya bok ”Ofärdsland”. Jag slår upp ordet ofärd – och får fram synonymer som olycka, skada, fördärv. Välfärd däremot betyder lycka, välgång, social och ekonomisk trygghet. Orden visar precis vad  Kent Wernes ny...
LitteraturMagazinets recensent: Vesna Prekopic

Gedigen granskning av olaglig klotterbekämpning

Grip till varje pris : Falkarna, CSG och de rättsvidriga väktarmetoderna 1996–2014, Kolbjörn Guwallius
Kolbjörn Guwallius bok är viktig i klotterdebatten som i Stockholm har väldigt låsta och ideologiska positioner"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Vesna Prekopic

En historisk tillbakablick på Sverigedemokraterna

Sverigedemokraternas svarta bok, Anders Neergaard
Antologin beskriver grundligt och kronologiskt hur SD kan kopplas till extremhögern, både då och nu"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Vesna Prekopic

Individer kan spränga klassgränser – men murarna mellan folk och folk består

Att veta sin klass : Kvinnors uppåtgående klassresor i Sverige, Lena Sohl
De intervjuade kvinnorna beskriver både trevande och tydligt sin ambivalens kring den nya samhällspositionen"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Vesna Prekopic

LitteraturMagazinets recension av Storebror ser dig. Edward Snowden och den globala övervakningsstaten, Glenn Greenwald

Du kan inte gömma dig – Edward Snowdens avslöjande om USA:s massövervakning

Det är en lika spännande som obehaglig bok vars centrala frågor ringer länge i huvudet sedan boken är utläst: Hur påverkas vi och vår tillvaro av denna gränslösa övervakning?"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Orwells farhågor om dataregistreringar in i minsta fysisk vrå, visar sig idag vara sannare än vi kunnat tro. Och det spelar ingen roll om du är hårfrisör eller president – kan du övervakas, ska du övervakas. George Orwell skrev ”1984” i slutet på 1940-talet, där han beskriver ett samhälle där medborgarna är satta under total övervakning, allt i nationens bästa. De tekniska möjlighete...
LitteraturMagazinets recensent: Vesna Prekopic

Gunnarsson skriver personligt och politiskt om musik som makt

Popmusik rimmar på politik, Anna Charlotta Gunnarson
Om man är det minsta intresserad av att se hur musik och politik hänger ihop är det här en ypperlig introduktion"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Vesna Prekopic

Vårens ungdomliga extas

Vår, Martin Tistedt
Berättelsen är känslig och skör, den andas lättsamhet och allvarsam lek och de sexuella beskrivningarna är lika plötsliga som vackra"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Vesna Prekopic

Folkbildande om det höga spelet i maktens korridorer

Tyst diplomati, Jens Odlander
Jens Odlander är en berest och beläst man och han vet både vilka knappar han ska trycka på och hur hårt i kontakten med männen i maktens korridorer"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Vesna Prekopic

LitteraturMagazinets recension av Ord kan krossa betong : berättelsen om Pussy Riot, Masha Gessen

Intressant inblick i Pussy Riots idévärld

Beskrivningen av Pussy Riots vältalighet och referenser till både filosofer, feminister och dissidenter är intressanta och nödvändiga för att förstå dem som politiska aktörer"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Masha Gessen har skrivit en reportagebok om Pussy Riots uppgång och fall. Den 21 februari 2012 tog sig en liten grupp kvinnor med färggranna kläder och rånarluvor in i Kristus Frälsarens Katedral i Moskva. De kallade sig Pussy Riot och hade som mål att fästa fokus på Putins politik och det samhälle han skapat och som det unga politiska konstkollektivet ville kämpa mot. Brombergs förlag ger nu ut en svensk översä...
LitteraturMagazinets recensent: Vesna Prekopic

Piper Kerman finner inre frihet bakom yttre murar

Orange Is The New Black FTI, Piper Kerman
Till skillnad från tv-manusförfattarna har Piper Kerman skrivit en stillsam bildningsroman i fängelsemiljö"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Vesna Prekopic

Viktig reportagebok om Egyptenavvisningarna

Spår, Lena Sundström
Spänningen ligger tätt insprängd mellan raderna, i orden, och i handlingen som utspelar sig i ett aningslöst och blundande Sverige"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Vesna Prekopic

Välfärd på vinst och förlust

Den stora omvandlingen : En granskning av välfärdsmarknaden, Olav F. Unsgaard
Den ges ut i ett skede när media under flera år rapporterat och avslöjat konkurser och mänskliga tragedier på löpande band"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Vesna Prekopic

LitteraturMagazinets recension av Vår kamp : feministiska noveller, Antologi

Feministiska novellpärlor

Det tydligaste gemensamma temat är samhällets stympande syn på femininitet som låser in individen i både yttre och inre begränsningar"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
”Vår kamp” är en litterär och feministisk pärla och den bör genast beställas av varenda skolbibliotekarie i landet.  De nio feministiska novellerna i ”Vår kamp” från de nio författarna Jenny Abrahamson, Helena Dahlgren, Anna Jörgensdotter, Jens Klitgaard, Katarina Mazetti, Anna Ringberg, Julia Svanberg, Vio Szabo och Anna Winberg, berör klass, makt och kön på ett sätt som får ...
LitteraturMagazinets recensent: Vesna Prekopic

Yahya Hassan bekrigar oss med ord

Yahya Hassan, Yahya Hassan
Yahya Hassan skriker ut sin värld för han vill att vi hör på ordentligt. Den består av kriminalitet, våld, kvinnoförtryck och idel överlevnadsstrategier"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Vesna Prekopic

Det är dags att tala om klass

Det här är inte mitt land, Kristian Lundberg
Kraften i ”Det här är inte mitt land” kommer med den känslosamhet, den förtvivlan och den vrede och vädjan om ett bättre samhälle som prosan kännetecknas av"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Vesna Prekopic

En ögonöppnare om människor utanför boxen

Skamgrepp. Femme-inistiska essäer, Ulrika Dahl
Femininitetsteori är inte enkelt att varken förklara eller förstå, men i ”Skamgrepp” gör Ulrika Dahl ett mycket ambitiöst och passionerat försök"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Vesna Prekopic

LitteraturMagazinets recension av Hon. En relationsroman, Viktor Andersson

Metafiktion med glömskans goda minne

Att leka med sanning och fiktion är ett grepp som kan förvandla en till synes given berättelse till en labyrintisk vandring"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Viktor Anderssons debut ”Hon. En relationsroman” beskrivs av förlaget som ”en unik kärlekshistoria i glömskans tecken”. Dessvärre är den varken unik eller svår att glömma. Ramberättelsen är den unge Viktor, en ung journaliststudent som desperat och förgäves söker sin älskades namn i minnet. Eller sin före detta älskade. Han minns allt annat i deras relation i detalj – eller kansk...
LitteraturMagazinets recensent: Vesna Prekopic

En stilistiskt snygg historia om vilsenhet och identitetssökande

Araben, Pooneh Rohi
Skulden och skammen är ständigt närvarande i hela romanen. I orden och mellan raderna"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Vesna Prekopic

Sök i bloggen

 

Favoriter skönlitteratur

Egenmäktigt förfarande : en roman om kärlek

av Lena Andersson
Vinnare av Augustpriset 2013 i kategorin Årets svenska skönlitter...

Bonjour tristesse

av Françoise Sagan
Bonjour tristesse är en sommarlovsberättelse från Rivieran om en ...

Glaskupan

av Sylvia Plath
År 1953 vinner 19-åriga Esther Greenwood en tävling där priset är...

Räddaren i nöden

av J D Salinger
"Räddaren i nöden" kallas ibland för den fö...

Henry & June: Ur Anaïs Nins ocensuerade dagbok

av Anaïs Nin
I Henry & June får vi läsa Anaïs Nins ocensurerade dagbok. Här...

New York-trilogin

av Paul Auster
Tre berättelser, tre historier som blandar deckargenrens rekvisit...

Främlingen

av Albert Camus
I "Främlingen" undersöker Albert Camus vad som h&aum...

Den vidunderliga kärlekens historia

av Carl-Johan Vallgren
Under tidigt 1800-tal föds Hercule Barfuss på en gl...

Mästaren och Margarita

av Michail Afanasevic Bulgakov
Det är 1930-tal i Moskva när en mystisk främling dyker upp. I han...

Läst 2014

Orange is the new black : mitt år i ett kvinnofängelse

av Piper Kerman
Piper Kerman lever ett lyckligt hipsterliv i Brooklyn. Hon njuter...

Den stora omvandlingen : en granskning av välfärdsmarknaden

av Cecilia Verdinelli
"En skarpsynt granskning av välfärdsmarknaden." Ingalill Mosander...

Det här är inte mitt land

av Kristian Lundberg
I Det här är inte mitt land reser Kristian Lundberg runt i det Sv...

Skamgrepp : femme-inistiska essäer

av Ulrika Dahl
"Ulrika Dahls lika respektlösa som genomintelligenta formuleringa...

Opinionsjournalistik : att skriva ledare, kolumner och recensioner

av Magdalena Nordenson
Vill du lära dig skriva bra åsiktsjournalistik? Drömmer du om att...

Det tidlösa reportaget

av Cecilia Aare
Människor har alltid lockats av bra berättelser – vi vill leva os...

Thåström txtr : 1977-2007

av Joakim Thåström
Joakim Thåström är en kompromisslös artist med en unik intensitet...

Hey Princess

av Mats Jönsson
Hey Princess är en bok om indiepop och mänskliga relationer, en a...

Araben

av Pooneh Rohi
Araben rör sig genom ett vitt Stockholm. Han har blivit en gammal...

Favoriter facklitteratur/reportage

Fans

av Fredrik Strage
De flesta människor är fans vid något tillfälle i livet om man m...

Jorden de ärvde

av Björn af Kleen
Vad har Brideshead Revisited, Evelyn Waughs roman om bortdöende e...

Det enda könet

av Katrine Kielos
Den ekonmiska mannen (Homo Economicus) lever och arbetar efter...

Under det rosa täcket : om kvinnlighetens vara och feministiska strategier

av Nina Björk
Nina Björk, frilansjournalist och litteraturvetare, har skrivit e...

Lyckliga i alla sina dagar : om pengars och människors värde

av Nina Björk
Nina Björk diskuterar drömmar och värderingar i...

438 dagar : vår berättelse om storpolitik, vänskap och tiden som diktaturens fångar

av Johan Persson
Natten till den 28 juni 2011 satte vi allt på spel när vi i skydd...

Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB